Çocuklarımıza neden masal anlatıyoruz? Daha iyi insanlar olsun diye değil mi? Oysa bu masallar daha derin sıkıntılara sebep oluyor olabilir mi? İsterseniz bir de siz bakın bakalım.
Çocuklarımıza neden masal anlatıyoruz? Daha iyi insanlar olsun diye değil mi? Oysa bu masallar daha derin sıkıntılara sebep oluyor olabilir mi? İsterseniz bir de siz bakın bakalım.
Çocuklar masalları sizin gördüğünüz şekilde görmüyorlar; göremezler(eğer el kadar bebelere içinde bolca şiddet, kan ve vahşet barındıran filmler/diziler seyrettirmiyorsanız). onların tek bildikleri iyi insanlara zarar veren birilerinin oluğu ve en sonunda cezalandırıldıkları. Kibritçi kız demişsiniz, inanın bana hiç birisi o zavallı kızın ölmüş olmasına takılmıyorlar çünkü o büyük annesiyle cennette; bırakın öyle kalsın. Kırmızı başlıklı kızda çıkarılması gereken ders nedir diye merak etmişsiniz, o masal yeniden doğuşu temsil eder. Kız kurt tarafından yenir ve cebindeki makasla kendisini kurtarır (kimi versiyonlarında olaya avcı dahildir ama ben diğerini tercih ederim) tıpkı tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibi.Bizim kırmızı başlıklı kızımız kendi sınırlarını keşfetmiş ve artık daha büyük, daha akılı ve daha güçlüdür. Masal kahramanları bir şekilde (sizin travmatik olduğunu iddia ettiğiniz şekillerde) kötü olandan kurtulurlar, onları alt ederler. Çocuklar masallarda kendi korkularını görürler; kahramanlarıyla bir olup onu yenerler. Bu sebeple ki çirkin ördek yavrusunu okumak çocukları çirkinlik kompleksine falan sokmaz ya da kozmetik ürün kullanmaya teşvik etmez zira çocuk o ördek yavrusunun içlerinde en göz kamaştırıcı canlıya dönüşeceğini bilir. Masallar hakkında sizin görüşlerinizi paylaşan bir kişi ancak aşırı hızlı büyümek zorunda kalan yetişkinlerdir. Ne yazık ki onlar gerçek dünya tarafından yenmiştir. Çocukların daha zamanı var. Onlara ders çıkarmaları için değil kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için masal okuyun. İnanın gerçekle kurgunun arasındaki farkın bilincindeler ve pek çok konuda sizlerden daha ilerideler.
valla abartılı geldi yazdıkların bu masallara hiçbir çocuk sizin kadar ciddi bakmamıştır hem biz bu masallarla büyüdük psikolojimiz gayet iyi kimseyi aşağılamadık ya da kimseye kötülük etmedik bugüne kadar
Leon filminde, ailesinden dayak yemiş, burnu kanayan küçük kız sorar, "Hayat hep böyle zor mu yoksa sadece çocuklukta mı?" Leon (kiralık katil) "Her zaman böyle!" diye cevap verir. Hayat maalesef böyle acımasız, çocuklarımızı hep koruyamayız, bu masallarda çocuklara hayatın gerçeklerini yavaş yavaş fısıldıyor, şok olmalarını önlüyor. https://www.youtube.com/watch?v=Ib-3Xd0IZwk