Çocuklarınıza Arkeoloji, Tarih ve Mitolojiyi Sevdirecek 5 Başucu Kitabı

1. Taş Çağı Öyküleri: Yeryüzünün İlk İnsanları ve Maceraları

mumya.mersin.edu.tr

Kitabın yazarı: Gülay Sert

Resimleyen: Cemal Eker

Kitabın yayınevi: Doğan Egmont Yayıncılık 2010

Doğan Egmont’un Tarihte yolculuk dizisinden ‘’Taş Çağı Öyküleri’’ i insanlığın Afrika kıtasından başlayan serüveninden itibaren günümüzden 7500 yıl öncesine, yani Kalkolitik Çağ’a kadar yaşadığı gelişmeleri anlatıyor. Buzul Çağlarında yaşam koşulları, ilk icatları ve atalarımızın kendilerini geliştirme çabaları Arkeolog Gülay Sert’in sade anlatımı ve Cemal Eker’in neşeli çizimleri eşliğinde hayat bulmuş.  Arka sayfada yer alan sözlük küçük okuyucuların kavramları öğrenmeleri için önemli bir detay oluşturuyor. Altı yaş ve üstü için önerilen bu kitap her yaş için ‘’Taş Çağlarda’’ yapılacak bir yolculuk olabilir.

2. Geçmişi Araştırmak

mumya.mersin.edu.tr

Yazar: Lisa Jane Gillespie

Çeviri:  Alp Akoğlu

Yayınevi: Tübitak, 2011

Tübitak’ın Popüler Bilim Kitapları dizisinden yeni bir kitap olan ‘Geçmişi Araştırmak’, yedi yaş ve üstüne, yani ilk okuma kategorisine giriyor. Arka kapaktaki tanıtım yazısında belirtildiği gibi ilk okuma kitapları hem okul öncesi çağındaki çocuklara okuyarak anlatmaya hem de okuma yazmayı öğrenince kendisinin okumasına uygun. Eski nesneler neden toprağın altında kalır? Onları topraktan kim çıkarır? Arkeologlar toprak altında neler bulur? Gibi sorular yardımıyla okul öncesi ve yeni okuyan yaş grubuna arkeoloji bilimi eğlenceli bir yolla sevdirmek amaçlanıyor. Her sayfası rengârenk resim ve çizimlerle donatılmış, büyük puntoyla yazısı sayesinde sıkmayan, rahat okunan ve anlaşılan bir bilim rehberi var karşımızda. İlk sayfada, içerik hakkında genel bir tablo oluşturan içindekiler bölümünden bazı başlıklar şunlar: Saklı Tarih, Kazı, Eski İnsanlar, Gömülü Kent Sualtındaki Geçmiş. Arka sayfalarda yer alan kısa bir sözlük, dizin ve kitap seçiminde, çocuğun yaşı yanı sıra bireysel gelişimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen ‘Anne Babalara Notlar’ kısmı Tübitak’ın benzer kitap serileri hazırlayarak, bilimi erken yaşlarda çocuğa sevdirmeyi ne kadar önemsediğini göstermektedir.

3. 100 Adımda Antik Roma

mumya.mersin.edu.tr

Kitabın yazarı: Fiona Macdonald

Kitabın yayınevi: Tudem Yayınları 2006

Tudem Yayınlarının çocuklar için ‘’100 adımda Antik Roma’’ adlı resimli kitap, Eskiçağları anlatmak ve sevdirmek açısından sadece çocuklara değil her yaştan meraklılarına hitap eden bir eser. 100 adımda Roma İmparatorluğun başkentinden başlayarak Eski Roma’da yaşam, gelenekler, mimari ve sanata kadar birçok bilgiye ve detaya yer verilmiş. Örneğin, dünyanın ilk çok katlı konutlarından ve ilk alışveriş merkezinden bahsedilmiş. Yeme-içme alışkanlıklarından eğlenmeye kadar,  günlük yaşamın içinden resimli bir hikâye gibi tüm bilgiler önünüzden akıp geçiyor. Antik Roma dünyasının eğlendiren bir dille anlatılmış olması öğrenmeyi zevkli kılıyor. Fiona Macdonald’ın yazdığı ve Mark Davis’in resimlediği ‘’100 Adımda Antik Roma’’ nın çevirisi Levent Türer ait.

4. Mercek Altında Arkeoloji

mumya.mersin.edu.tr

Yazar: Trevor Barnes

Yayınevi: Tudem 2007 

İngilizce ilk basımı 2004 yılında yapılan Mercek Altında Arkeoloji iki ana bölümden oluşuyor: Arkeoloji nedir? Ve Geçmişe Dokunmak başlıklı bölümler. Bu bölümlere geçmeden önce Genç Arkeologlar Kulübü’nün başkanı Tony Robinson’un önsözünü atlamamak gerek. Arkeologları birer zaman yolcusu, dedektif ve çevre dostu olarak tanımlayan Robinson 21.yy da değişen Arkeoloji bilincine de dikkati çekmekte.

Kitapta Arkeoloji geniş bir yelpaze çerçevesinde kaliteli fotoğraflar ve haritalarla ele alınmış. Yunan ve Roma gibi Klasik kültürlerin izleri yanında, Hindistan veya Peru gibi ülkelerden de örnekler verilmiş. Arkeoloji biliminin tarihi ve başlangıcı, Arkeologlar ne yapar? Arkeoloji nerededir? Bir sonraki adım ne? Sorularına yanıt aranmış. Geçmişe dokunmak bölümünde Çatalhöyük gibi önemli bir yerleşimle başlanarak Atina Akropolü, Pompeii, Çin ve Azteklere kadar genel bir bilgi temeli oluşturulmak istenmiş. Tabi ki 63 sayfaya tüm dünyanın tarihini sığdırmak olanaksız. Bu elimizdeki eseri daha çok Arkeoloji’den ve Eskiçağ kültürlerinden belli ana başlıkları anlatan ve sevdiren bir başlangıç kaynağıdır yapmakta. Her bölümün bitiminde kısa bir özetin yanında kitap listeleri, web adresleri, ek sözlük ve dizin bilgiyi anlamayı ve sindirmeye yardımcı olmaktadır.

5. Gizli Hazineler, Mumyalar ve Arkeoloji

mumya.mersin.edu.tr

Yazar: Nick Arnold

Çeviri: Neslihan Demirkol

Resimleyen: Clive Goddard

Yayınevi: Timaş Yayınları, 2010

Ele avuca sığmayan küçük bir kitap, içeriği de aynı: eğlenceli, sürükleyici ve sade. Karikatürlerle metin dengeli bir dozajda korunmuş. Zaman tabelası,  Arkeoloji Biliminin tarihi, 17. Yüzyıldan dan başlayarak kat ettiği aşamalar, Arkeoloji’nin gelişen teknoloji sayesinde geleceği ve aktarımı hakkında ilginç sonuçlar bekliyor zaman dedektiflerini.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi