Çocuklarda Erken Ergenliğe Girme Sebepleri Nelerdir? Semptomları Nelerdir?

Ergenliğe geçişin kız çocuklarında normal şartlarda 10-15 yaşları, erkek çocuklarında 11 yaşında gerçekleşmesi gerekirken, son günlerde yaş ortalamasının giderek düştüğü gözlemleniyor. Peki çocuklarda erken ergenliğe girmelerine sebep olan etkenler neler? Tedavisi var mı? Anlatıyoruz... 👇

Ergenliğe girme yaşının düşmesiyle beraber ebeveynler de çocukların duygusal ve fiziksel değişimlerini takip etmekte zorlanıyor.

Ergenliğe geçişin kız çocuklarında normal şartlarda 10-15 yaşları, erkek çocuklarında 11 yaşında gerçekleşmesi lazım; erken ergenlik için sınır kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaş.

Henüz geçtiğimiz günlerde bir anne, henüz 8 yaşında ergenliğe giren küçük kızının yaşadıklarını anlattı ve okulda zorbalığa uğrama ihtimali konusunda endişelerini dile getirdi.

31 yaşındaki anne Fiona, küçük kızı Poppy'nin 7 yaşından beri akne ve vücut tüyleri ile uğraştığını belirtti.

Kızların ergenliğe erken girdiğini duymuştum ama 7 yaşındayken de girmesini beklemiyordum. İlk ergenliğe girdiğinin belirtilerini bebeksi cildinde sivilceler çıkmaya başladığında fark ettim.

Daha sonra koltukaltı ve bacak tüylerinin de uzamaya başladığını söyleyen Fiona, kızının vücudunun da yaşıtlarına kıyasla daha çok geliştiğini söylüyor.

"Benim için o hala akşamları masal okuduğum küçük bir bebek. İlk başta her şey çok şaşırtıcıydı çünkü bu değişimlerin en az 12 yaşına kadar olmasını beklemiyordum."

Tıpkı benim ergenliğimde olduğu gibi. Onun büyümesine hazır değildim ve vücudunda geçirdiği değişimlerin onu etkilemesini de istemem. Kimsenin onun hakkında kötü bir yorum yapmasını ya da zorbalığa uğramasını istemiyorum.

Şimdi 10 yaşında olan Poppy ilk adetini gördü ve annesi bu konudaki eğitimini henüz okulda zamanı gelmediği için alamadığından dolayı kendi vermek durumunda kaldı. Fiona, tüm bu ergenliğe geçiş ile gelen şeylerin o yaştaki bir çocuk için çok fazla olabileceğini söylüyor. Peki erken ergenliğe geçişin ardında yatan sebepler neler?

Erken ergenliğin ardında yatan birçok sebep var: Obezite, genetik ve coğrafi etkenler, beslenme biçimi...

Child Grow Foundation kurucusu Jenny Child, on yılda bir istatistiklerinin giderek üç ay gerilediğini söyledi: Bu değişim yavaş ama devam ediyor. Çocuklar beklediklerinden daha önce değişimlere uğruyor ve bu da birçok bakımdan zor olabiliyor.

Ergenliğe geçiş yaşı ne kadar erkense, altta yatan bir sağlık probleminin olması da olası bir durum.

Ergenlik, psikolojik ve fiziksel olarak oldukça değişken ve önemli bir dönem. Erkek çocuklarının ergenliğe geçişi testislerin büyümesi ile başlar. Kız çocuklarının ergenliğe geçiş dönemi göğüs büyümesi, regl ve tüylenme ile başlar. Bu durumun kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında 9 yaşında görülmesi erken ergenliğe işaret eder. Bu kadar erken gerçekleşmesi takdirinde mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.

Erken ergenliğe geçiş ile kilo alma, tüylenme ve kemik gelişimi gibi fiziksel değişimler çocukları aynı zamanda psikolojik olarak da etkileyebilir.

Vücutta meydana gelen hızlı boy atma vb. ani değişimler, çocuğun kendisini farklı hissetmesine veya yaşıtları arasında dışlanmasına sebep olabilir. Bu yüzden erken ergenliğe geçişin tanısının konulması önemli. Burada ise ilk iş ailelere düşüyor: Çocuklarının değişimini gözlemleyen aileler ilk olarak bir doktora danışmalı.

Doğru tanı ile uygun tedavi için gerekli testler yapılarak kemik yaşı ve hormon düzeyleri incelenir.

Sürecin sağlıklı ve normal ilerlemesi için doğru tanı ve tedavi çok önemlidir. Doğru tedavi ile bir çocuğun çok uzun veya çok kısa olması gibi problemlerin önüne geçilebilir.

Erken ergenlik tedavisine eğer altta yatan bir sağlık problemi varsa, ilk onun tedavisi ile başlanır.

Erken ergenlik çocuğun ileride hayat kalitesini etkileyebilecek bir öneme sahip olduğundan dolayı göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Herhangi bir semptom gözlemlemeniz takdirinde en sağlıklısı doktorunuza danışmak olacaktır.

İlginizi çekebilir:

Suya Alerjisi Olduğu İçin Terlediğinde veya Duş Aldığında Cildi Benzin Dökülmüş Gibi Yanan Genç Kızın Dramı
Hiçbir Şey Yapmadan Tembellik Yapma İsteğiniz 'Yönlendirilmiş Dikkat Yorgunluğu' Olabilir
Bir Doktorun Ağzından İnsan Vücuduyla İlgili Duyduğunuzda Şaşıracağınız Birbirinden Enteresan 40 Bilgi

Popüler İçerikler

En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
YORUMLAR
30.09.2022

Tamamen beslenme biçimiyle alakalı... ayrıca yiyeceklerdeki gdo tuzu biberi oluyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ