Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi…

Dikkat eksiliği (DEHB) sıklıkla çocukluk çağı hastalığı olarak bilinmekle birlikte yetişkinliğe kadar sürebilmektedir. Özellikle okul öncesi dönemde ve okul çağında belirgin bir hal alan dikkat eksiliği çocuklarda ve gençlerde ruhsal ve davranışsal hastalıklar sınıfına girmektedir. Çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri ve tedavisi hakkına merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Dikkat eskiliği sıklıkla erken çocukluk döneminde meydana gelmektedir. Özellikle belirgin bir dikkat zayıflığı ve aşırı hareketlilik çocukta bir dikkat eksikliği probleminin olduğu şüphelerini uyandırabilir. Ancak okul çağı öncesi tüm hareketli ve dikkatsiz çocuklara dikkat eksikliği teşhisi koymak doğru değildir. Aşırıya kaçan bu hareketlilik ve dikkat eksikliğinin belirlenebilmesi açısından yaşıtları ile kıyaslanabilir. Bu nokta da çocuğun davranışlarında ciddi bir fark bulunuyor ve çocuğun okul hayatı ve sosyal yaşamı bu durumdan olumsuz etkileniyorsa dikkat eksiliğinin varlığı söz konusu olabilir. İşte dikkat eksiliği belirtileri ve tedavisi…

Dikkat Eksikliği Nedir?

Dikkat eksiliği bebek anne karnında iken gelişmektedir. Beyin gelişimi ve sinir sistemi üzerinde etkisi olan bu bozukluk, bir takım ruhsal problemlere de neden olmaktadır. Küçük yaşlardaki çocuklarda kolay fark edilebilir. Çocuk ciddi anlamda aktiftir. Okul döneminde ise dikkat eksiliği kendini tamamen göstermeye başlar. Genellikle davranışlarının nasıl bir sonuca yol açtığını düşünmeden hareket ederler. Dürtüsel davranışlarının bu şekilde kontrol edemeyen kişiler okulda başarısızdır, sosyal ilişkilerinde problemler yaşar ve öz güven problemleri bulunur. Dikkat eksiliği tanısı konan kişilerde uyku problemlerine de rastlanmaktadır.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği problemi olan bir çocukta görülen en önemli belirti okul yaşamındaki başarısızlığıdır. Genellikle derslerine konsantre olmada zorlanır ve anlatılanları dinlememeye eğilimlidir. Bu gibi belirtiler dikkat eksiliği bulunan bireylerde ve çocuklarda sık görülmektedir. Dikkat eksiliğinin diğer belirtileri şöyle sıralanabilir;

- Önceden planlama gerektiren görevlerde problem yaşar.

- Derslerinde ya da işlerinde dikkatsizce hatalar yapar.

- Zihnini kullanmasını sağlayacak görevlerden hoşlanmaz ve genellikle bu görevlere karşı isteksizlik duyarlar.

- Birisi onunla konuşuyorken dinlemiyormuş gibi görünür.

- Dikkati kolay dağılır. Bu sebeple unutkanlık yaşar.

- Ayrıntılara önem vermez ve düzensizdir.

- Kendi dünyasını kapanır.

- Hayal kurmaya eğilim gösterirler.

- Günlük rutin işleri yapmakta zorlanır.

- Verilen komutlara uymakta sorunlar yaşar.

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliğinde tedavisinde kişinin yaşı ve cinsiyeti ya da eşlik eden farklı hastalıkların olup olmadığı ilk aşamayı oluşturur. Buna ek olarak kişilerin problem yaşadıkları ortamların tümünün desteği gerekir. Bu açıdan başta aile olmak üzere okulda öğretmeni de tedavinin bir parçasını oluşturmalıdır.

Dikkat eskiliği nedeni ile okul hayatı kötüye giden çocuğun eğitimi konusunda fazladan çaba harcanması ve okul yaşamının desteklenmesi önemlidir. Daha çok başarılı olduğu konulara eğitiminde öncelik verilebilir. Bu sayede çocuğun motivesi ve başarısı arttırabilir. Aynı zamanda doktorun verdiği ilaçlar çocuğun dikkat eksiliğini tedavi etmeye yardımcı olur. İlaçlar dikkatini çabuk toplamasına ve hareketliliğinin durulmasına destek olur. Dikkat eksiliği aile, öğretmen ve uzman eşliğinde sağlandığında ciddi bir başarı yakalanması kaçınılmazdır.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!