Çocuklarınıza Kıymayın: Buram Buram Seksizm Kokan 8 Grimm Kardeşler Masalı

Çocuklarımıza anlattığımız, Grimm Kardeşler masallarının çoğu aslında son derece seksist bir bakış açısının ürünü. Çocukların tazecik beyinlerini safsatalarla doldurmaktan başka bir işe yaramıyor. Zira neredeyse bu masalların hepsinde kadınlar kötü, kavgacı, hizmetçi, köle, erkekler ise onları kurtaran, harika prensler. 

Ha bir de hepsinde mutluluk evlenince geliyor, bekar kadına bu hayatta mutluluk yok!

1. Pamuk prenses ve 7 cüceler

Masal sadece kadınların etrafında dönüyor. Saf, yarım akıllı Pamuk Prenses ile onu öldürmeye ant içmiş üvey anası kraliçe. Masalda erkek olarak rolü olan 7 cüce, avcı ve son anda ortaya çıkan prens var. Dikkatli bakın tüm erkekler harika. Öyle ki işi öldürmek olan avcı bile Pamuk Prensese acıyor, merhametli, mert biri. 7 cüceler zaten şirinlik muskası, prens ise hayat kurtaran asil bir erkek. Ama kadınlar öyle mi? Biri kaçıyor, diğer kovalıyor, kiralık katil tutuyor, olmuyor kendi gidip zehirliyor. Bu ne hırs, bu ne azim, bu nasıl bir ömür kötülüğe adanmış olan? Bakmayın Pamuk salağını iyi gösterdiğine, aslında bilinçaltına kadınlar zayıftır, saftır, kendi başlarına bir işi beceremezler mesajları itinayla yollanıyor. Sonunda görüyoruz ki erkekler olmasa kadınlar tek başına anca ölebilir. Ama neyse ki mükemmel erkeğimiz yetişip kurtarıyor kendisini. Sonunda da bir kadın için olabilecek en güzel hediyeyi bahşediyor kendisine; Evlilik! Hadi oradan be salak!

2. Rapunzel

s1145.photobucket.com

Bir kere en başta Grimm kardeşler anlatmak istediklerini söylemiş. Bahçesinden marul alan adamdan cadı (kadın) ne istiyor? Çocuğunu! Yahu bir marula karşılık çocuk alınır mı? Ev eşyası iste, hizmet iste, parasını iste, vs. Adamın yeni doğacak çocuğunu istemek nedir? Ama mesajı açık: Bir kadın erkeğin en kıymetli şeyini alıp onu perişan eder. Hani erkek karısını aldatır da kadın boşanırken evi isteyince kötü olur ya aynı hesaba getirmiş aklınca. Kadın erkeği can evinden vurmuş. Sonra anne, neden veriyor çocuğunu? Bir kadının bu kadar kolay kabullenmesi mümkün müdür? Değildir ama Grimm kardeşler bunun üzerinde durmaya gerek bile görmemişler. Sonra tabii asıl kahramanımız salak kız Rapunzel var. Yıllarca saçını uzatan, ama ondan istifade ederek kuleden inebileceğini akıl edemeyen, bunu ancak bir erkeğin kendisine yardım etmesiyle çözebilen Rapunzel. Çünkü kadının saçı uzun aklı kısadır!! Bir erkeğin yardımı olmadan, kendi başına bir şeyler düşünebilmesi mümkün değildir, her zaman erkeğin korumasına, akıl vermesine muhtaçtır, vs. Yine kadının kötülüğü, akılsızlığı, saflığı, salaklığı üzerine kurgulanmış bir masal ve tabii ki sonunda kadın ödülünü alıyor, bir erkekle evlenme şansı bahşediliyor!

3. Uyuyan güzel

Erkeklerin yine gölgede kaldığı, kadınların hırsının, kötülüğünün ne kadar ileri gidebileceğini anlatan bir masal. Sırf “davet edilmedim” diye çocuğu ölüme mahkum eden bir kadını görüyoruz. Hırsından, hasetinden gözleri kör olmuş Malefiz. Hiç kimsenin dikkatini çekmeyen 3 de peri var hikayede, kadın, bir çocuğa sahip çıkamayan, beceriksizler olarak verilmişler. Şaşırdık mı? Tabii ki hayır, çünkü kadın beceriksizdir, 3 kadın bir adam etmez mesajları çok güzel verilmiş. Peki uyuyan güzel çok mu akıllı? Bilemiyoruz, ama masalın bize demek istediği şu, erkeğin (babanın) sözünden çıkma, çok dolaşma, meraklı olma, sana denileni yap. Yoksa sonun hiç iyi olmaz, bir bela gelip seni bulur. Kız çocuklarının hayatını baştan kısıtlayan, onu eve, belli bir çevreye mahkum etme amacı güden saçmalıklar silsilesi. Sonra ne mi oluyor? Onu ilk defa gören bir prens (erkek) öperek onu kurtarıyor. Yani demeyeyim diyorum ama kendime engel olamıyorum. 100 yıldır kimsenin girmediği, viraneye dönmüş sarayın içinde, ölü gibi yatan bir kız görüyorsun ve aklına ilk gelen şey onu öpmek oluyor öyle mi? Kadınları aşağıladıkları yetmiyor, erkeğe de her şeye hakkınız var mesajı çok net veriliyor. Bravo Grimm kardeşler. Sonunda ne mi oluyor? Evleniyorlar… Olması gerektiği gibi (!)

4. Hansel ve Gretel

Masalda iki kötüler kötüsü karakter var, ikisi de kadın. Üvey annelerinin sözüne bakarak öz çocuklarını ormanda ölüme terk eden babadan kimse söz etmiyor. Herkes anneye kızıyor da bir kişi de “sen ne biçim babasın?!” demiyor. Çünkü Grimm kardeşler akıllı, öyle bir kurgulamışlar ki baba istemeye istemeye, gözyaşları içinde, içi parçalanarak bırakıyor evlatlarını. Yahu ne önemi var? Ben çocuklarımdan vazgeçemem desene, sen ruh hastası mısın kadın olur mu öyle şey desene? Neymiş, çocukları bıraktıktan sonra kadından ayrılmış da her gün üzülmüş, ağlamış. Tabii, çocuklar çil çil altınlarla dönünce çok üzüldüm demesi kolay. Çocuk yiyen hasta ruhlu cadı da bir kadın elbette. Çocukların kadınlardan korkması için her şey verilmiş masalda. Erkekler merhametlidir, ama kadınlar yeri gelir çocuk bile yer. Zaten Hansel ve Gretel kardeşlerinde akıllı olanı erkek. Yola taş serpen, cadıdan onları kurtaran hep Hansel oluyor. Çünkü erkekler güçlüdür, akıllıdır, zorluklarla baş etmesini bilir. Allahtan bu masalda çocukların yaşları küçük de evlendirmemişler.

5. Kurbağa prens

Hiç lafı dolandırmaya gerek yok, masal bize şunu diyor: Kadınlar evlenmek için kurbağa bile yalar. Yani evlilikle kafayı o kadar bozmuşlar ki yapmayacakları şey yok. Zaten prensi kurbağa yapan da bir kadın. Ama neden kurbağaya dönüştürmüş bilmiyoruz. Zevkten mi yapmış? Öyleyse fena, kadınların zevkleri uğruna erkeklere işkence dahi edebileceğini söylüyor bize masal. Yok eğer öyle değilse, prens bir haltlar karıştırdıysa, bunu gizleyerek yine erkekleri yüceltme peşine düşüyor. Belki prens karısını aldattı, belki kadınlara işkence ediyordu, belki it kişilikli biriydi de cadı onu kurbağa yaptı? Bunlar neden sorgulanmıyor da rahat, huzurlu, güzel bir yaşantısı olan prenses evlilik budaları gibi gösteriliyor? Sanırım buraya kadar ki sorgulamalarımızdan bunun sebebini anlamışsınızdır. Sonuç olarak prenses ödülünü alıyor, kurbağa yalamasına karşılık evlilik! Yaşasınn!!

6. Kırmızı başlıklı kız

Masalın hemen hemen tüm kahramanları kadın ve hepsi birbirinden salak, saf, gerizekalı ve laf, söz dinlemez tipler. Önce kimsenin dikkatini çekmeyen, sadece masalın en başında bir görünüp kaybolan anne ile başlayalım. Bakmayın geri planda kaldığını anne üzerinden çok ağır göndermeler var. Bir kere çocuğunu, kurdun, çakalın içerisine gönderebilecek kadar düşüncesiz. Kim küçücük kız çocuğunu ta ebesinin nikahındaki anneannesine tek başına yollar? Neymiş “sakın orman yoluna girmeymiş” yahu o daha sabi, söz dinleyebilir mi? İkincisiyse anneanne neden hasta haliyle tek başına yaşıyor? Gördüğümüz kadarıyla senin kocan yok, alsana yanına, hem kıza bakar, hem sen ona bakarsın? İşte böyle düşüncesiz, acımasız, cani bir anne bu!! Verilmek istenen mesaj net, anladınız sanırım. Çocuk üzerinden konuşmak istemiyorum ama tıpkı uyuyan güzel de olduğu gibi kızlara “söz dinleyin”, “size söylenenin dışına çıkmayın”, “yoksa sizi kurt yer!” mesajı verilmek isteniyor. Ayrıca kurt ile anneannesini ayırt edemeyen bir kızın aklından da şüphe etmemiz lazım. Anneanneyi ise anlatmaya gerek yok, safın önde koşanı. Peki erkek? Erkek ise her zaman olduğu gibi kahraman, kurtarıcı, yiğit bir kişi. Masalın sonunda görmüyoruz ama, avcı kesinlikle kırmızı başlıklı kızın annesiyle evlenmiştir. Olmadı büyükanne ile dost hayatı yaşıyordur, e hak etti ama!

7. Orman evi

Bu masal pek bilinmez, kısaca özet geçecek olursak; Bir ormancının 3 kızı var, her gün birinden ormana kendisine yemek getirmesini istiyor. Ama üçü de ormanda kaybolup yaşlı, çirkin, uzun sakallı bir adamın evine düşüyorlar. Adam üçünden de kendisine ve hayvanlarına hizmet etmesini istiyor. Üçü de çok güzel hizmet ediyor ama ikisi hayvanları unuttuğu için cezalandırılırken, üçüncüsü hepsine kusursuz hizmet ettiği için büyük ödül olan prensi kapıyor. Prens kim mi? Tabii ki kötü cadının yaşlı bir adama çevirdiği kişi. Açıklamama gerek var mı? Üç salak kız, görevleri olan erkeğe hizmeti eksiksiz yapmak zorundalar, eksik yaparlarsa ceza alıyorlar. Kızlara diyor ki bu masal, aman ha erkeğinize hizmette kusur etmeyin, yoksa cezalandırılırsınız v er bu sizin suçunuz olur. Hizmetiniz güzel olursa bir erkekle evlenmek gibi büyük ödül sizi bekliyor!

8. Külkedisi

Garip bir baba, harika bir prens ve geri kalan herkesin (kadınların) saf, akılsız, cani, acımasız, kötü, çirkef olduğu bir masal. Öyle ki peri bile beceriksiz, külkedisine verdiği şeylere zaman sınırı koyuyor. Elini çabuk tut diyor, yahu daha sağlam büyü yap kız gönlünce eğlensin, ama olur mu kadın kısmının aklına gelmez bunlar. ,Üvey anne ve kardeşler ise kötülüğü yeniden tanımlıyorlar. Yapmadıkları eziyet kalmıyor, bir de çirkinler. Ama ne oluyor, sonunda prens külkedisini seçiyor. Yani diyor masal çirkinsen hiç şansın yok. Güzel ol, kendine bak, erkeğe kendini beğendir yoksa işin yaş. Evlenmek gibi bir kadın için dünyanın en önemli şeyi olan fırsattan mahrum kalırsın.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"