Coğrafya Dersinde Duymadığınıza Emin Olduğumuz Birbirinden Şaşırtıcı Etnik Grup ve Kabileler

#3 Gece yemek yemek yasak mı? 😱😅

1. Aleutlar

www.instagram.com

Aleutların nüfusunun çoğu Alaska'da yaşıyor ama bazılar hala Kamçatka Krai'de yaşamaya devam ediyorlar. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre Alaska'da yaklaşık 6.700 ve Rusya'da 500 kadar Aleut var. Kendilerine ait ve birkaç lehçesi bulunan bir dilleri var fakat bu dil şu anda dünyada sadece 150 kadar insan tarafından konuşuluyor. Bunun en büyük nedeni ise artık birçoğunun İngilizce ve Rusça konuşmaya başlaması. Ayrıca bazı Aleutlar küçük kasaba ve yerleşim yerlerinde yaşıyor ve çoğunlukla balıkçılıkla uğraşıyorlar.

2. Atacamalılar

www.instagram.com

Atacameños veya Atacama çoğunlukla Atacama Çölü'ndeki And Dağları'nda yaşayan Şili ve Arjantin'in kuzey kesiminin yerli halkıdır. Ayrıca bu çöl dünyadaki en kuru ve en sert çöl olarak da bilinir. Bazı bölgelere sadece 10 yılda bir yağmur yağar. Arjantin devletinin sayımına göre, 2010 yılında yaklaşık 13 bin kişi kendilerini birinci nesil Atacameños olarak tanımlamıştır. Bu grubun yaklaşık 30.369 temsilcisi Şili'de yaşamaktadır. Ayrıca Atacama halkı kendi dilleri olan Kunza'yı kullanıyor olmalarına rağmen bu dil yiminci yüzyılın ortalarında kaybolmuştur. Şimdilerde bu halk İspanyolca konuşmaktadır.

3. Baduy

www.instagram.com

Baduy veya Badui, Endonezya'da Java adasındaki Banten eyaletinin dağlarında yaşayan halka verilen addır. Bugün, nüfusu yaklaşık 26 bin kişidir. Çok izole bir yaşam sürerler. Animizmle yakından bağlantılı olan dinleri Agama Sunda onların dışarıdan bu kadar izole yaşamalarındaki en büyük sebeptir. Bu toplumda öldürmek, çalmak, yalan söylemek, zina yapmak ve sarhoş olmak yasaktır. Ayrıca geceleri yemek yemeleri, her türlü ulaşım aracını kullanmaları, pirinç yetiştirmeleri, farklı parfümler kullanmaları, altın ve gümüşe ya da paraya dokunmaları yasaktır.

4. Bororo

www.instagram.com

Bororolalılar Brezilya ve Bolivya'da yaşamaktadırlar. Bugün dünyada iki binden az yerli Bororolu vardır ve kendilerine 'Orarimogodo' demektedirler. Dilleri Boe Wadáru'dur ama nüfusun çoğu Portekizce konuşmaktadır. Okuryazarlık oranı bu toplumda %30'un altındadır. Bororolular genellikle tarımla uğraşırlar ve mısır, manyok ve pirinç yetiştirirler. Bu etnik grubun enteresan özelliklerinden biri de tüm Bororo halkının aynı kan grubuna sahip olmasıdır. Böylece her biri kendi kabile üyelerine bağışta bulunabilirler.

5. Vodi

Kaynak: Wikimedia

Vodi, Rusya ve Estonya'da yaşayan nesli tükenmekte olan bir Fin-Ugor halkı olarak kabul edilmektedir. Bugün bu halkın 100'den az temsilcisi kalmıştır. Geçmişteki pek çok etnograf Vodi kadınlarının kar beyazı ya da altın sarısı saçları ve mavi gözleriyle oldukça güzel olduklarını belirtmişlerdir.

6. Samiriyeliler

Kaynak: Wikimedia

Samiriyeliler bir etnik-dini gruptur. İsrail'de yaşamaktadırlar. Samiriyelilerin sayısı yirminci yüzyılın başında sadece 146 kişi kalmış ve Yahudiler tarafından asimile edilmemesi için 1954'te İsrail hükumeti hepsini Holon şehrinde bir araya getirmeye karar vermiştir. Şu anda halkın toplam nüfusu yaklaşık 800 kişidir. Bu grubun kendilerine has bir takvimleri vardır ama birçok Yahudi geleneğine de hakimlerdir. Sadece kendi toplulukları içindeki kişilerle evlenirler.

7. Moriori

www.instagram.com

Moriori, Chatham Adaları'nda yaşayan yerli bir halktır. Son safkan Moriori'nin 1933'te öldüğüne dair bir görüş vardır. Bu nedenle bu halktaki kişiler karma evliliklerle dünyaya gelmişlerdir. Ama Moriori halkı hâlâ kültürlerini, dillerini ve geleneklerini devam ettirmektedirler. Yapılan son nüfus sayımına göre dünyada 800'den fazla Moriori kalmıştır. Savaş ve şiddet en büyük tabularıdır ve hatta şöyle bir sözlü gelenekleri vardır: 'Erkekler kızdığında ve vurma isteğini hissettiğinde, bunu yapabilirler, ancak yalnızca baş parmak kalınlığında ve kol uzunluğunda bir sopayla. Savaş, ilk kan belirtisiyle biter ve ardından tüm taraflar onurlarını tatmin etmelidir. '

8. Semang

Kaynak: Wikimedia

Semang halkı Tayland ve Malezya'da yaşamaktadırlar. Uzun süre göçebe bir yaşam tarzı sürdürmüş ve yirminci yüzyılda buraya yerleşmişlerdir. Şu anda bu hakın nüfusu 5 bin kişidir. Semang toplumunda hala bir iş bölümü vardır: erkekler avcılık ve kadınlar, toplama, yemek pişirme ve hediyelik eşya yapma işleriyle uğraşırlar. Hem erkekler hem de kadınlar şaman olabilir ama yalnızca erkekler ara bulucu olarak atanabilirler.

9. Hadza

Kaynak: Wikimedia

Hadza, Tanzanya'da nüfusu 1.300 kişiyi geçmeyen yerli etnik bir gruptur.  Kendi izole dillerini konuşurlar. Avrupalılarla ilk temasları on dokuzuncu yüzyıldadır ama bu etnik grubun kökenleri hala belirsizdir. Günümüzde Hadza halkı ağırlıklı olarak avcılık ve toplayıcılıkla uğraşmaktadır. Taş ya da demir uçlu yaylar ve oklar yardımıyla avlanırlar. Tüm önemli kararları grup halinde alırlar. Ne yazık ki Hadza nüfusu giderek azalmaktadır.

Sizi en çok şaşırtan hangisi oldu? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İlginç Gelenekleri ile Dudaklarımızı Uçuklatacak İsmini Hiç Duymadığımız 10 İlkel Kabile

👇

İlk Bakışta Oldukça Normal Görünen Fakat Hikayelerini Öğrenince Kanınızı Donduracak 15 Yeni Fotoğraf

👇

İzledikten Sonra Ürkütücü Sahneleri Yüzünden Uzun Süre Etkisinden Çıkamayacağınız Korku Filmleri

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
20.11.2020

Evet gerçektende hiç birini duymamıştım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ