Çocuklarda Büyüme Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuğunun sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü ve geliştiğini görmek her anne-babanın istediği bir şeydir. Onların karnını doyurmak en iyi şekilde beslemek özellikle biz anneler açısından paha biçilemez bir duygudur. Ancak ne yazık ki ülkemizde ve dünyada her çocuk aynı imkanlara sahip değil. günümüzde hala bazı ülkelerde şiddetli akut beslenme yetersizliği sebebi ile 1.4 milyon çocuk ölüm riski taşıyor. Ülkemizde ise beslenme yetersizliği nedeniyle büyüme geriliği sorunu yaşayan çocuklara hala rastlanabiliyor. Kimi zamanda çocuğunuzu yeterli ve dengeli beslediğinizi düşünseniz de diğer çocuklara oranla büyüme hızında farklılık olduğunu gözlemleyebilirsiniz. İşte çocuğun büyüme geriliği tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler…

Büyüme geriliği, çocuğun yaşıtlarına göre kilo ve boy oranı açısından geride kaldığı bir durumdur. Ülkemizde her 10 çocuktan birinde beslenmeye yetersizliğine bağlı büyüme geriliği görülmektedir. Bazen yapısal özellikler ve kronik hastalıklar da çocuklarda büyümenin yavaşlamasına ya da durmasına yol açabiliyor. Tedavisi sebebe bağlı değişiklik göstermektedir. İşte çocuğun büyüme geriliği tedavisinde izlenebilecek yollar…

Büyüme Geriliğinin Nedenleri

Büyüme geriliği genetik ve çevresel faktörlere bağlı gelişebilir. Tüm bu faktörlerin etkisi büyüme hızında ve boyda etkisini gösterir. Çocuklarda boy kısalığı genetik olabileceği gibi bazı kromozom hastalıklar (down sendromu turner sendromu gibi) büyümede gecikmeye yol açabilir. Ancak çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkan boy kısalığının temelinde beslenme yetersizliği yatmaktadır. 

Özellikle yaşına ve cinsiyetine paralel olarak anormal boy kısalığı olan çocuklarda herhangi bir kronik hastalığı bulunmuyorsa (kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlığı gibi) akla ilk olarak hormon eksikliği gelmektedir. Buna bağlı bir teşhis konması için bazı özel testler uygulanarak büyüme hormonu düzeyleri incelenmektedir.

Çocuklarda Büyüme Geriliği Tedavisi

Çocuklara büyüme geriliği varlığında detaylı bir inceleme yapılması açısından büyüme geriliğinin ne zaman başladığından, hastalık durumu, kullanılan ilaçlar, beslenme bozukları ya da ailede kısa boylu olan kişilerin varlığı gibi tüm durumlar ele alınarak büyüme geriliğinin asıl nedeni belirlenir ve belirlenen verilere göre bazı laboratuvar testleri istenir. 

Öncelikle büyüme geriliğine yol açabilecek karaciğer, böbrek hastalıları, çölyak hastalığı ve tiroit hormonlarına bakılır. Eğer çocukta tiroit hormonu yeteri düzeye salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Buna göre altta yatan nedene bağlı bir tedaviye başlanır. Büyüme hormonu eksikliğinde hormon çocuğa dışarıdan verilebilir. Bu tedavi deri altına enjekte edilerek gün aşırı yapılmaktadır. Beslenme kaynaklı geciken büyüme, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturularak tedavi edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çocuklarda Boy Uzatmaya Yardımcı Besinler Nelerdir?
Anne Karnında Bebek Gelişimi İçin Ne Yemeli?

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler