Çocukların Geleceğini Etkileyen Bir Sorun: Daddy Issues'a Detaylı Bir Bakış

Kız ve erkek çocuklarının aile içerisindeki baba figürü ile problem yaşayarak büyümesi çocukların gelecekte kuracağı ilişkilerin de etkilenmesine neden oluyor. Bu durumun daha çok kız çocukları ile ilgili olduğu düşünülse de her iki cinsiyetteki çocuk içinde baba figürü büyük bir önem taşıyor. Hatta bu kavrama verilen bir isim bile var: Daddy Issues. Gelin bu kavramı daha detaylı inceleyelim!

Daddy ıssues kavramı günlük hayatımızda bir saldırı ifadesi olarak kullanıyor. Bu kavramın muhatabı ise genellikle kadınlar oluyor.

Bu kavramın hedefi her ne kadar kadınlar olsa da yapılan araştırmalar erkeklerin babaları ile kadınlardan daha çok sorun yaşadığını ortaya koyuyor. Yani buradan anlaşılacağı gibi baba figürü ile yaşanan problemler kız ya da erkek fark etmeden kişilerin gelecekteki ilişkileri üzerinde önemli rol oynuyor.

Bu kavramın erkek çocuklarının üzerindeki etkisi ise şöyle;

Erkek çocuklarının babalarına öfke duymaları diğer erkekler ile de bir rekabet içerisine girmelerine neden oluyor. Aynı zamanda eğer kişinin babası karısına şiddet uyguluyor ya da hakaret ediyor ise çocuk ile baba arasında ilişki problemleri meydana geliyor. 

Babalarının annelerine olan tavırlarını gören erkek çocuklar demek ki erkek olmak böyle, kadınlara bu şekilde davranmak da gayet doğal bir şey diye düşünüyor.

Tüm bunların yanı sıra duygusal ya da fiziksel olarak baba figürünün olmadığı bir ailede büyüyen erkek çocuklar yetişkinlik dönemlerinde duygularını düzenleme konusunda zorluk çekiyorlar. Bu durum da böyle ailelerde büyüyen erkeklerin özgüveni düşük bireyler haline gelmelerine neden oluyor.

Daddy ıssues kavramının kız çocukları üzerindeki etkisi ise şu şekilde;

Aile içerisindeki baba figürünün anneye nasıl davrandığı kız çocuklarının gelecekte kuracağı ilişkiler üzerinde oldukça büyük bir öneme sahip. Çünkü az önce bahsettiğimiz gibi bir ailede büyüyen kız çocukları evlendiklerinde ya da duygusal bir ilişki yaşadıklarında hangi duruma nasıl tepki vereceklerini ya da belirli durumlara ne kadar dayanmaları gerektiklerini bilemiyorlar.

Daha detaylı açıklamak gerekirse eğer bir kız çocuğunun annesi ev içerisinde sürekli hakarete ve şiddete uğruyorsa kız çocuğu bu durumun tepki verilmemesi gereken bir şey olduğunu düşünür. İleride kendi buna benzer durumlar yaşadığında ise doğru olan bu ben buna katlanmalıyım diyebilir.

Hiç ben neden hep aynı tip insanlar ile ilişki yaşıyorum, neden daha iyisini bulamıyorum gibi sorular sordunuz mu? Eğer sorduysanız işte sorunuzun cevabı:

Çocukluk dönemlerinde yaşanan ve öfke gibi duygulara neden olan terk edilmişlik hissi maalesef ki o dönemde kalmaz ve siz büyüdüğünüz zaman da sizin ile birlikte olmaya devam eder. Aslında siz farkında olmasanız bile ilişki yaşamak istediğiniz insan tipini seçersiniz. Bu sorunlar ile baş etmeyi öğrenemeyen ya da başaramayan kişiler çoğu zaman anne babasına benzeyen insanlar ile ilişki yaşamayı tercih ederler. Freud bu durumu tekrarlama zorunluluğu kavramı ile açıklar. Yani bir nevi çocukluğunuzda  ne yaşıyorsanız aynısını kendi hayatınıza kopyalarsınız.

Peki neden kendimize bunu yapıyoruz? Çünkü çocukken bize o sevgiyi veremeyen kişi egomuzu zedeliyor. Yetişkin olduğumuzda ise aynı karaktere sahip bir insanı hayatımıza alıyor ve çocukken göremediğimiz sevgiyi onun bize göstermesini istiyoruz.

Göremiyoruz orası ayrı tabii ki. Çünkü hayatımıza aldığımız insan ile çocukken bizi sevgisiz bırakan insanın aynı karaktere sahip olduğunu ne yazık ki unutuyoruz.

Gelelim daddy ıssues'un çocuklar üzerindeki etkisine

Baba sorunlarına sahip olan kız çocukları yetişkinlik dönemine geldiklerinde yaşadıkları bu sorunları telafi edebilmek adına çoğu zaman seksi kullanıyorlar. Bu sorun ile karşılaşan kız çocukları genellikle kendilerinden yaşça büyük erkekler ile birlikte olmayı tercih ediyor ve maddiyata fazla önem veriyorlar. Çünkü bu kişiler için karşıdaki adamın ona pahalı hediyeler alması ve para harcaması bir sevgi göstergesi gibi geliyor. 

Aynı zamanda baba sorunları yaşayan kız çocukları hayatlarına aldıkları yaşça büyük erkeklerin kendi sorunlarını çözmelerini bekliyorlar. Bunun nedeni ise çocukluk döneminde eksik olan baba figürünün yerini doldurmak.

Erkeklerin baba sorunlarına karşı verdikleri tepkiler arasında ise otoriteye baş kaldırmak, saldırgan tavırlar sergilemek, itaat etmek ya da taklit etmek yer alıyor.

Bu kişiler hayatları boyunca özgüven ve öz sevgi eksikliği, şüphe, kontrol etme dürtüsü, üstün olmak isteme, kıskançlık, güvensizlik gibi duygular ile yaşayabilirler. Aynı zamanda baba figürü ile sorun yaşayan erkekler ileriki dönemlerde hayatlarına aldıkları kadınların kendilerine kötü davranışlar sergilemesine de izin verebilirler. 

Peki siz bu kavramın ne demek olduğunu biliyor muydunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Doğru Bilinen Yanlışlarda Bugün: Depresyon Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar
Günlük Hayatta Maruz Kalıyor Olabileceğiniz Birbirinden İlginç Psikolojik Gerçekler

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi