Çocuklarımızdan daha kıymetli neyimiz var? Yaptığımız her şey onların daha iyi bir geleceğe sahip olması için değil mi? O zaman gelin hep beraber çocuklarımızın zekaları gelişsin diye nelerle oynamaları gerektiğine daha yakından bakalım.
Çocuklarımızdan daha kıymetli neyimiz var? Yaptığımız her şey onların daha iyi bir geleceğe sahip olması için değil mi? O zaman gelin hep beraber çocuklarımızın zekaları gelişsin diye nelerle oynamaları gerektiğine daha yakından bakalım.
Alıp da kutusunu açtığınızda çözmek için saatlerinizi harcayıp da bir şey anlamadığınız oyuncağı çocuğunuza verin, belki o sizin görmediğiniz bir şeyi görür de yapıverir. Adı üstünde oyuncak bu, çocuklara yönelik bir şey belki de zaten sizin yapamamanız gerekiyordur. Çocuğunuz piramit, dünya, uzay üssü falan yapınca konu komşuya gösterir havasını atarsınız. Ama yapılan oyuncağı uzun süre bozmayın çünkü tekrarı mümkün olmayabilir.
Kutunun üzerine tanıtım için konan şekillere bakıp bakıp moralinizi bozmayın. Elin çocukları gökdelenler, otoyollar, benzin istasyonları yaparken, bizimki nasıl oluyor da iki göz ev yapamıyor diye iç geçirmeyin. O resmin bir tanıtım olduğunu aklınızdan çıkarmayın, zira 40 parça inşaat bloku ile gökdelen yapan çocuğu MIT zaten havada kapar, o çocukların da ne yaptıklarından haberi yok. Hazır yapılı duble yolun önüne koymuşlar poz veriyor gariban.
Bir anne baba yoktur ki çocuğuna lego veya benzeri bir oyuncak almamış olsun. Sanırız dünya üzerinde zeka geliştiriciliği en fazla olduğu düşünülen oyuncaklar bunlar. Üzerinde yazanları okudukça çocuğunuzun zekası ile birlikte, hayal gücünün, psikomotor kabiliyetlerinin, hatta sosyal ilişkilerinin bile gelişeceğini okudukça hangi ebeveyn buna kayıtsız kalabilir ki? Siz de kalmayın ama çok fazla beklenti içine girmeyin, zira 5 yaş için önerilen lego setlerinin çoğunu siz bile yapamayacaksınız unutmayın.
Yapılmış olan, Voltron'u, treni, kamyonu, uzay mekiğini gördükçe sizin evladınızın iki tekerleği bir araya getirememesi kanınıza dokunacak biliyoruz. Elin çocukları Transformers yaparken sizinkinin robotları Asimo'nun ilkel bir kopyasından öte gidemeyecek. Bu sizi zeka gelişimi konusunda alıkoymasın, yılmayın... Belki bir gün o Autobotu göreceksiniz... Belki 15 yaşında belki 17 ama bir gün mutlaka.
Gün gelecek birbirine birleştirerek, yan yana getirerek, uç uca ekleyerek büyüyen, büyüdükçe zekayı da kendisiyle birlikte büyüten, görünüşünden bile zeka geliştirdiği aşikar oyuncaklara meyledeceksiniz. Hatta çocuğunuzla birlikte oturup göstere göstere zeka geliştirmeye çalışacaksınız.. ama olmayacak, bir türlü ortak zekanız, o istenen performansı yakalayamayacak...
Kreşte, doktor muayenehanesinde, İKEA benzeri yerlerde varsa kesin zeka gelişimine katkısı vardır diye aldığınız oyuncağın 3. gün yüzüne bakmayacak o zeka küpünüz. Çünkü dışarıda ne görse isteyen çocuk elbetteki evde bundan sıkılacaktır. Bir boncuğu sabah akşam oradan oraya sürüklemek zekaya hakaret değil de nedir Allah aşkına?
Kırmızı en alta, üstüne mavi, sarı, yeşil, turuncu... Yahu turuncu diyorum o turuncu mu?... Yok ya bunun zekası gelişmiyor?!
Oysa kutusunda 1+ yazıyor, sizinki 3 yaşında daha kare ne onu bilmiyor değil mi? hadi onu geçtim renklerden bihaber. Bu kadar basit bir şey nasıl olur da aklına girmez inanın biz de bilmiyoruz. Kare çocuğum kare, köşeli olan...dört kenarı da eşit olan hani... O üçgen çocuğum, dört kenarı mı var onun?!
Hanımla çocuk yattıktan sonra elinize alıp bön bön baktığınız şeyi, el kadar bebenin yapmasını beklemeniz bizce sizin hatanız. Sanırım oyuncak firmalarının çocuğunuzun zekasını geliştirme misyonunun yanında sizi gerizekalı gibi hissettirme misyonu da var.
Kırmızı, mavi, sarı... Bütün ana renkler var, yerleri belli, yapman gereken belli e geliştir artık şu zekanı be güzel yavrum, geliştir ama ya!!
Kutunun üstündeki çocuk dünyanın yedi harikasını yapabiliyorsa, sizinki de en azından bir Malabadi köprüsü çıkarabilmeliydi ama olmayınca olmuyor işte. Gerçi hayal gücü falan yani çocuğu biraz serbest mi bıraksanız acaba?
El alemin çocuğu, oyuncağın içinden kendisine yeni oyuncaklar yapıyor bizimki daha dün aldığımız oyuncağın parçasını kaybediyor mu diyorsunuz? O zaman kusura bakmayın da siz çocuğunuzun ilgi alanını bilemiyor olabilir misiniz? Resimdeki çocuğun yaptığı gökkuşağı desenini biz altı kişi birleştik yapamadık, demek ki çocukta tasarım veya mimari yetenekler üst safhada. Belki sizinki müziğe yetenekli, ksilofon mu deneseniz?
İster yan yana koy sürrealist çalış, ister üst üste koy saraylar, yalılar yap diye aldığınız oyuncaklar zekayı geliştirmediği gibi çocuğunuza gecekondu yapma becerisi mi aşıladı. Komşu oğlan ikinci sarayını çıkarken, sizinki az ile yetinip artan blok parçalarını kiraya mı verdi? üzülmeyin Ali Ağaoğlu da böyleymiş. Bak şimdi nice zekiyim diyenden kat kat zengin. Sizinki müteahhit olacak belli ki.
Dediniz ve konuşan köpek aldınız... Hala ayağa el, ele göz diyor değil mi?
Evi toz toprak sardı hanımla da papaz oldunuz, üstelik bin bir emekle eşelediğiniz dinozoru da iki günde kırdı.
Siz kedi, köpek, inek, tırtıl yapsın, bana bir burger menü hazırlayıp getirsin diye oyun hamuru seti alırsınız
O size yumurta sarısı getirir... Belki de güneş bilemedik şimdi. Ama güneş olsa ışıklarını da yapardı... Yapardı değil mi?
Çocukların gelişimi açısından bence en önemli oyuncak markası lego'dur. Eğitici oyuncaklarda, özellikle 3 yaş üstü çocuklar için tercih edilebilir rahatlıkla. 300 den fazla çeşidini de şurada buldum. https://www.oyuncakkulubu.com/lego