Çocuklarda Boy Uzatmaya Yardımcı Besinler Nelerdir?

Genetik yapı, hastalıklar, büyüme hormonu ve spor gibi aktiviteler çocukta büyümede geriliğe neden olabilmektedir. Ancak çocukların birçoğunda boy kısalığının temel nedenleri arasında beslenme yetersizliği gelmektedir. Bunun önüne geçebilmek için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin yeteri kadar alması gerekir. Peki, çocuklarda boy uzamasına yardımcı olacak besinler nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklara ve bu hastalıklara bağlı kullanılan ilaçlar çocuklarda büyümede geriliğe yol açabilir. Ergenlik öncesi çocuklar senede yaklaşık olarak 5-6 cm uzarlar. Eğer çocuğunuzun büyüme oranı yaşıtlarına göre geride kalıyor ise büyüme geriliğinin varlığından şüphe edilebilir. Ancak çocuğunuzun sağlık durumunda bir sorun yok ve normal bir şekilde büyüyorsa bu kısalık olarak tanımlanabilir. Genetik faktörler ve yapısal kısalıklar bu gruba girmektedir. Bebeklikten itibaren her yaşta gelişimi etkileyen en önemli etken beslenme ile ilişkilidir. Peki, çocuklarda boy uzatmaya yardımcı olacak besinler nelerdir? İşte çocuğunuzun sağlıklı gelişimine destek olacak o besinler…

Çocuklarda Boy Uzatmaya Yardımcı Besinler

Süt ve Süt Ürünleri

Kalsiyum bakımından zengin olan süt ürünleri, kemik gelişiminin yanı sıra güçlü bir kemik yapısı oluşumuna destek olur. Bu besinlerde bulunan A vitamini kemiklerde kalsiyum emilimini arttırmaktadır. Aynı zamanda B, E, D ve protein açısından zengindirler. Bu sebeple yoğurt, kefir ve fermente süt ürünleri tüketilmelidir. Bu faydalardan yararlanabilmek için gün içinde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri çocuklara tükettirilmelidir.

Yumurta

Yumurta folat, B12 vitamini, riboflavin, D ve E vitaminlerinden zengindir. Protein içeriğinin sinir sistemi fonksiyonları ve büyümede rolü bulunur. Aynı zamanda sağlıklı beyin gelişimi için ihtiyaç duyulan Omage-3 yağ asitlerini yüksek oranda içermektedir. Günde 1-2 yumurta tüketimi çocukların hızlı büyümesine ve gelişimine destek olmaktadır.

Kırmızı Et

Kas ve iskelet gelişiminin yanı sıra zihinsel performansa katkısı bulunan kırmızı et, demir, protein ve B12 gibi vitaminler içermektedir. Hücre yenilenmesine fayda sağlayan kırmızı et, bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Fırın ya da haşlanmış ızgara şeklinde yanında bol sebze veya yeşilliklerle haftada 2 kez beslenmelerine eklenmelidir.

Yağlı Tohumlar

Büyüme hormonunu destekleyen yağlı tohumlar, sağlığa faydalı yağ asitleri içerirler. Fındık, fıstık, badem, keten tohumu, vücudun gelişimi ve yeni dokular meydana getirmesi için gerekli olan aminoasitler içermektedirler. 

Yağlı Balıklar

Somon, uskumru, alabalık ve ton balığı gibi yağ içeriği yüksek balıklar D vitamini bakımından zengindirler. Boy uzamasına yardımcı olan en iyi besin grupları arasında yer alan balığın çocuklara haftada 3 kere tüketilmesi önerilmektedir.

Sebze ve Meyveler

Çocukların sağlıklı gelişme ve büyümeleri açısından sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Bunlar vitamin, mineral ve lif bakımından zengindirler. Yeşil yapraklı sebzelere ağrılık verilmelidir. Mevsimine uygun olacak şekilde ıspanak, roka, tere, brokoli, maydanoz, pazı ve benzeri sebzeler haşlamış ya da çiğ olarak 5-9 porsiyon tüketilebilir.

Baklagiller

Gelişim çağında mikronutrientler oldukça önemlidir. Bunları almanın en iyi yolu bakliyat tüketimidir. Et ile birlikte pişirilerek faydaları artabilir. Örneğin; etli kuru fasulye, pişmiş mercimek büyüme çağındaki çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!