Çocuklarda Atopik Dermatit Belirtileri Tedavisi…

Atopik dermatit; kuruluk, kaşıntı ile ön plana çıkan ve çocuklarda sık görülen bir deri hastalığıdır. Cildin bariyer fonksiyonları azaldığında su tutma özelliği kaybolur. Ve cilt üzerinde şiddetli kuruluk başlar. Çocuklarda İlerleyen dönemlerde alerjik rinit ve astım gibi diğer hastalıklara zemin hazırlayabilen atopik dermatit tedavisinde derideki alerjik reaksiyonların baskılanması amaçlanır. İşte çocuklarda atopik dermatit belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler…

Atopik dermatit veya en çok bilinen adıyla egzama, bebeklik ve çocukluk çağında kaşıntılı şikâyetlerle kendini gösteren bir deri rahatsızlığıdır. Kuruluk, kaşıntı ve döküntülü lezyonlar zaman zaman ortadan kalkar, bazen nüks ederek kronik bir duruma yol açar. Çocukluk çağı hastalığı olan atopik dermatit, 13-14 yaşına kadar etkili olabilir. Belirtiler çocuk büyükçe azalabileceği gibi hastalık bebeklik çağında başlayarak yetişkinlik dönemine kadar etkisini gösterebilir. Çocuklarda atopik dermatit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen soruların cevaplarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Çocuklarda Atopik Dermatit Belirtileri

Atopik dermatit hastalığında cildin bariyer özellikleri bozulmaya başlar. Genetik ve çevresel faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan atopik dermatit hastalığının çocuklarda görülen en yaygın belirtileri şunlardır;

1- Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve şişlik

2- Cildin su toplaması

3- Cildin kalınlaşması

4- Ağız, göz ya da kulak çevresine cilt değişiklikleri

5- Egzama herkeste farklı belirtiler doğurabileceği gibi bebeklerde; dirsek içleri, dizler, kafa derisi ve yüz bölgesinde lezyonlara sebep olur. Çocuklarda ise daha çok kollar, eller, ayaklar ve diz arkaları durumdan daha çok etkilenen bölgelerdir.

Çocuklarda Atopik Dermatit Tedavisi

Atakları kontrol altına alabilmek için yapılması gerekenlerin başında cildi düzenli olarak nemlendirmek gelir. Hafif ve orta şiddetli egzamalarda merhemler ve kortizon içerikli kremler belirtileri yatıştırmak için kullanılabilir. Kortizon içeren ilaçlar bir süre kullanılmak üzere reçetelendirilir. Egzama bu kremler ile baskılandığında bağışıklık sitemini baskılayan farklı krem ve merhemlerle tedavi süreci devam edebilir. 

Sık sık terleyen çocuklarda egzama atakları etkisini arttırır. Bu sebeple çocuklar ince giydirilmeli ve hemen bir duş almalıdırlar. Bazı bebek ve çocuklarda ise besinler egzama ataklarının artışına yol açabilir. Bu durumda şüpheli besinler; süt, yumurta, soya ve kabuklu yemişlerdir. Eğer bu besinler ataklara neden oluyorsa beslenmeden çıkarılmalıdır. Egzamada cildin nemlendirilmesi önemli yer tutar. Duş sonrası cildi nemin hapsetmesi için ıslak cilde nemlendiriciler uygulanmalıdır. Bol su tüketimin yanı sıra alınan yeni giysilerinin yıkanmadan giyilmemesi önem taşır.

Popüler İçerikler

Bahçeli’yi Eleştirdikten Sonra Ansızın Alaattin Çakıcı’yla Bir Araya Gelen Cübbeli Ahmet Görüşmeyi Anlattı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu