Kamu Denetçiliği Kurumu çocukların şikayetlerini bildirdiği web sitesi verilerini açıkladı. UNICEF başvuruların azlığına dikkat çekti ve bu durumun değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Kamu Denetçiliği Kurumu ve UNICEF’in bugün gerçekleştirdiği ortak toplantıda, iki kurumun birlikte hazırladıkları “KDK Çocuk” web sitesine gelen başvurular hakkında bilgi verildi.
Web sitesi çocuklara haklarını korumalarında, haklarını ihlal ettiğini düşündükleri idari organlara ya da mercilere (okul, hastane, aile hekimliği, valilik ve kaymakamlık, yurt, karakol, belediye vb.) karşı şikâyette bulunmalarında yardımcı olmayı amaçlıyor.
Çocuklar eğitim, sağlık, ulaşım, konut ve bakım gibi alanlardaki haklarına saygı gösterilmediğini düşündüklerinde 2014’ten bu yana bu site aracılığıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurabiliyor.
Toplantıda UNICEF Türkiye Temsilcisi Mrs. Lieke van de Wiel sitenin önemine işaret ederken bu yolla yapılan şikâyet sayısının çok az olduğuna da dikkat çekti ve bu durumun değişmesini istediklerini belirtti.
Ayrıca, mekanizmanın tam anlamda etkili olabilmesi için Kamu Denetçiliği tarafından yapılan tavsiyelerin yarattığı etkinin izlenmesi gerektiğini de vurguladı.
Toplantıda UNICEF’in uzun vadede Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kendi yetkilerini kullanarak bir yardımcıyı yalnızca çocuklarla ilgili konularla görevlendirmesi ve böylece etkiyi artırması isteği de dile getirildi.
Kadın, Çocuk ve Engelliler Kamu Denetçisi Serpil Çakın ise Ombudsmanlık kurumundaki işleyiş ve prosedürler hakkında bilgi verdi ve 2014 yılına ait verileri anlattı.
Çakın’ın verdiği bilgilere göre, kuruma gelen çocuk haklarına ilişkin başvurularla ilgili öne çıkan noktalar şunlar.
Başvuru sahibi çocukların sıklıkla öğretmen değişikliği yaşaması sonucu kadrolu öğretmen
Okul tuvaletlerinde hijyen koşulların sağlanması
Öğretmenin derslerde profesyonelliği kapsamında eğiticiliğini yerine getirmesi ve çocuklarla etkili iletişim içerisinde bulunması
Eğitimde eşitlik ve erişimin sağlanması kapsamında, tüm okullarda akıllı tahta ve tablet kullanımı uygulamasına geçilmesi
Okullarda idarenin çocuklardan bağımsız aldığı kararlara itiraz, yönetime katılma
Eğitim sisteminde yaşanan değişikliklerin belli bir istikrara kavuşturulması
Adrese dayalı okul nakillerinde çocuğun özel durumunun dikkate alınması
İlköğretim öğrencilerine yönelik başlatılan 4+4 eğitim kapsamında bina fiziksel koşulların iyileştirilmesi
Okulda belediye tarafından yapılan eğitim rampalarının kullanılamaması, okullarda engelli çocuklara yönelik düşünülen rampaların çocukların yararına, kullanımına uygun hale getirilmesi
Okul çevre düzenlemesinin yapılması
İlköğretim ikinci sınıf görme engelli çocuğun optik okuyucu malzeme temini
Okullarda çocukların kullanımına uygun ve açık sosyal sportif mekânların oluşturulması
- Branş öğretmeni talebi
Koruma ve bakım altında bulunan çocuklardan gelen başvurular ise şöyle:
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nde korunma ve bakım altında bulunan çocukların kaldıkları yerde çeşitli sorunlarla karşılaşması neticesinde kendileri için daha uygun olan sevgi evleri ya da kız yetiştirme yurtlarına nakledilmek suretiyle yerleştirilmesi
Çocuk evlerinde kalan liseli çocuklara cep telefonu kullanımı hususunda izin verilmesi
Belediyeler ile ilgili başvurularda talepler çocukların sosyal yaşam alanlarına yönelik spor alanları isteği, altyapı, ulaşım, çevre düzenlemesi ve sağlığı konularında toplanıyor.
Çocukların oyun hakkı kapsamında yaşadıkları sosyal çevrede sosyal, sportif alanlara kavuşması
Çocuğun güvenliğinin sağlanması kapsamında, okulun çevresinin ışıklandırılması
Okul yakınına üst geçit yapılması
Çocuğun yaşadığı şehirdeki çevre kirliliğinin giderilmesi ve doğanın korunması
Sağlık ocağı ve ulaşım imkanlarının yetersizliğinden bahisle, sağlık ocağı imkanlarının ve otobüs sefer sayılarının arttırılması.
- Bianet