Çocuklarımız Nasıl Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanır? Konunun Uzmanlarından Kilit Tavsiyeler

Tüm araştırmalar ortaya koyuyor ki, artık çocuklar daha az kitap okuyor. Söz konusu erkek çocuklarıysa durumlar daha da kötü.

Peki neden okumuyorlar?

Okumaları için neler yapılabilabilir?

Gelişen dünyanın getirileri haricinde, arkaplanda kalan bir takım önemli nedenler de mevcut.

'21. Yüzyılın Oğlanları' kitabını kaleme alan Sue Palmer'a göre, erkek çocukların daha az okuyor olması büyük ölçüde beyin gelişimiyle ilgili...

Erkeklik hormonu Testesteron, sağ beyin lob'unun büyümesini hızlandırıyor ve bu da hareket ve etkinliğe duyulan bir ilgi olarak çıktı veriyor.

Bu etkilerin gerçek olduğu, Dundee Üniversitesinde yapılan bir dizi araştırma sonucunda ortaya konmuş.

Yani erkek çocukları yerinde duramıyor ve işler tamamen fizyolojik.

Fakat bu demek değil ki oğlanlar kitap okumayacak...

Bu noktada yapılacak şey belli: Rol modelini devreye sokmak.

Bazı erkek çocukları çevresinden aldıkları etkiler sebebiyle kitap okumayı 'kızlara özgün bir aktivite' olarak algılıyor ve kız gibi görünmek istemedikleri için kitaplardan uzak duruyorlar.

Başta babaları olmak üzere, çevrelerinde kitap okuyan yetişkin erkekler görmeleri, bu konudaki önyargılarının ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.

Kitap okuma alışkanlığını aşılamak, yine çoğunluğu kadın olan sınıf öğretmenlerine düştüğü için de farklı bir okul etkinlik tarzı geliştirilebilir.

Bu yüzden okuma alışkanlığı aşılaması için haftada en az bir defa erkek yazarlar, gazeteciler, diğer meslektaşlardan yardım almak ABD'de oldukça yaygınlaşmış durumda.

İlgi alanları da önemli. Çocuk futbola ilgi duyuyorsa, futbolla ilgili biyografik kitaplar teşvik edilebilir. Herkes okumaya Rus klasiklerinden başlamak zorunda değil...

Konuyla ilgili önemli deneyimlere sahip olan Susan Elkin, çocukların ilgi alanlarından yola çıkarak okuyacağı kitapları kendilerinin seçmesi gerektiğini söylüyor.

Gerçekten de, bir kitap zevki edinmeyen bir çocuğun düzenli olarak kitap okumasına imkan yok. Bu da ancak bir noktadan başlayarak mümkün. Futbol kitapları okuyan bir çocuk, zamanla başka alanlara da bu ilgisini kaydıracaktır. Fakat futbol kitapları okuması en başından desteklenmezse, ya da başka kitapları okuması zorlanırsa bu son derece kötü sonuçlar verecektir.

Düzenli okuma saatleri, rol modeller, zevk geliştirmek...

Hepsi bir yana, çocuklarınızdan evvel sizin okumaya başlamanız gerekiyor. Bu noktadan sonra gerisi zaten geliyor. 

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
19.11.2016

Bende kendimden örnek vereyim. 18 yaşındayım ve 1. sınıftaki Aysun hocam, sınıfımızdaki kitaplıktan ya da kendi getirdiği kitaplardan masal, hikaye, öykü okur bizde sessizce dinlerdik. Okumayı öğrendikten sonraysa kendi kuzenlerime sınıf kitaplığından aldığım hikayeleri okurdum sürekli. Yani rol modelim öğretmenim olmuştu. Daha sonra yaşadığım mahalleye bir kütüphane açıldı. 3. sınıfa başlamıştım o zaman. Tabi başladım kitap almaya ve okumaya. Kitapları sürekli geç verdiğim için belirli süre ceza alıyordum. Bende gittim anneme kız kardeşime üyelik açtırdım. Onlarla kitap almaya başladım. Gene geç verdim gene ceza. Sonra cezası biten üyelikle kitap aldım. Öyle bir döngü oluştu. Kitap okumaktaki en harika şey ise nasıl film izliyorsak bende kitapları okurken cümleleri görmüyorum, hayal gücümle film izliyorum resmen. Her kitap farklı bir dünya sözü gerçekten doğru. Benim için tek kötü yanı kitap bittikten sonra kendi yaşamıma dönmem.

19.11.2016

İki yıl önce de kütüphaneye çağrıldım bana Kültür Ve Sanat Merkezi'nde kütüphaneler haftası olduğu, her kütüphaneden en çok kitap alıp okuyan kişiye plaket verileceğini, benim ismimi verdiklerini söylediler. Aldım plaketimi.Tabi bir ara evimizde tanıdıkların verdiği 40-45 cilt farklı serilerde ansiklopedi okuduğumu hatırlıyorum. Meraklı biri olduğum için okumuş olabilirim. Bazen kendimi şanslı hissediyorum. 8 yaşından 18 yaşına kadar 10 yıl boyunca kitap okuduğum için. Kimi insan ne işine yaradı gibi sorular sorup duruyor. Cevap vermiyorum. Benim hayatım sonuçta.

Pasif Kullanıcı
19.11.2016

Dili ağır,anlaşılması zor kitaplar okunması zorunlu tutulduğunda çocuklar kitap okumaktan uzaklaşıyor. İlk okuduğu kitap Rus edebiyatından çıkma bir kitap olmasa da olur,bırakın aksiyon olsun,bilim kurgu olsun. Bunda çevredeki insanların rolü de büyük. Özellikle anne-babanın. Çevresinde kitap okuyan insanlar olursa,öyle insanlarla büyürse okuma isteği doğacaktır. Küçükken anne ve babam çok kitap okumazlardı fakat şanslıydım ki kitap okuyan,kitap sevgisini aşılayan bir ana okul-ilkokul öğretmenim olmuştu. Kendisi kütüphane oluşturmuştu seveceğimiz türden kitaplar içeren. Her kitabımız bittiğinde kendimiz seçer okurduk. Yani işin asıl amacı çocuğu sıkmamak olmalı. Diktatörlük yapıp illa ki okuyacaksın yok haftaya özeti gelecek yok o kitap anlatılacak denilirse elbette okuma isteği de alışkanlığı da başlamadan biter.

19.11.2016

Bir şeyin zorunlu olması buna karşı bir olgu oluşturuyor ister istemez insanın içinde, örneğin lisedeyken bir edebiyat hocası bir kitabı okuyup - ki kitabı biz seçemiyorduk- daha sonra bu kitaptan sözlü yapacağını söyledi, okumadım özetinin belirli önemli yerlerini okuyup geçtim sözlüyü, sözlüden bir hafta sonra ise kitabı okumaya başladım ve bitirdim. Kitap okumak istek işidir zorla yapılması hiçbir fayda etmez.

TÜM YORUMLARI OKU (13)