Bu durum süt çocuklarında ağlarken morarmalara neden olur. Bunun yanı sıra çabuk yorulma, çarpıntı, soluk cilt rengi, çabuk kırılan tırnaklar, iştahsızlık, sinirlilik, derslere konsantre olamama, algılamada sıkıntılar ve tat duyusunda azalma gibi belirtileri demir eksikliği semptomlarına örnek olarak verilebilir. Demir eksikliği görülen bazı çocuklarda kireç, toprak ve buz yeme ihtiyacı da görülebilmektedir.
DEMİR EKSİKLİĞİNE İYİ GELEN BESİNLER
Eksikliğinde birçok hastalığa davetiye çıkaran demir ihtiyacını karşılamak için tüketebileceğiniz besinleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Demir eksikliği için tüketilecek besinlerin başında kırmızı et geliyor. Aynı zamanda karaciğer, balık ve yumurta da iyi birer demir kaynağıdır.
- Atıştırmalık olarak çocuğunuza verebileceğiniz kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler de demir ihtiyacını karşılamak için son derece fayda sağlar.
- Özellikle yeşilliklerin yanında C vitamini içeren besin takviyeleri de oldukça önemli. Bu nedenle sebze pişirdiğinizde bir bardak portakal suyu çocuğunuzun iyi bir şekilde demir almasını sağlayacaktır.
- Bunların dışında brokoli, havuç, ıspanak, karalahana ve karnabahar yemeklerini düzenli olarak mevsiminde tüketmesine destek olmalısınız.
- İyi bir demir kaynağı olan pekmez ve tahin ikilisini de çocuğunuza düzenli olarak vermek demir eksikliğini gidermede fayda sağlar. 1 çorba kaşığı aç karnına pekmez verebilirsiniz. Çünkü pekmez günlük demir ihtiyacının %15’ini karşılamaktadır.
- Sebzeleri pişirirken aşırı pişirmekten kaçınmakta son derece önemlidir. Ayrıca ıspanağı klasik bir tercih olan yoğurttan ziyade portakal suyu ile yedirmeye dikkat edin.
- Süt ürünlerini yemek aralarında vermeye özen gösterin. Aşırı süt tüketmelerine müsaade etmeyin çünkü aşırı süt tüketimi demir emilimini azaltarak kansızlığa yol açmaktadır.