Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Piyanist Güher ve Süher Pekinel

Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konukları ise: Güher ve Süher Pekinel Kardeşler.

1951 senesinde İstanbul'da dünyaya gelen ikizler, küçük yaşta önce annelerinden sonra ise Ferdi Statzer'den piyano dersi alırlar. Ve henüz çok küçük yaşta Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün huzurunda çalarlar.

Bu konserden 3 yıl sonra yani 9 yaşındayken Hikmet Şimşek'in yönettiği Ankara Filarmoni Orkestrası eşliğinde ilk orkestra konserlerini verirler. 14 yaşında ise Paris Konservatuvarı'nda müzik dersi almaya başlarlar.

Sonrasında sırasıyla, Almanya ve Amerika'da eğitim alırlar. Hatta Amerika'da çağdaş müzik dehası olarak görülen Rudolf Serkin ile çalışma fırsatı bulurlar.

1978'e geldiğimizde ise daha 19 yaşındayken ikili müzik konusunda yüksek lisans derecesine sahip olurlar. Ancak ikili bu tarihten itibaren 2 yıl müziğe ara verir. Süher Pekinel Frankfurt Üniversitesi’nde felsefe, Güher Pekinel ise psikoloji eğitimi alır.

mayatta.com

Müziğe geri döndükten sonra gerek solo gerekse ikili olarak birçok ödül alan Pekinel'ler 1984'te Herbert von Karajan tarafından keşfedilir ve o günden beridir gerek Türkiye gerekse dünyada konserlerine devam ederler.

Neredeyse bütün kıtalarda piyano çalan ikilinin Boğaziçi Üniversitesi'nden fahri doktoraları var. Pekinel'ler ayrıca 2021'de Almanya Federal Cumhuriyet Liyakat Nişanı ile ödüllendirilirler.

1991'den bu yana "Devlet Sanatçısı" unvanına da sahip olan ikilinin en önemli özelliği ise birbirlerini görmeden çalmalarıdır. Pekinel'ler alışılagelenden farklı olarak konserlerinde piyanolarını yan yana ve 1 metre ara ile yerleştirir.

İyi ki bu ülkede doğmuşlar ve kültürümüzün bir değeri olmuşlar. Yarın görüşmek üzere dostlar!

Kendilerini dinlemek isterseniz:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Şaka Günü: Fransızlar 459 Yıl Önce Bugün Takvimlerini Değiştirdiler, Saatli Maarif Takvimi: 1 Nisan
Erdoğan Hüda-Par'a Katil Dedi mi, Papa Şişme Mont mu Giydi? Son Günlerde Tartışılan 7 İddia
İkinci İnönü Zaferi'ni Kutladı, Sağlığı Hakkında Bildiri Yayımlandı; Atatürk'ün Günlükleri: 27 Mart-2 Nisan
İlkbahar Ekinoksu: Ayın 21'inde Gece ile Gündüz Eşitleniyor, 2023 Mart Ayındaki Gök Olayları
Bozkırın Kuraklığı Hititleri Yok Etti, 8300 Yaşındaki Çocuk Canlandı; Şubat 2023'ün Önemli Arkeoloji Keşifleri

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor