Çocuklarda Öksürük Neden Olur? Çocuklarda Öksürük Tedavisi…

Öksürük vücuttaki yabancı maddelerin akciğere ulaşmasını önlemek için göstermesi gereken bir reflekstir, ancak uzun dönem etkisini gösterdiğinde boğazda tahrişlerin yanı sıra uyku düzeninde bozulmalara neden olur. Çocukların hastane ziyaretlerinin en yaygın nedeni olan öksürük, solunum yollarında ya da boğazdaki bir maddeye karşı bir tepki olabileceği gibi virüs kaynaklı da olabilir? Peki, çocuklarda öksürük neden olur? Çocuklarda öksürük tedavisi nasıl olur? İşte cevapları...

Öksürük biz yetişkinler için bile zorlayıcı olabiliyorken, çocuklar için başa çıkması daha da güç bir durum olabiliyor. Özellikle şiddetli öksürükler gece boyu devam ettiğinde uyku düzeni bozuluyor, iştahta azalma gibi birbiri ardına gelen sorunlar ortaya çıkıyor. Öksürük vasıtasıyla akciğerdeki hava dışarı hızlıca atılmaktadır. Öksürük genelde iki hafta içerisinde büyük oranda iyileşme göstermekle birlikte, 8 hafta kadar devam eden öksürük kalıcı bir öksürük olarak tanımlanır. Kaldı ki bu tip öksürük genellikle yetişkinlerde görülmektedir. Çocuklarda öksürük neden olur? Çocuklarda öksürük tedavisi hakkında merak edilen soruların cevapları bu yazıda…

Çocuklarda Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda öksürüğün en yaygın nedeni alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuklar soğuk kış günlerinde viral üst solunum yolu enfeksiyonlarını sık geçirirler. Çocukların savunma mekanizmaları bu durumla ilişkilidir. Özellikle 5-6 yaş altı çocuklarda soğuk algınlığı, grip, orta kulak ilitabı, faranjit gibi enfeksiyon hastalıklarına sık rastlanır. Çocukta bir öksürük var ise bu durumun en yaygın nedeni solunum yollarındaki virüslerdir. 

Ek olarak çocuklarda bronşit, zatürre, boğmaca, tüberküloz, astım, reflü, krup hastalığı, bakteri ya da virüs kaynaklı hastalıklar, post nazal akıntı bazen de akciğerlerde emboli öksürük sebebi olabilir.

Çocuklarda Öksürük Tedavisi

Öksürüğün tedavisi duruma sebep olan hastalığın tedavisi ile ortadan kaldırılır. Örnek olarak soğuk algınlığı mevcut ve durum bakteriyel kaynaklı ise antibiyotik ilaçlar kullanılır. Astım için antiinflamatuar ilaçlar ve bronkodilatörler verilir. Bunlara ek olarak öksürüğün azaltılması içim pastil, sprey ve öksürük şurupları kullanılması gerekebilir.

Sıcak bir duş aldırmak, ılık içecekler, sıcak çorbalar tüketmek çocuğun öksürüğünü yatıştırmaya yardımcı olur. Özellikle ılık ballı bir süt, adaçayı, ıhlamur, kekik ve kuşburnu gibi çaylar boğazda rahatlama sağlar. C vitamini grip ve nezle gibi hastalıklardan kaynaklı öksürüğün azalmasına fayda sağlayabilir. Bunun için portakal, mandalina ve kivi gibi meyveleri çocuğunuza yedirebilirsiniz. Yine ayva çayı boğazın yumuşamasını sağlayarak öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. 

Çocukların öksürük tedavisinde bilinçsiz ilaç vermekten kaçınılmalıdır. Çünkü bazı ilaçlar öksürüğü arttırırken farklı yan etkilere de neden olabilir. Çocuğunuzun bol bol dinlemesini sağlayın. Sıvı alımını arttırın. Çocukta nefes alış verişi hızlanıyorsa, şiddetli hırıltı, beslenmede bozukluk gözlemliyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Doktorunuzun verdiği ilaçları uygun şekilde kullanmasını sağlayın.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çocuklarda Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir? Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Olur?
Çocuklarda Bipolar Bozukluk Neden Olur? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi…
Çocuklarda Kalp Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Boğmaca Virüsü Nedir? Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Astım Nasıl Anlaşılır?

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!