Hakları çiğnenen çocuklar, BM Çocuk Hakları Komitesi'ne bireysel başvuru yapabilecekler. Ancak başvurunun yapılabilmesi için çocukların iç hukuk yollarını tüketmiş olması gerekiyor. Türkiye, çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan protokolü henüz onaylamadı.
Çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme İhtiyari Protokolü 14 Nisan itibarıyla yürürlüğe girdi.
Protokole göre, çocuklar ya da onların temsilcileri, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen haklarının çiğnenmesi durumunda BM'ye bireysel başvuru haklarını kullanabilecekler.
18 yaşından küçük bireyler, çocuk askerler, çocuk pornografisi ve köleliğiyle ilgili uluslararası sözleşmelerde belirtilen hak ihlâllerine uğrayanlar da bireysel başvuru hakkını kullanabilecek.
Ancak başvurunun yapılması için iki şart var; iç hukuk yollarının tüketilmesi ve çocukların vatandaşı oldukları devletin ihtiyari protokolü onaylamış olması.
Uzun süreç
Çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan protokol 2011 yılında BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ancak yürürlüğe girebilmesi için en az on ülkenin iç onay süreçlerini tamamlaması gerekiyordu.
Almanya, Arnavutluk, Bolivya, Gabon, İspanya, Karadağ, Kosta Rika, Portekiz, Slovakya ve Tayland ilgili süreçleri tamamlayınca protokol yürürlüğe girebildi.
Türkiye protokolü 2012’de imzaladı ama henüz onaylamadı.
Kaynak: Anadolu Ajansı