Çocuklarda Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir? Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Olur?

Sosyal fobi diğer bir ifade ile anksiyete bozukluğu, genelde çocukluk ve ergenlik döneminde başlayan bir kaygı bozukluğudur. Başka insanlar tarafından küçük düşürülme, yargılanma ve aşağılanma korkuları sosyal fobinin gelişmesinde önemli yer tutar. Bu düşünceler bilinçaltında yer alırlar. Korku, sinirlilik, çarpıntı ve nefes darlığı dikkat edilmesi gereken belirtilerdendir. Sosyal fobi günümüzde başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Buna göre; çocuklarda sosyal fobi ile ilgili tüm detayları haberimizin içeriğinden bulabilirsiniz.

Sosyal fobi, yaşamın her alanında adeta kişinin başına bela olan bir hastalıktır. Arkadaş ortamları, ilişkiler, okul ve iş yaşamı bu kaybı bozukluğunu nedeniyle hüsranla sonuçlanabilir. Sosyal fobisi olan çocuklar genelde uysal, kendi halinde ve utangaç olarak bilinirler. Aslında durum bunun tam tersidir. Kişi arkadaş edinmek, sosyal etkileşim içinde bulunmak ister ancak, bilinçaltında yer alan aşırı endişe ve korkular buna karşı çıkar. Sık karşılaşılan ruhsal sorunlardan biri olan sosyal fobi, genelde 7-12 yaş yaşlarındaki çocuklarda başlar. Sosyal fobi, başkalarını iyi görme fakat kendini eksik ve yetersiz hissetmeyi içerir. Peki, çocuklarda sosyal fobi neden olur? İşte sosyal fobi tedavisi…

Çocuklarda Sosyal Fobi Nedenleri

Sosyal fobinin nedenleri birden fazla faktöre bağlıdır. Özellikle genetik faktörlerin hastalığı oluşturma riski yüksektir. Çocukluk döneminde yaşanan zorbalık ve alay konusu olmak gibi travmatik durumlara bağlı gelişebilir. Utangaç kişilikleri ile öne çıkan çocukların risk altında olduğu sosyal fobi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

• İnsan yaşamında kişiye üzüntü ve stres yaratan ayrılık ve ölüm gibi durumlar sosyal fobiye neden olabilir.

• Ailenin çocukla ilgili yüksek beklentileri olması ve aksi olduğunda ceza verilmesi.

• Ailenin aşırı korumacı, reddedici ve kıyaslayıcı tutumu.

• Ailesinde ya da akrabalarında sosyal fobi durumuna sahip kişiler daha çok risk altındadır.

• Serotonin azlığı ya da dengesizliği sosyal fobinin önemli oluşum nedenleri arasında yer alır. Serotonin, duygu durum ve davranış açısından etkisi olan bir hormondur. Halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinir.

• Daha önceden sosyal ortamda yaşanan bir olumsuz deneyim zihinde yer edinerek etkileşiminden kaçınmaya neden olabilir.

Sosyal Fobinin Tedavisi Nasıl Olur?

Sosyal fobi kendiliğinden geçmemekte ve yalnızca tedavi ile sorun olmaktan çıkmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini bozan sosyal fobi tedavisinde bilişsel-davranışçı psikoterapi desteği oldukça fayda sağlamaktadır. Psikoterapi, sosyal fobisi olan çocukların belirtilerini belirgin ölçüde iyileştirmektedir. Kişinin kendisine güven kazanması için farklı bir bakış açısı kazandırmak ve yeni becerilerle kendini daha iyi hissetmesine kapı aralar. Terapide korkulan sosyal durumları yenmek için bir takım çalışmalar yapılır. 

Sosyal fobi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar terapilerin etkisini arttırmaya ve sosyal fobi belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca tedavide titreme, nefes darlığı gibi çeşitli semptomların kontrol altına alınabilmesi için beta blokerler reçete edilebilir. Ancak bu ilaçlar ara sıra kullanılan ilaçlardır. Sosyal fobi tedavisinde genellikle anti-anksiyete ilaçları ve antidepresanlar kullanılmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çocuklarda Bipolar Bozukluk Neden Olur? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi…
Sosyalleşmeyi Pek Sevmeyen İnsanları Daha İyi Anlamamıza Yardımcı Olacak 21 Şey
Öğrenme Güçlüğü Nedir, Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır? Çocuğa Birinin Öldüğünü Nasıl Söylenir?
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri…

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı