- Övgü, yargılıyorsa, sorunlu ama geri bildirim olarak kullanılırsa, motivasyonu artırıyor. Övgüden önce ilgi sorusu sormalıyız, tanıklık yapmalıyız, özdeğerlendirme soruları sormalıyız ve geribildirim vermeliyiz. Bu süreçlerden sonra çocuk gelişim sürecine girdikten sonra “Aferin! Süper.” diyerek övgüyü geribildirim olarak kullanırsak, motivasyonu ve özgüveni artırıyor.
- Oldukça çarpıcı bir bilgi. Son olarak, çocuklarıyla daha sağlıklı bir bağ kurmak isteyen ebeveynlere bir mesajınız var mı?
- Çocuklarınıza övgü yerine merak ve ilgi ile yaklaşın. Ne yaptıklarıyla ilgilenin ve onlara deneyimlerini keşfetmeleri için alan tanıyın. Çocukların kendilerini yargılanmadan ifade edebilecekleri bir ortam yaratmak, onların duygusal ve zihinsel gelişimini destekler. Fritz’in dediği gibi herkesin övgüsüne ihtiyaç duyarsanız insanları yargıcınız yaparsınız.
Doç. Dr. Özgür Bolat
Eğitim Bilimci, Akademisyen, Yazar
Referanslar
Brummelman, E., Thomaes, S., Overbeek, G., Orobio de Castro, B., Van Den Hout, M. A., & Bushman, B. J. (2014). On feeding those hungry for praise: Person praise backfires in children with low self-esteem. Journal of Experimental Psychology: General, 143(1), 9.
Brummelman, E., Thomaes, S., Nelemans, S. A., Orobio de Castro, B., Overbeek, G., & Bushman, B. J. (2015). Origins of narcissism in children. Proceedings of the National Academy of Sciences, 112(12), 3659-3662.
Mueller, C. M., & Dweck, C. S. (1998). Praise for intelligence can undermine children's motivation and performance. Journal of personality and social psychology, 75(1), 33.
Weiner, B., & Kukla, A. (1970). An attributional analysis of achievement motivation. Journal of personality and Social Psychology, 15(1), 1.
Zhao, L., Heyman, G. D., Chen, L., & Lee, K. (2017). Praising young children for being smart promotes cheating. Psychological Science, 28(12), 1868-1870.
Instagram
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio