Çocuklarda Böbrek Yetmezliği Belirtileri…

Günümüzde yetişkinlerde dahil olmak üzere birçok çocuk kronik böbrek yetmezliği hastalığı ile karşı karşıya. Böbrek yetmezliği; çocuklarda gelişim süreçlerini olumsuz etkileyecek birçok yan etkiye sahiptir. Vücudun bazı bölgelerinde şişlik, sık ateşlenme ve idrar yapakken ağrı gibi fazla sayıda belirtilere sebep olur. Böbrek fonksiyonları olabildiğince kontrol altına alındığında diyaliz ve nakil süreci uzatılabilir. Böbrek yetmezliği varlığında başta sodyum kısıtlaması olmak üzere çocukların beslenmesine dikkat etmesi istenir. Peki, çocuklarda böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir? İşte cevabı…

İlk 4 yaş grubu çocuklarda kalıtsal hastalıklar ve doğumsal üriner sistem anomalileri böbrek yetmezliğinin yaygın nedenleri arasında yer alır. Çocuklarda idrarda protein kaçağı, ödem ile bağlantılı nefrotik sendrom ya da lupus gibi sistemik hastalıklar nedeniyle de böbrek yetmezliği oluşum gösterebilir. Çocuklar böbrek yetmezliği hastalığından ciddi anlamda zarar görürler. Beslenmeye aşırı dikkat ettiklerinden iştahta azalmaya bağlı kilo alamaz ve yeterli dengeli beslenemezler. Çocuklarda böbrek yetmezliği belirtilerine dair tüm detayları sizler için ele aldık. İşte detaylar…

Çocuklarda Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Yapılan çalışmalar her bir milyon çocuktan üçünde böbrek yetmezliği olduğunu gösteriyor. Böbrekler bedenin sağlıklı kalabilmesi için birçok görevle sorumludur. En önemli görevi kandaki biriken zararlı atıkları temizlemek ve vücutta uzaklaştırmaktır. Aynı zamanda su ve tuz dengesinin sağlanması böbreklerin önemli işlevlerinden bazılarıdır.

Böbrekler çeşitli nedenlerden dolayı hasar gördüğünde yalnızca böbrekler değil vücudun tüm organları bu durumdan etkilenir. Başlangıç evresinde genellikle hissedilmeyen böbrek yetmezliği belirtileri şöyledir;

Bulantı ve buna bağlı kusma

• Halsizlik ve iştahsızlık

• İdrar yaparken ağrı

• Karın ağrısı

• Ateş

• Göz kapakları, yüz ve bacaklarda şişlik

• İdrar kaçırma

• Kesik kesik idrar yapma

• Solukluk

• Kanamadan dolayı idrarda renk farklıkları (kırmızı veya kahverengi rengin görülmesi)

• İdrar tutmak için bacakları sıkıştırma

Büyüme geriliği

• Uzun aralıklarla ya da sık idrara çıkma

• Baş ağrısı

Çocuklarda Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek yetmezliği hastaları yeterli ve dengeli beslenmelidir. Tedavide beslenme oldukça önemlidir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Büyüme ve gelişme gerilimine karşı bazı tedaviler de mevcuttur. Protein tüketiminin azaltılması erken ve orta derece böbrek hastalarına önerilmektedir. Çocuklar bu süreçte ilaç kullanımına devam ederler. Bu ilaçların ciddi yan etkiler doğurabileceği gibi doktor kontrolünde kullanılmaya devam edilmesi ve gerektiğinde kesilmesi gerekir. Böbrek yetmezliğinin ilaçla tedavisi mümkün olmamakla birlikte bu ilaçlar yalnızca böbrek fonksiyonlarının son evreye kadar korunmasına yardımcı olur. Kronik böbrek yetmezliğinde artık son aşamaya gelindiğinde nakil olana kadar diyaliz tedavisi ile böbreklerin çalışması desteklenir.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı