Çocuklara ve Gençlere Bilimin Eğlenceli Yönünü Gösteren TÜBİTAK Yayınları İmzalı 11 Popüler Bilim Kitabı

Özellikle çocuklar ve gençler için bilimin eğlenceli yönünü göstermek önem teşkil ediyor. Bilimi karmaşık bir şey gibi görmek yerine kolay, anlaşılır ve eğlenceli şekilde öğrenebilirler. Bu kitaplar da bunun için biçilmiş kaftan! İşte TÜBİTAK Yayınları imzalı popüler bilim kitapları...

1. Robot - Geleceğin Makineleriyle Tanışın (Laura Buller, Clive Gifford, Andrea Mills)

Bu kitap, özel gereksinimi̇ olan insanlara destek olmaktan yemek pişirmeye, okyanusların derinliklerinden gezegenlere ulaşmaya kadar insanların hayatlarını kolaylaştırmak, yaşamı daha güvenli̇ hale getirmek için tasarlanmış robotlar hakkında bilgiler içerir. Değişik boy, işlev ve tasarımdaki̇ robotların yer aldığı bir katalog değildir. Robotların nasıl çalıştığını, algıladığını, hareket ettiğini, düşündüğünü, neler yaptığını, neler yapabileceğini̇ anlatan bir rehberdir. Gelecekte hayatın her alanında daha fazla robotla karşılaşacağımız bir gerçek. Robotları daha yakından tanımaya ne dersiniz?

2. A'dan Z'ye İcatlar ve Mucitleri (Pennie Stoyles , Peter Pentland)

A'dan Z'ye İcatlar ve Mucitleri her gün kullandığımız buluşları tanıtıyor. Buluşlar bazen kazara ortaya çıkmış bazen de bir anlık ilhamla. Pek çoğu ise önceki icatların geliştirilmesiyle... Hatta bazı durumlarda mucitler buluş yapmak için kıyasıya yarışmış. Her bir icat, mucidi, tarihçesi, çalışma prensibi ve benzer başka buluşlarla birlikte tanıtılıyor. Zaman dizinleri, 'Biliyor muydunuz?' bölümleri, mucitlerin kısa biyografisi ve bilinmeyen sözcükler için sözlük desteği ile A'dan Z'ye İcatlar ve Mucitleri tam bir başvuru kitabı.

3. Öklid'i Okurken (Ali Sinan Sertöz)

Öklid'in Elemanlar adlı kitap kopyalarının tarih içinde geçirdiği serüvenler nelerdir ve bugüne kalan kopyaların durumu nedir? “Orijinal metin” diye bir şey var mı? Elemanlar adlı kitabı okurken sanki Öklid’in kendi yaşadığı dönemden yüzyıllar sonra matematik dünyasına katılacak fikirlere ulaşımı varmış gibi bir duyguya sürüklenmekte haklı mıyız? Bu kitapla, Elemanlar’ın on üç kitabı boyunca seçme konulardaki tanımları, akıl yürütmeleri, kanıtları ve önermelerin sıralanışındaki seçicilikleri bu sorular doğrultusunda inceleyeceğiz. Bu kitap, Elemanlar’ın içerdiği büyülü dünyanın keşfi için gereken yol danışmalığını yapacak ama kendi cevaplarını oluşturmayı yine de okuyucuya bırakacak çünkü Öklid’in krala söylediği gibi “Geometriye giden bir kral yolu yoktur.”

4. Tarih Yazan 100 İcat (Clive Gifford , Andrea Mills , Tracey Turner)

Tarihteki en inanılmaz BULUŞLAR ve bu buluşların arkasındaki hikâyeler TARİH YAZAN 100 İCAT dünyadaki en önemli aygıtların ve makinelerin nasıl icat edildiklerini anlatan hikâyelerle dolu. Tekerlek olmasa bugün nerede olurduk? Ampulü kim buldu? İlk uçak ne zaman havalandı? Artık kanıksadığımız vazgeçilmez araç-gereçlerden tutun, otomobil ve televizyon gibi günlük yaşamımızın bir parçası olan icatlara kadar, çığır açan en büyük buluşlarının hikâyeleri.

5. Çizgi Bilim Aziz Sancar (Nurulhude Baykal, Tuba Sarıgül, Ayşenur Okatan)

Popüler Bilim Kitapları Çizgi Bilim serisi ile Aziz Sancar'ın Nobel'e uzanan başarı hikâyesini renkli ve merak uyandıran çizimler eşliğinde okurlarıyla buluşturuyor. TÜBİTAK'ın dijital yayını, Bilim Genç tarafından elektronik ortamda sunulan ve büyük ilgi gören Çizgi Dizi-Aziz Sancar, bilim laboratuvarı ve çizimli bir sözlükle zenginleştirilerek basılı bir kitaba dönüştürüldü. Azmin, emeğin ve başarının gururlandıran öyküsü Aziz Sancar sizlerle...

6. Mario ve Gökyüzündeki Delik - Bir Kimyacının Dünyamızı Kurtarma Hikâyesi (Elizabeth Rusch)

Gezegenimiz için umut dolu bir hikâye…Sekiz yaşındaki Mario, kimya hakkında her şeyi öğrenmek istiyor, çürük maruldan diş macununa kadar birçok maddeyi mikroskop altında inceliyordu. Büyüyüp bir yetişkin olduğunda kimya eğitimi almayı tercih etti ve sonra ürkütücü bir gerçeği keşfetti. Milyonlarca buzdolabında ve sprey kutusunda kullanılan CFC’ler, Dünya’yı koruyan ozon tabakasını yok ediyordu. Ozon olmazsa Güneş’ten gelen ölümcül radyasyon gezegenimize çok zarar verecekti. Mario dünyayı uyarmak zorundaydı, hem de hemen.

7. 50 Harika Bilim Etkinliği (Kirstine Beeley)

Dış ortam, bize çevremizdeki dünyayı incelemek ve keşfetmek için eşsiz fırsatlar sunar. Sınıf dışı öğrenim, faydaları dünya çapında kabul görmüş bir yöntemdir. Kirstine Beeley, görsel açıdan son derece zengin olan bu kitapta, çocuk merkezli bir öğrenme ortamında dünyayı keşfetmeye yönelik oyun temelli fikirler sunuyor. Erken yaş bilim becerileri ve bilgilerini farklı öğrenme alanları ile bütünleştiren pratik ve alışılmadık yöntemler bulunan bu kitapta, 50 heyecan verici fikir adım adım tarif ediliyor. Bu kitap, sınıf dışı eğitim olanakları oluşturmak isteyen veya hâlihazırda sundukları eğitim biçimini tazelemek için farklı fikirler arayan eğitmenler için idealdir.

8. Dünyanın En Zeki Çocukları - Nasıl Başardılar? (Amanda Ripley)

Araştırmacı gazeteci ve yazar Amanda Ripley, bazı ülkelerin nasıl daha zeki çocuklar yetiştirdiğini bulmak için yaptığı küresel bir araştırmada, bu ülkelere yerleşmiş üç Amerikalı genci bir yıl boyunca takip eder. Bu gençlerin gittikleri ülkelerin eğitim sistemine dair tecrübelerini objektif bir şekilde aktarmaya çalışır. On beş yaşındaki Kim Oklahoma'dan Finlandiya'ya gidebilmek için 10.000 dolar biriktirir; on sekizindeki Eric, Güney Kore'nin hızla gelişen bir şehrini, başarı oranı yüksek bir Minnesota banliyösüne tercih eder ve on yedi yaşındaki Tom, Polonya'ya gitmek için Pensilvanya'nın tarihi bir kasabasından ayrılır. Ripley, bu gençler aracılığıyla, savaşta yaralanmış reformcular, derste uyuyan öğrenciler ve yılda 4 milyon dolar kazanan bir öğretmenle tanışır. Diğer kültürlerde yaptığı eğitimle ilgili çığır açan araştırmalarıyla birlikte, tüm bu öykülerden şaşırtıcı bir 'dönüşüm' ortaya çıkar: Bu ülkelerin hiçbiri, daha önce bu denli çok sayıda 'zeki' çocuğa sahip değildi. 'Eğitimle ilgileniyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Üç cesur gencin dünyanın diğer ülkelerinde öğrendiklerini anlatarak, okullarımızı düzeltmek için nelerin yapılması gerektiği konusunda müthiş ve ilham verici bilgiler sunuyor.

9. Yakından Tanıyın - İnsan Vücudu (Richard Walker)

İnsan vücudunun hücrelerden iskelet sistemine özgün fotoğraflar, canlı çizimler ve üç boyutlu modellerle bütünüyle ele alındığı bu kitapla vücudunuzu yakından tanıyın.

10. Başıma Yıldırım Düştü! - Olasılıkların İlginç Dünyası (Jeffrey S. Rosenthal)

Olasılık, kamuoyu araştırmalarından, sigorta poliçelerinden, cinayet oranlarının ve doğal felaketlerin yarattığı endişelere kadar her şeyde çok önemli bir yere sahiptir, yine de bu durum genellikle ve gereksiz yere yanlış yorumlanır. Matematik profesörü ve doğaçlama komedi ustası olan Jeffrey S. Rosenthal, rastlantısallığın olasılıklarını ve garipliklerini, çok satanlar listelerinden düşmeyen bu kural dışı kitabıyla ortaya çıkarıyor. İstenmeyen e-postalar, seçimler ve televizyonlardaki oyun programları gibi bildik konuları ele alan Başıma Yıldırım Düştü! okuru hem aydınlatıyor hem de eğlendiriyor. Büyük bir olasılıkla dünyaya bir daha asla aynı gözle bakmayacaksınız. Jeffrey S. Rosenthal Toronto Üniversitesi, İstatistik ve Matematik Bölümlerinde öğretim üyesi. 24 yaşındayken Harvard'da matematik doktorasını bitirdi. Olasılık kuramı üzerine iki ders kitabı yazmanın yanında amatör bir müzisyen ve bilgisayar oyunu programcısıdır.

11. Problem Çözümüne Giriş (Ken Watanabe)

Japon öğrencilere eleştirel düşünme becerisini kazandırmak için basit bir rehber olarak kaleme alınan Problem Çözümüne Giriş 101,  Ken Watanabe’nin problem çözme yönteminin güçlü etkisi sayesinde kısa sürede çok satanlar listesinin “yetişkin kitapları” kategorisinde liste başı oldu. Bu kitaptaki yaklaşımlar, yazarın McKinsey danışmanlığı yaparken edindiği deneyimlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu araçları kullanmak için İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı’na (MBA) ihtiyacınız yok. Kullanışlı şemalar ve sıra dışı çizimlerle dolu olan Problem Çözümüne Giriş 101, bir ortaokul öğrencisinin anlayabileceği kadar basit fakat aynı zamanda iş dünyası liderlerinin en zorlu problemlerine uygulayabilecekleri kadar da kapsamlıdır.

Okul Çağı Gelen 6-10 Yaş Aralığındaki Çocuklara Hitap Eden En İyi Kitaplar
Okuma Alışkanlığı Kazansınlar! 10 Yaşının Üzerindeki Çocuk ve Gençlere Hitap Eden En İyi Kitaplar
Bu İçerik Size Çocuklar! 12 Yaş ve Üstü Çocukların Muhakkak Okuması Gereken Kitaplar

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor