Çocuklarınızın Öz Güvenini Zedelemeden Yaramazlıklarıyla Başa Çıkabilmenizi Sağlayacak Etkili Tavsiyeler

Hepimiz çocuklarımızın öz güvenli bir şekilde büyümelerini ve kendileri hakkında iyi hissetmelerini isteriz. Bu konuda ebeveynleri olarak onları yönlendirme iç güdünüzü anlayabiliyoruz ancak bunu yaparken onları korkutmamanız ya da güvensizliğe sürüklememeniz gerekmekte. Yanlışlarının düzeltilmesi gerektiği konusunda da hem fikiriz. 

Peki onları kırmadan yanlışlarını nasıl düzeltebilirsiniz? Her şey için çok geç olmadan nasıl bir yol izlemelisiniz? 'Yumuşak eleştiri' olarak adlandırılan basit ama etkili bu yöntem inanın bize çok işinize yarayabilir. Detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. 👇

1. Onu anladığınızı dile getirin ve sorunu açıklayın.

Bütün çocuklar hata yapar. Öyle ki çoğu zaman bu hatalarından ders çıkararak bir şeyler öğrenir, olgunlaşır ve büyürler. Çocuğunuz bir hata yaptıysa ve bunu onunla sağlıklı bir diyalog kurarak açıklamak istiyorsanız konuşmanıza 'Biliyorum, aslında bunun böyle olmasını sen de istememiştin...' şeklinde bir cümle kurarak başlayabilirsiniz.

Bu, hem onları anladığınızı gösterecek hem de davranışlarında kötü bir amaçlarının olmadığını bildiğinizi.

Sonrasında 'ama' diyerek yapacağınız yapıcı bir açıklama ile davranışlarının sonuçları olduğunu gösterebilir, gelecekte bu hatadan kaçınmalarını sağlayabilirsiniz.

2. Geçmişe takılı kalmayın.

Geçmişe takılı kalmak hayatın hiç bir alanında kimsenin işine yaramaz. Bu çocuklarınızla olan ilişkinizde de böyle. Çocuklarınız da tıpkı sizler gibi yaptıkları hataları zamanı geriye alarak düzeltemezler. Bunun farkında olmadan yanlışlarını sürekli yüzlerine vurmanız ve bir şeylerin daha iyi olmasını beklemeniz gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.

Bu nedenle yönlendirici ve yol gösterici olmalısınız.

''Olan oldu çocuğum, bu konuda hem seni hem onları daha iyi hissettirecek neler yapabiliriz, düşün bakalım?' şeklinde soracağınız sorularla hatalarını telafi etmeleri için onlara bir fırsat tanımalısınız

3. Amacınız çözüme ulaşmak olsun.

Deneyimleriniz, bugüne kadar olan yaşantılarınız çocuklarınız için 'bu sorun karşısında ne yapabilirim?' dedikleri anlarda açıp okuyabilecekleri birer ansiklopedi aslında.

Sorumlu birer ebeveyn olarak onlara olaylara farklı bakış açılarından yaklaşmasını öğretebilir, farklı çözüm yolları üzerinde çalışmalarını sağlayabilirsiniz.

Sürekli kendini tekrar eden problemlerde bu yaklaşım oldukça işinize yarayacaktır. Ayrıca problemlerinin üstesinden geldiklerinde kafalarını okşamayı da unutmayın, çünkü bunu hak etmiş olacaklar.

4. Etiketlemelerden kaçının.

'Seni gidi yaramaz' ya da 'Ne kadar tembel bir çocuk oldun sen başımıza?' tarzı söylemler dostunuz değil!

Bu yalnızca onların öz güvenlerini kırmakla kalmayacak, kendileri hakkındaki düşüncelerini de çarpıtarak kötü birer çocuk olduklarını düşündürtecek ki hata yapma olasılıkları da bu oranda artacak.

Bunun yerine yaptıkları hataları ya da yanlışları kişiliklerinden bağımsızlaştıracak söylemler içerisinde olmalısınız. Unutmayın; uslu çocuklar da yaramazlık yapabilir.

5. Onları can kulağıyla dinleyin.

Çocuğunuza onu dinlediğinizi göstermeniz ve bu konuda dikkatli bir tutum sergilemeniz onlar için oldukça önemli. Ne olduğunu açıkladıklarında umursamaz bir tavır takınmak yerine onları can kulağınızla dinlemelisiniz. Bu sayede bir çok sorunun önüne daha filizlenmeden geçebilirsiniz.

Bu sayede bir çok sorunun önüne daha filizlenmeden geçebilirsiniz.

Örneğin; sadece kıskançlık yaptıklarında sorun çıkarıyorlarsa bu durumu lehinize çevirebilir, hissettikleri üzerinde onunla konuşarak bu tarz durumlarla başa çıkma mekanizmalarını tetikleme konusunda yardımcı olabilirsiniz.

6. Her hatalarından bir ders çıkar çıkarmalarını sağlayın.

Çocuklarınız üzerindeki disiplininiz konusunda çalışmalı, her hatanın bir sonucu olduğu gibi bu sonuçtan çıkaracak derslerin de olduğunu onlara göstermelisiniz. Sadece ceza vererek hiç bir yere varamazsınız.

Açıklayıcı bir tutum takınmanız yerinde gösterdiğiniz otoriteyi destekleyerek gelecekteki hataların önüne geçecektir.

Ayrıca ortada bir yaramazlık varsa ve bu birden fazla çocuğunuzu ilgilendiriyorsa, bu konuda sadece birini cezalandırmanız ona kendini mağdur hissettirebilir. Her zaman olduğu gibi yine kucaklayıcı olmalı, hataya her kim karıştıysa hepsine eşit derecede muamele göstermelisiniz.

7. Bağırmayın ve de kırıcı sözler söylemeyin.

Araştırmalara göre çocuklarınıza bağırmanız, onlar üzerinde korku ve güvensizlik ortamı yaratarak sonrasında agresif davranışlar sergilemelerine neden oluyor.

Böyle bir ortamda büyütülen çocuklarda düşük öz güven, endişe nöbetleri, saldırganlık gibi uzun soluklu etkilerin gözlenmesi de bir noktada kaçınılmaz oluyor.

Ancak bağırmak ya da kötü sözler sarf etmek yerine ılımlı ve sakin bir tutum takınırsanız, çocuklarınız ailesi tarafından sevildiğini ve kabul gördüğünü anlayarak hataları konusunda gelecekte daha dikkatli olacaklardır.

8. Herkesin içinde onlara azarlamayın.

Çocuklarınız küçük yaşlarda daha yaramaz olabilir. Birlikte dışarıda geçirdiğiniz süre zarfında da canınızı sıkabilecek hareketler içerisinde bulunabilirler. Ancak doğrusu onu herkesin içinde azarlamak yerine bunu eve bırakmanızdır.

Eğer toplum içerisinde bunu yapar ve onu küçük duruma düşürürseniz, o çok ihtiyacı olan sosyal becerilerine ket vurabilirsiniz.

Bu durumda ise sizi suçlayacaktır ki inanın bize bu, herhangi bir ebeveynin konu çocukları olduğunda isteyebileceği son şeydir.

9. Gelişimlerini takdir edin.

Herkes takdir edilmeyi sever. Konu çocuklarsa bu çoğu zaman bir ihtiyaçtır da. İçeriğimizin çoğunda çocuklarımızın yaramazlıklarından ve de hatalarından bahsetmiş olsak da unutulmaması gereken en önemli noktayı en sona bıraktık; o da onları takdir etmeyi bilmeniz.

Hataları olduğu gibi sizlere mutluluk verecek, gününüze renk katacak şeylerle de karşınıza gelecekler.

İşte o an bu davranışlarını beğendiğinizi onlara göstermeli, içinizde hissettiğiniz inancı onlara yansıtmalısınız.

Siz ne düşünüyorsunuz? Listeye eklemek istediğiniz başka öneriler var mı? Yorumlarda buluşmak üzere.. 👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir..

Ebeveynler ve Ebeveyn Adayları Buraya! Size Keşke Çocuk Sahibi Olmadan Bilseydim Dedirtecek 16 Tavsiye
Ebeveynlerin Dikkatine: Çocuklarınızın Duygusal Gelişimi İçin Asla Söylememeniz Gereken 10 Cümle
Yeni Nesil Ebeveynlerin Kesinlikle Geride Bırakması Gereken Birbirinden Eski ve Zararlı 16 Alışkanlık

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı