Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Gravür Sanatçısı Aliye Berger

Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konukları ise: Aliye Berger

1903'te Büyükada'da dünyaya gelen Berger bir sadrazam kızıdır. Küçük yaşta kaybettiği babası babası Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa olan Berger'in kardeşleri ise yazar Halikarnas Balıkçısı ve ressam Fahrünnisa Zeyd'dir.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde eğitim gören Aliye Hanım, genç yaşında resim ve piyano dersleri alır. 1924’te ise Türkiye’de bulunan Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger’den ders alacak ve ikili birbirlerine aşık olarak uzun yıllar geçireceklerdir.

1935'ten 39'a kadar Berlin ve Paris'te kardeşi Fahrünnisa Zeyd'in yanında kalır ve Avrupa'daki sanat hareketlerini yakından inceleme fırsatı bulur.

1947 senesi ise Aliye Hanım için bir dönüm noktası olur zira uzun yıllardır beraber yaşadığı ve son 6 ayında da kocası olan Karl Berger'i kaybeder. Kocası için verdiği gazete ilanı ise şöyledir:

'Ömer Baki-Karl Berger' in vefatı şehrimizin sanat muhitinde teessürle karşılanmıştır. Memleketimizin çok iyi tanıdığı keman ustadı Şakir Paşa' nın damadı ve Bayan Aliye' nin eşi Ömer Baki' nin (Karl Berger) cenazesi bugün öğle namazından sonra Büyükada mezarlığına defnedilecektir.'

Bu kayıpla birlikte bir bakıma kendisi de "ölen" Berger, gençlik yaşlarında hiç resim yapmamasına karşın Karl Berger'e olan hasretini gravüre adar ve büyük üne kavuşur.

Gravür: Karl Berger

Karl Berger'in ölümünden sonra Londra’ya giderek John Buckland Wright’in atölyesinde heykel ve gravür çalışır ve 1951'de Türkiye'ye dönerek ilk kişisel sergisini açar.

Uluslararası ödüllere sahip olan Berger, İstanbul, Ankara, Londra, Paris, Viyana, Ravalpindi, İslamabad’da sergiler açar. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Viyana Albertina Müzesi ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunan sanatçı 1974'te hayata gözlerini yumar.

Ne mutlu topraklarımıza ki bize ki böyle bir sanatsal değere sahip olmuşuz! Yarın görüşmek üzere dostlar!

Aliye Berger'in iki gravürü:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İkinci İnönü Zaferi'ni Kutladı, Sağlığı Hakkında Bildiri Yayımlandı; Atatürk'ün Günlükleri: 27 Mart-2 Nisan
Erdoğan Hüda-Par'a Katil Dedi mi, Papa Şişme Mont mu Giydi? Son Günlerde Tartışılan 7 İddia
Venüs Göğü Aydınlatıyor, Meteor Yağmuru Yaşanıyor; 2023 Nisan Ayındaki Gök Olayları
Maymunlar İnsan Aletleri Yapıyorlarmış, Leonardo da Vinci Çerkes'miş! Mart 2023'ün Önemli Arkeoloji Keşifleri
Sabahattin Ali 75 Yıl Önce Bugün Kılavuzu Tarafından Öldürüldü, Saatli Maarif Takvimi: 2 Nisan

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu