Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Astım Nasıl Anlaşılır?

Astım ya da alerjik bronşit, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan hastalıkların başında geliyor. Astım; hafif, orta ve ağır şiddetli olabilir. Hastalığın şiddetine göre yapılan tedavide amaç hastalığın ilerlemesini önlemek ve vücutta yaratacağı tahribatın önüne geçebilmektir. Kronik bir hastalık olan astımın çevresel ve kalıtsal faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Peki, çocuklarda astım belirtileri nelerdir? Bebeklerde astım nasıl anlaşılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Astım akciğerlerdeki hava yollarının devam eden iltihabıdır. Meydana gelen iltihaplanma solunum yollarını zor nefes alma ataklarına karşı savunmasız bırakır. Bebeklerde ve çocuklarda astımın en belirgin semptomu olan öksürük ve hırıltılı solunumun bazen üst ve altı solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla bebek ve çocuklardaki hırıltılı öksürük şikayetlerinde hemen astım tanısı koymak doğru olamayacaktır. Peki, çocuklarda astım belirtileri nelerdir? Bebeklerde astım nasıl anlaşılır? İşte bu soruların cevapları…

Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir?

Genellikle 5 yaş altı çocuklarda belirtiler gösteren astım kuru, inatçı ve sürekli öksürüğün yanı sıra şu şikayetlere neden olur;

• Soluk alıp verirken hırıltı

• Nefes darlığı

• Göğüste ağrı ya da sıkışma

• Dinlenme esnasında hızlı nefes alma

• Yemek yemede ya da emmede isteksizlik

• Zayıflık ve yorgunluk 

• Yüz ve dudaklarda solukluk

Bebeklerde Astım Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde çocuklarda yüzde 6-8 oranında görülen astım, 2 yaş dönemi çocuklarda viral enfeksiyonlar sigara dumanına maruz kalma ve alerjik sebeplere bağlı gelişmektedir. Aynı zamanda anne ve babada astım rahatsızlığı varsa bebekte astım oluşma riski de yüksektir. 

Bebek ve çocuklarda astımın tanısını koymak her zaman kolay olamayabiliyor. Özellikle bebeklerin nasıl hissettiklerini anlamak zordur. Her hastalıkta olduğu gibi bebeklerde astımın varlığından söz edebilmek için bebek ya da çocuğun şikâyetlerini gözlemlemek gerekir. Hırıltı, öksürük ve nefes darlığının özellikle geceleri kötüleşmesi astım şikayetlerini akıllara getirebilir.

Çocuklarda Astım Tedavisi

Çağımızın hastalıklarından biri olan astım hastalığının uzun dönem tedavisinin yapılması gerekir. Astım tedavisinde çocuğun şikayetlerini en aza indirmek esas alınır. Şöyle ki çocuğun spor da dahil olmak üzere normal bir yaşam sürdürmesi; ataklarının önüne geçilmesi ve solunum şikayetlerinin azaltılmasına yönelik bir tedavi planlanır. Tedavide diğer önemli bir husus ise çocuğun astım rahatsızlığını tetikleyebilecek sagara dumanı, hava kirliliği gibi tetikleyicilerden uzak bir yaşam sürdürmesini sağlamaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Astımla Yaşamaya Alışın! Ömür Boyu Süren Bu Hastalıkla Nasıl Baş Edebileceğinizi Biliyor muydunuz?
Astıma Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti