Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Denizci Sadun Boro

Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu ise: Sadun Boro

1928'de İstanbul'da dünyaya gelen Sadun Boro'nun babası bir deniz subayıdır. İlk, orta ve lise eğitimini Galatasaray'da tamamlayan genç Sadun daha çocuk yaşlarda denize ve denizciliğe merak sarar.

Üniversite eğitimi için Manchester Üniversitesi'ne giden Boro, burada Tekstil Mühendisliği bölümünü bitirir. Ancak deniz tutkusu ağır basar ve 1952 yılında İlk okyanus seyahatini İngiltere’den Karayip Adaları’na Ling isimli bir İngiliz teknesinde yapar.

1963'te ise ünlü Kısmet yelkenlisinin omurgası kızağa konur. Kısmet'in boyu 10,30; eni 3,30 m. olup su çekimi ise 1,65 m.dir. Boro'nun yaklaşık 45 sene bindiği Kısmet bugün İstanbul Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenmekte.

Ve Sadun Boro 1965-1968 yılları arasında eşi Oda Boro ve kedileri Miço ile dünya turunu tamamlayarak, bunu yapan ilk Türk olarak tarihe geçer. Ayrıca Boro, bu seyahatin seyir günlüklerini önce Hürriyet'te yayımlar sonrasında ise bu günlükleri "Pupa Yelken" isimli kitabında toplar.

Kısmet'in rotası şöyle: İstanbul, Cebelitarık, Kanarya Adaları, Barbados, Karaip Adaları, Panama Kanalı, Galapagos Adaları, Markiz Adaları, Tuamotu Adaları, Tahiti ve Rüzgaraltı Adaları, Tonga Adaları, Fiji Adaları, Yeni Hebrid Adaları, Yeni Gine Adası, Torres Boğazı, Timor Adası, Endonezya, Singapur, Bengal Körfezi, Seylan Adası, Arap Denizi, Kızıldeniz, İsrail

İkinci büyük seyahatlerini ise 1977 ile 1979 arasında yapan aileye küçük kızları Deniz de katılır. Bu seyahatin rotası ise Karayip Adaları ve Amerika olur.

1980'de Bodrum'a yerleştikten sonra Sadun Boro başta yeryüzü cenneti olarak nitelediği Gökova olmak üzere bu bölgenin doğası ve denizini korumak için olağanüstü çaba sarf eder ve hatta bunun göstergesi olarak ünlü Denizkızı heykelini Gökova'ya yerleştirir.

2001 yılında son uzun yolculuğunu Büyük Okyanus'a yapan denizci, 2015'te 87 yılında aramızdan ayrılır ve arkasında eşsiz bir denizcilik mirası bırakır.

Ne mutlu topraklarımıza ki bize ki böyle bir maceracı, doğa dostu bir denizciye sahip olmuşuz! Yarın görüşmek üzere dostlar!

Boro'yu kendisinden dinlemek için:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Doktor Hakan Oruçkaptan
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Botanikçi Asuman Baytop
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Arkeolog Kenan Tevfik Erim
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Gravür Sanatçısı Aliye Berger
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Piyanist Güher ve Süher Pekinel

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı