Çocuklarınızı Bugünden Tezi Yok Origami Sanatı ile Tanıştırmanız İçin 18 Sağlam Gerekçe

Galerimizde kullandığımız görseller, İspanyol kökenli bir origami sanatçısı olan  Gonzalo Garcia Calvo'ya aittir. Asıl mesleği müzisyenlik olan Calvo, origami uğraşını ise bir hobi olarak sürdürüyormuş. Sanatçının diğer işlerini görmek isteyenler, bu linke göz atabilirler.

1. Konuya girmeden önce Origami'nin tarihi hakkında kısa bilgiler verelim:

Origaminin başlangıcıyla ilgili kesin bilgiler olmasa da, ilk kez kağıdı icad eden Çinliler tarafından yapıldığı, daha sonra ise Budist rahipler tarafından Japonya’ya getirildiği düşünülmektedir.

2. Origaminin kökeni:

Origaminin kökeni 794-1185 yılları arasında, Henian Dönemi Japonya'sına dayanıyor. Bu dönemde kağıt çok değerli bir malzemeymiş. Bu yüzden origami ancak dini törenler için süslenen tapınaklarda kullanılırmış. Origaminin ilk örneklerinin bu tapınak süsleri olduğu tahmin ediliyor.

3. Origami kelimesinin ortaya çıkışı:

Origami'nin ilk kullanım örnekleri, karşımıza sertifika, tasdikname, ruhsat gibi resmi belgelerde çıkmaktadır. Bunun sebebi ise, Japonların eskiden özel belgeleri, taklit edilmemeleri maksadıyla değişik biçimlerde katlamalarından kaynaklanmaktadır.

4. Origaminin geniş kitlelere yayılışı:

Origami sanatının halk arasında yayılmasında kağıdın ucuzlamasının büyük bir etkisi olmuştur. Bunun en belirgin örneği ise (1338-1573) Muramachi dönemidir. Bu dönemde Japonya’da, samurayların gittiği 'Ise' ve sıradan halkın gittiği 'Ogasawara' adlı origami okulları bulunmaktaydı. Origami sanatı, bu dönemde babadan oğula öğretilerek varlığını sürdürmüştür.

Origaminin bu yükselme dönemi, Meiji (1886-1912) dönemine dek sürer. Meiji döneminde, modernleşme ile birlikte origamiye gösterilen ilgi azalır. Bu dönemde origami sadece festival, tören, şenlik ve düğünler gibi özel günlerde sahne alır.

5. Origaminin geri dönüşü

Origaminin geri dönüşü, Senbaorizuru olarak adlandırılan 1000 turna kuşu katlama geleneğine sayesinde oluyor. Bilindiği üzre, Turna ezelden beri Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan bir kuş türüdür. Origaminin turna ile buluşması ile bir nevi batıl inanç ya da efsane sayesinde gerçekleşir. Rivayete göre, sabır edip toplamda 1000 adet turna kuşu katlayan origami meraklılarını; uzun ve sağlıklı bir ömür beklermiş.

6. Origaminin çocuk gelişiminde faydaları ise saymakla bitmeyecek cinsten.

7. Origami yapan çocukların, el ve parmak kasları ve buna paralel olarak da el-göz koordinasyonları gelişir.

8. Origami çocuk için her şeyden önce bir oyundur. Ancak eğitsel bir işlevi de vardır.

9. Origamiyle uğraşan çocuklar, sıradan kağıt parçalarını şekillendirerek, hayatın en önemli dinamiklerinden birisi olan dönüşüm olgusunu kolaylıkla içselleştirirler.

10. Ve yine bu süreçte dikkat, yoğunlaşma ve sabır kavramlarıyla da tanışırlar.

11. Origami sanatı, çocuklarda estetik algısının gelişmesinde de önemli bir faktördür.

12. Diğer yandan origami, çocuklara diğer insanlarla iletişim kurmayı, gözlemlemeyi, işbirliği yapmayı ve yardımlaşmayı da öğretir.

13. Özellikle küçük çocuklar, yetişkinlere göre daha benmerkezci oldukları için, yardımlaşma duygularının gelişmesi için origami çok uygun bir aktivitedir.

14. Kendisine kâğıdın şeklini nasıl değiştirebileceğine dair sorular soran çocuk, problem çözme yetisini erken yaşta edinir.

15. Origamiyle uğraşan çocuklar, duygusal olarak tatmin olma ve etraflarınca kabul edilme gereksinimlerini karşılarlar.

16. Çocuklar origamiyle uğraşırken, sürekli geometrik şekillerle karşılaşırlar. Bu da onların şekiller arasındaki ilişkileri kavramalarına yardımcı olur.

17. Eşyaya farklı yönlerden bakabilme özelliğini kazanan çocuk, üç boyutlu düşünebilme yetisini kazanır.

18. Velhasıl, origaminin çocuklara sağladığı gelişimsel ve eğitsel kazançlar saymakla bitmiyor. Zira örnekleri çoğaltmamız mümkün. Ancak kıssadan hisse ana fikri sizlere aktardığımızı düşünüyoruz. Gerisi sizlere kalmış...

Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!