Çocuklarda Anksiyete Teşhisi Nasıl Konur? Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi…

Psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alan anksiyete yani kaygı bozukluğu, şiddetli bir korku ve panik duygusu hissidir.  Çocukluk çağında en sık görülen ruhsal bozukluklar içinde birinci sırada gelmektedir ve %8.6 ile %17.7 arası değişen bir yaygınlık oranına sahiptir. Peki, çocuklarda anksiyete teşhisi nasıl konur? Anksiyete belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte travmatik olaylar ve genetik faktörlerin etken olduğu anksiyete hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Çocuklarda anksiyete teşhisi nasıl konur? Anksiyete belirtileri ve tedavisi…

Anksiyete (Kaygı) Nedir?

Anksiyete, endişe veya korku gibi bir huzursuzluk duygusudur Çocuklarda değişmeye veya stresli bir olaya karşı anlaşılabilir bir tepkidir. Ancak bazı çocuklarda anksiyete, davranışlarını ve düşüncelerini etkileyen; okul, aile ve sosyal yaşamlarına müdahale eden bir bozukluktur.

Bu bozukluğa sahip olan çocukların zihinlerinden sıklıkla ‘ya böyle olursa?’ düşünceleri geçer. Olayların gidişatı ve detayları üzerinde çok düşünür ve ihtimaller üzerinde kurgulamalar yaparlar. Ebeveynlerinin ve çevrelerindeki diğer insanların davranışlarını, tepkilerini, mimiklerini dikkatle takip ederler; çünkü her an endişelenecek bir durum olup olmadığını anlamanın peşindedirler.

Anksiyete Belirtileri

- Artan kalp atış hızı

- Hızlı nefes alma

- Huzursuzluk

- Odaklanmada zorluk

- Uykuya dalmada zorluk

- Umutsuzluk hissetmek

- Sürekli ağlama isteği

- Çabuk yorulmak

- Ağız kuruluğu

- Titreme ve sallanma

- Kaslarda ağrı

- Korku

- Endişe

- Hatırlamakta zorlanmak

- Sosyal çevreden uzaklaşma isteği

- Özgüven eksikliği

- Başkaları ile konuşmakta zorlanmak

- Uyuşma ve karıncalanma

Çocuklarda Anksiyete Teşhisi Nasıl Konur?

Aşağıdaki durumlar çocuğunuzun günlük aktivitelerini etkiliyor ve sosyal yaşamdan keyif almasını engelliyorsa anksiyete bozukluğu yaşıyor olması muhtemeldir:

- En az altı aylık bir sürenin çoğu gününde, birtakım olaylar ya da etkinliklerle (okulda başarı gösterebilme gibi) ilgili olarak, aşırı bir kaygı ve kuruntu (kaygılı beklenti) vardır.

- Kişi kuruntularını denetim altına almakta güçlük çeker.

- Sıklıkla ‘ya böyle olursa’ düşünceleri olması ve bu düşüncelerinden dolayı yapmak istediklerini denemekten geri çekilmesi

- Fazla temkinli ve gözlemci olması, her detayı kontrol etmeye çalışması

- Heyecanlandığında baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel semptomlar yaşaması

- En ufak hareketinde bile diğerlerinin onayını beklemesi, fazla izin alması

- Aşırı mükemmelliyetçi olması, hataya tahammül edememesi, hata yapmamak için denemekten kaçınması

- Yaşanan sorunlardan kendisini sorumlu görmesi, sıklıkla kendini suçlu hissetmesi

- Tırnak yeme, diş gıcırdatma, dudaklarını koparma gibi takıntılı davranışlarda bulunması

- Uykuya dalmakta zorlanması, altına kaçırması ya da sık kabızlık yaşaması

- Olumsuz bir haber aldığında bunu kabul etmekte ve yeni duruma uyumlanmakta zorlanması

- Ebeveynlerinin duygularından çok etkilenmesi, sürekli kontrol altında tutmaya çalışması

Çocuklarda Anksiyete Tedavisi

İLAÇLAR

Çocuklarda her türlü kaygı bozukluğunun tedavisinde erişkinlerde de kullanılan ilaçlar, çocuklara uygun dozlarda etkili bir şekilde kullanılmaktadır. İlaç tedavisi özellikle kaygı ve korkuları yoğun olan çocuklarda kısa sürede iyileşme sağlamada yardımcı olurlar. Ancak ilaç tedavisinin etkili olabilmesi için mutlaka yeterli doz ve süreyle kullanılması gerekir. 

Kaygı bozuklukları sıklıkla yaşam boyu süren durumlardır ve ilaç tedavisinin bu kaygı ve korkuları kalıcı bir şekilde yok etmediği bilinmelidir. Çocuklarda kaygı ve duygudurum bozuklukları için kullanılan ilaçlarla ilgili toplumda bir takım yanlış inanışlar (örneğin ilaçların bağımlılık yaptığı, kansere veya kısırlığa yol açtığı gibi) görülebilmektedir. Doktor kontrolünde kullanıldığı takdirde psikiyatrik ilaçların tıbbın diğer alanlarında kullanılan ilaçlardan bir farkı bulunmamaktadır.

BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİLER

Kaygı bozuklukları olan çocuklarda bir takım terapi (örneğin bilişsel-davranışçı terapiler) ve eğitici yöntemler çocuğun kaygı ve korkularını azaltmada bunlarla baş etmesini sağlamada oldukça yardımcıdırlar. Ayrıca aileler de gerekli tedavi, eğitim ve danışmanlığı aldıklarında kaygı bozukluğu olan çocuklarına yardımcı olabilirler. 

Kaygı bozuklukları olan çocukların bir çoğunun anne babasında da kaygı bozuklukları olduğu bilinmektedir. Ebeveyndeki bu sorunlar sadece onların hayatını değil çocuklarının da yaşamını etkilediğinden anne babanın da tedavi olması önemlidir.

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood