Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Elektrik Mühendisi Umran İnan

Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu ise: Umran İnan

1950'de Erzincan'da bir öğretmen çocuğu olarak dünyaya gelen İnan İlkokulu Konya'da, ortaokul ve liseyi ise İstanbul Erkek Lisesi'nde okur. 1968'de ise ODTÜ Elektrik Mühendisliği bölümüne başlar.

1972 yılında lisansı, 73'te de yüksek lisansını tamamlar ve Amerika, Stanford Üniversitesi'nden doktora öğrencisi olarak kabul alır. Jeofizik ve çok düşük frekanslı radyo bilimi dalında çalışan bilim insanı 1977'de de doktora derecesine sahip olur.

Doktora eğitiminde öncü bilim insanı Robert Helliwell ile çalışır ve 1992'de profesör unvanını da aldıktan sonra 2009 yılına kadar Stanford Üniversitesi'nde kadrolu olarak görevine devam eder. Hatta 1997-2010 arasında STAR Lab direktörlüğü yapar.

Stanford'da yaklaşık 50 doktora tezi yönetir ve genel olarak; jeofizik, yakın uzay, iyonosfer ve atmosfer fiziği, radyasyon kuşakları, elektromanyetik dalga-temel parçacık etkileşimi ve çok düşük frekanslı radyo bilimi alanında çalışmalar yapar.

2009-2021 yılları arasında ise Koç Üniversitesi'ne rektör olan İnan, ayrıca aralarında Amerikan Jeofizik Birliği, Amerikan Fizik Derneği, Elektromanyetik Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)'nın da bulunduğu pek çok bilimsel kuruluşun üyesidir.

Aşağıda görebildiğiniz şekilde birçok ödülü olan İnan, 1993 yılında da ABD Antarktika Servis Madalyası’nı da kazanır ve bu nedenle Antarktika’daki tepelerden birine “İnan Tepesi” adı verilir.

  • Tau Beta Pi Ödülü (1998)

  • NASA Grup Başarı Ödülü (1983, 1998, 2004)

  • Allan V. Cox Madalyası (2007)

  • Appleton Ödülü (2008)

  • TÜBİTAK Özel Ödülü (2010)

  • Mustafa Ödülü (2019)

4 ders kitabı ve 300'den fazla makalesi olan ve hala çalışmalarına devam eden İnan'ın kurduğu bilimsel gelenek sayesinde Stanford'da kurduğu çalışma grubu halihazırda dünyanın 50 farklı bölgesinde ve de yörüngede çalışmalarına devam etmektedir.

Ne mutlu topraklarımıza ki bize ki böyle bir bilimsel değere sahip olmuşuz! Yarın görüşmek üzere dostlar!

Kendisini izlemek isterseniz:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Doktor Hakan Oruçkaptan
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Botanikçi Asuman Baytop
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Arkeolog Kenan Tevfik Erim
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Gravür Sanatçısı Aliye Berger
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Piyanist Güher ve Süher Pekinel

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!