Çocuklarda Konuşma Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde birçok çocukta rastlanılabilen sorunlardan biri de konuşma geriliğidir. Yaşıtlarına göre aynı düzeyde konuşma becerisine sahip olmama durumu olan konuşma geriliği, artikülasyon bozukluğu, ses bozuklukları ve dil bozuklukları gibi birçok nedene bağlı etkisini gösterebilir. Tedavisinde öncelikle altta yatan nedeninin belirlenmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir. Peki, çocuklarda konuşma geriliği nasıl tedavi edilir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Konuşma anatomik özelliklerin işleyişi ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu aktiviteye destek sağlayan organlar, kaslar ya da sinirlerde meydana gelen sorunlar konuşmada gecikmelere neden olmaktadır. Genellikle konuşma geriliği sorunu yaşayan çocuk, sesleri ve yapılarını bilmesine rağmen konuşmayı dışa çıkaracak anatomik yapı bozukluğu sebebi ile uygun bir şekilde çıkaramamaktadır. Çocukların sosyal ve eğitim hayatlarında birçok sorunu beraberinde getiren konuşma geriliği fark edildiğinde gecikmeden bir uzmandan yardım alınmalıdır. Peki, çocuklarda konuşma geriliği nasıl tedavi edilir? İşte cevabı…

Çocuklara Konuşma Geriliği Sebepleri

1 yaşını geçmesine rağmen konuşmada isteksizlik, 2 yaşına geldiğinde ise hala konuşamayan çocuklarda konuşma gecikmesi varlığı söz konusu olabilir. Konuşma gecikmesi olan çocuklara profesyonel bir yaklaşım gösterilmelidir. Aksi takdirde konuşmada gecikme çocuğun yaşamında kalıcı bir problem haline gelebilir.

Çocuklarda konuşma geriliği sebepleri şu şekildedir;

- İşitme ve görme problemleri

- Yalnız kalma

- Sıkça havale ve epilepsi öyküsü

- Televizyon izleme

- Cinsiyet

- Zeka geriliğine neden olan rahatsızlıklar

- Damak yapısında bozukluklar ve yarık damak

- İki dil konuşulması

- Prematüre doğum

- Çocuğa konuşmak için fırsat verilmemesi

- Aşırı anne-baba tutumları

Çocuklarda Konuşma Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Gecikmenin irdelenmesi için mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir. Bunun için ilk olarak bir KBB uzmanına başvuru yapmalısınız. Konuşma organlarında herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için göz, kulak, burun, boğaz ve sinir sistemi gibi her açıdan çocuk detaylı olarak değerlendirilmelidir. Eğer yapılan tetkikler sonucu çocukta organlara bağlı bir konuşma gecikmesi tespit edilmez ise çocuk psikiyatrisine başvurmanız gerekir.  

Konuşma gecikmesi eğer fiziksel engellerden kaynaklanıyorsa uygun müdahaleler ile bu problemlerin yok edilmesi gerekmektedir. Ayrıca konuşma bozukluğu tedavisi için terapiler ve ilgili çalışmalardan da yardım alabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu