Çocuklara Kalem Tutturma Yöntemleri Nelerdir?

İlkokul dönemine yeni başlayan pek çok çocuk genel olarak küçük kasların güçsüzlüğü nedeniyle kalem tutarken zorlanabiliyor. Bu sebeple kaleme hakim olamama, harfleri düzgün bir biçimde yazamama, yazarken çabuk yorulma gibi problemler ortaya çıkabiliyor.  Bu durumla karşı karşıya kalan birçok ebeveynlerin çocuklara kalem tutturma yöntemleri nelerdir? Sorusunun cevabını araştırıyor. İnce motor becerisini içeren el kaslarını güçlendirmek çocukların kalem tutuşlarını olumlu etkiliyor. Peki, çocuklara kalem tutturma yöntemleri nelerdir? İşte cevabı…

Bazı çocuklar kalemi eline ilk kez alsa da gayet güzel kavrayabilirler. Bazıları ise kalem tutmakta epey zorlanırlar. Herhangi bir zeka probleminin göstergesi olmasa da kalem tutmada sorun yaşayan çocuklar istedikleri gibi yazamadıkları için bu durum özgüven problemlerine neden olabilir. Günlük hayatta yemek yerken, diş fırçalarken, ayakkabı bağcığı bağlarken çok çeşitli alanlarda kullandığımız ince motor kasları bebeklik döneminde itibaren gelişmeye başlıyor. Bu sebeple minik ellerin güç kazanması adına keşfetmelerine izin vermek gerekir. Örneğin; ek gıdaya geçtiğinde yemeğini ağzına götürmesi, zamanı geldiğinde çatal kaşık tutması gibi birçok olgu koordinasyon becerilerinin artmasına fayda sağlar. Aynı zamanda bebeklik döneminde emekleme, çocukluk döneminde tırmanma, eşyaları çekmek ya da itmek gibi aktiviteler ile kaba motor gelişimlerine de destek sağlanarak kalem tutma becerilerinde yaşanabilecek sorunlar ortadan kaldırılabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı çocuğunuz kalem tutmada güçlük çekiyorsa bir an önce önlem almak gerekir. Peki, çocuklara kalem tutturma yöntemleri nelerdir?

DOĞRU KALEM NASIL TUTULUR?

Araştırmalara göre doğru bir şekilde kalem tutma şekli; başparmak ve işaret parmağın uç kısımlarının birbiri ile temas edecek biçimde kalem tutulmalı, orta parmağın uca yakın bölgesi ile desteklenmesi şeklindedir.

ÇOCUKLARA KALEM TUTTURMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kalem tutarken sorun yaşayan çocuklar kalemi doğru kavrayabilmek için tutacak kullanabilirler. Aynı zamanda hamur oyunları, kağıt kesmek, bir ipe makarna ya da boncuk geçirme, bir topu sıkıştırıp bırakma gibi egzersizler yardımı ile el kaslarını güçlendirebilirler. Çocuğunuzun doğru kalem tutması için aşağıdaki kalem tutturma yöntemlerden destek alabilirsiniz. 

AĞAÇKAKAN KALEM TUTUŞU

Kalem uç kısma doğru tutulduğunda yalnızca 3 parmak kullanılarak kalem öne ve arkaya çevrilir. Böylelikle çocuk kalemi bir ağaçkakan kuşunun ağacı (diğer avucu) gagaladığını hayal edebilir. Bu egzersizle elini sabit tutmasına yalnızca parmaklarını kullanmasına özen göstermeniz gerekir.

HELİKOPTER KALEM TUTUŞU

Bu yöntem ile kalem 3 parmak ile ortadan tutularak, helikopterin pervanesi gibi kalem çevrilir. Her pervanenin dönüşünde ise parmaklarla yer değişimi yapılır.

TIRTIL KALEM TUTUŞU

Başparmağı ve işaret parmağı ile kalem orta parmak üzerinde öne doğru sanki tırtıl gibi hareket ettirilir. Eli alıştığında bu hareketi tekrarlamasını isteyebilirsiniz.

EN KOLAY KALEM NASIL TUTULUR?

Çocuğunuzun kalem tutmasını kolaylaştırmak için lastik kullanabilirsiniz. Bunun içi renkli bir lastik daha etkili olacaktır. Çocuğunuzun bilek kısmına lastiği takıp kalemi lastiğin içerisine yerleştirin.  Daha sonra 180 derecelik bir açı ile kalemi lastiğe tutturun. Bu pozisyonda yazı yazarak alışmasını sağlayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı