Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Mühendis Galip Ulsoy

Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu ise: Galip Ulsoy

1950'de Zonguldak'ta dünyaya gelen Galip Ulsoy'un ailesi 1957'de ABD'ye göç etse de 1963'te ülkeye geri döner. Ve Ulsoy, ortaokulu English High School for Boys'ta liseyi ise Robert College'da okuyarak 1969'da mezun olur.

Yüksek eğitim için ABD'ye giden Ulsoy; Swarthmore College'dan Mühendislik alanında lisans, Cornell Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği'nden yüksek lisans, Berkeley Üniversitesi'nden ise doktora derecesi alır.

Ulsoy doktora tezini Amerikalı ünlü mühendis Profesör C. Daniel Mote, Jr. 'ın danışmanlığında Şerit Testere Bıçaklarının Titreşimi ve Stabilitesi üzerine yazar.

1980'den 2001'e kadar Michigan Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünde görev alan ve bu bölümü3 yıl yöneten Ulsoy, 1996-2016 yılları arasında Ford'da Üretim Profesörü olarak çalışır. 2016 yılında ise emekliliğe ayrılır.

Amerikan Otomatik Kontrol Konseyi’nde başkanlık yapan Ulsoy, Yer Robotik Güvenilirlik Merkezi'nin kurucu direktörü ve Michigan Üniversitesi NSF Yeniden Yapılandırılabilir Üretim Sistemi Mühendislik Araştırma Merkezi'nin Kurucu Müdür Yardımcısıdır.

General Motor ve LG gibi şirketlere danışmanlık yapan, 47 doktora öğrencisi yetiştiren Ulusoy'un çalışma alanları: dinamikler ve kontrol, üretim otomasyonu, mekatronik, otomotiv ve yeniden yapılandırılabilen sistemlerdir.

Gelişmiş kontrol teorisinden üretim sistemlerine yöntemleri uygulayan ilk araştırmacılardan biri olan Ulusoy'un çalışmaları günümüzde otomotiv sektörü gibi birçok sektörde yol gösterici olur. Kendisinin aldığı bazı onur ve ödüller de şöyle:

  • - Albert M. Sargent İlerleme Ödülü, Üretim Mühendisleri Derneği, 2007.

  • - TÜBİTAK’tan (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Konseyi) Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından verilen Özel Ödül, 2012.

  • - ASME ve Pi Tau Sigma'dan Charles Russ Richards Anma Ödülü, 2013.

  • - Hideo Hanafusa Esnek Otomasyonda Üstün Araştırmacı Ödülü, Uluslararası Esnek Otomasyon Sempozyumu, Awaji Adası, Japonya, 2014.

  • - Richard E. Bellman Kontrol Mirası Ödülü 'Özellikle üretim sistemleri ve otomotiv sistemleri olmak üzere mekanik sistemlerin dinamikleri ve kontrolünde endüstriyel etkiye sahip çığır açan araştırma katkıları için', Amerikan Otomatik Kontrol Konseyi, 2020

3 Amerika, 1 Avrupa patentinde mucitliği ve 370'in üzerinde yayımlanmış makalesi olan Galip Ulsoy, Michigan'da hayatına devam etmekte.

Ne mutlu topraklarımıza ki bize ki böyle bir mühendise sahip olmuşuz! Yarın görüşmek üzere dostlar!

Kendisini dinlemek isterseniz:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Doktor Hakan Oruçkaptan
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Botanikçi Asuman Baytop
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Arkeolog Kenan Tevfik Erim
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Gravür Sanatçısı Aliye Berger
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Piyanist Güher ve Süher Pekinel

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Kola, Meyve Suyu, Gazoz, Soğuk Çay… Hepsine Zam Geldi, Yeni Fiyatlar Duyuruldu