Çocuklar İçin Önemli Bir Gelişim Adımı Olan Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Tuvalet eğitimi çocuğun, bir başkasının yardımına ve hatırlatmasına ihtiyaç duymadan, kendi başına yapabileceği bir beceriyi kazanması olarak tanımlanmaktadır. Tuvalet eğitimi hem çocuklar, hem de ebeveynler için heyecan verici önemli bir gelişim adımını oluşturuyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, çocuklara tuvalet eğitiminde yapılması gerekenleri belirterek sık yapılan yanlışlara değindi. Gelin çocuklarda tuvalet eğitimi sürecinin detaylarını birlikte inceleyelim.

Çocuklar ilk başta tuvalet eğitiminin amacını anlamakta zorlanabilirler. Tuvalet eğitimi çocukluk döneminde kazandırılması gereken en önemli alışkanlıklardan biridir.

Tuvalet eğitiminin doğru zamanda doğru şekilde verilmesi çocuğun ruhsal gelişimi açısından çok önemlidir. Tuvalet eğitimi sürecinde yapılan hatalar ileride çocuğun kişiliğini olumsuz etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ebeveynlerin bilinçli davranması, çocuğu vaktinden önce zorlamaması ve yanlış uygulamalar ile süreci daha zora sokabilecek davranışlardan uzak durması oldukça önemlidir. Çocuğa karşı baskıcı olmayan ve sakin bir tutumla tuvalet eğitimine başlamak oldukça önemlidir. Çocuğa, yavaş yavaş tek başına tuvalet yapmasını sağlayan bir tutumla eğitim vermelisiniz.

Çocuklar tuvalet eğitimini hangi yaş aralığında kazanabilir?

Tuvalet eğitimine başlayabilmek için öncelikle çocukların kas gelişimini tamamlamış olması gerekir. Ayrıca çocuğun kendini rahatça ifade edebilmesi becerisinin de yeterli düzeyde olması gerekir. Anne babalar tuvalet eğitimi için çok ani ve hızlı girişimlerde bulunurlarsa, bu girişim başarısız olabilir ve çocukta tuvalet eğitimine karşıt tepki ve davranışlar gelişebilir. Genel olarak çocukların 18-36 aylık olduklarında tuvalet alışkanlığı kazandıklarını belirten Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, 'Çocuklar ortalama olarak 20 aylık olduklarında tuvalet eğitimine başlayabilmek için yeterli olgunluğa ulaştıkları düşünülebilir. Ancak bazı çocuklar 18'nci ayda bazıları ise 24'ncü ayda bu olgunluğa ulaşabilmektedir. Bireysel farklılıkları göz önünde alırsak çocuklarda tuvalet eğitiminin tam olarak kazanılmasının 3 yaşın sonuna kadar devam edebileceğini söyleyebiliriz.' dedi.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Çocuğunuzun tuvalete ilgisi başlayana kadar bekleyin. Eğer 18 ay ile 30 ay aralığında tuvalete ilgi göstermeye başlamamışsa, çocuğunuzun ilgisini tuvalete çekmeniz yararlı olacaktır. Eğitim aşamasında öncelikle çocuğa tuvalet sürecini göstererek tanıtmak gerekiyor. Kullanımı yani giyilmesi ve çıkarılması kolay olan kıyafetler tercih etmekte fayda vardır. Çocuğunuzla birlikte önce giyinik sonra bezi ile daha sonra da bezini çıkararak kısa süreli oturma denemeleri yapın.

Fiziksel belirtiler

  • Kuru kalkma (gece kuruluğu)

  • Gün içinde 2 saatten uzun kuru kalma

  • Islak bez sayısının azalması

  • Oturma, Çömelme, Yürüme gibi hareketleri rahatça yapabilme

  • Pantolonunu giyebilme

  • Islak ve kuru arasındaki ayrımı fark edebilme

Zihinsel Belirtiler

  • Sıkıştığını ifade edebilme

  • Söylenenleri yapabilme

  • Kaka ya da çiş geldiğini fark etme

Çalışmaya başlamadan önce çocuğunuzla göz teması kurarak konuşmalısınız.

Çocuğunuzla konu ile ilgili göz teması kurarak konuşma yapmalısınız. Psikolog Ayşe Şahin, 'Artık büyüdüğünü, idrarını ve kakasını bezine değil, büyükler gibi tuvalete yapabilecek bir duruma geldiği söylenebilir. Artık bezlenmeyeceği de ifade edilebilir. Tuvalete gitmek, klozetin kapağını açmak, pantolonunu indirmek, oturmak, sifona basmak gibi davranışları nasıl yapması gerektiğinin model olarak gösterilmesi faydalı olacaktır.' dedi.

Tuvalet eğitiminde bu yanlışları yapmayın!

İlk kural asla pes etmeyin. Tuvalet eğitimini tam olarak kazanması ne kadar uzun sürerse sürsün, geri adım atmayın. Geri adım atmanız eğitimin tekrarlanması sürecini zorlaştıracak ve çocuğunuzun tuvalet konusunda kafasını karıştıracaktır. Eğer bezden tamamen vazgeçiyorsanız, ara sıra bile olsa tekrar bez bağlamayın.

  • Çocuğunuzun tuvalet eğitimini çok kısa sürede kazanacağı beklentisiyle değil, sabırlı ve sakin bir biçimde onu teşvik etmeye devam ederek sürdürün.

  • Çocuğunuza karşı çok ısrarcı olmayın. 

  • Tuvalet eğitiminin, uzun ve yavaş gelişecek bir süreç olduğunu unutmayın.

  • Tuvalet eğitimine başladıktan sonra çocuğunuza tekrar bez takılması, tuvalet alışkanlığının öğrenilme sürecini zorlaştırıyor ve uzamasına neden oluyor.

  • Çocuğunuzun tuvalet eğitimine, stresli olabilecek bir dönemde başlamayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ebeveynler Buraya! TikTok'ta Çok Beğenilen Bebek Ürünleri
Çocuklar İçin Etkinlik Kitabı Tavsiye ve Önerileri
Çocuğunuzun Hayal Gücünün Gelişmesine Katkı Sağlayacak Oyuncak Önerileri

Popüler İçerikler

Dünya Galatasaray'ı Konuşuyor: Galatasaray'ın Tottenham'ı 3-2 Yenmesi Dış Basında Yankı Uyandırdı!
Dolce Gabbana’nın 1200 Liralık Keki: “Dubai Çikolatasından Sonra Ucuz Geldi”
Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!