Çocukken Yaşadığımız Şeylerin İleride Başarımızı Birebir Etkilediğine 14 Bilimsel Kanıt

İşin genetik ve biyolojik kısmı bir yana, çocuklukta başımıza gelenlerin ve yetiştirilme biçimimizin gelecekte nasıl bireyler haline geldiğimizdeki rolünü yadsımak mümkün değil. 

Bu konuyla ilgili yapılan sayısız araştırma, en azından yeni ve 'internet sahibi' neslin, çocuklarını yetiştirirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Bunlardan 14 tanesini sizler için listeledik.

1. Küçük yaşta annesiyle babası boşanmış çocuklar, yetişkinliklerinde ebeveynleriyle yakın ilişki kurmakta zorlanıyor.

llinois Üniversitesi'nce yürütülen araştırma, 3 - 5 yaş aralığında anne ve babası boşanan çocuklar, yetişkinliklerinde özellikle de babayla olan ilişkilerinde yoğun güvensizlik problemi yaşadığını ortaya koymuş.

2. Küçükken edinilemeyen sosyal beceriler, çocuğun ilerleyen yaşlarda meslek edinememe ve madde bağımlısı olma ihtimalini artırıyor.

Pennsylvania State ve Duke Üniversitelerinin yaptığı 20 yıllık bir araştırma, 700 çocuğun önce 5 yaşındayken, sonra ise 25 yaşındayken sahip oldukları sosyal becerileri incelemiş. 

Buna göre, ana okulundayken akranlarıyla iletişim kurmakta sıkıntı yaşamayan, paylaşımcı ve sorun çözme becerisine sahip 5 yaşların, sosyal iletişim becerisi zayıf yaşıtlarına kıyasla 25 yaşında iyi bir işe girme olasılığının ciddi şekilde arttığı görülmüş.

Sosyal yönü zayıf çocukların ise 25 yaşına geldiklerinde en az 1 kez tutuklanmış olma; ayrıca herhangi bir maddeye bağımlılık geliştirme oranlarının daha yüksek olduğu saptanmış. 

Araştırma ekibinden Kristin Schubert'a göre, bu çalışma çocuklara küçük yaşta sosyal ve duygusal beceriler kazandırmanın önemini net bir biçimde ortaya koyuyor.

3. Annesi çalışan kız çocuklarının çalışma hayatında patron olma / daha çok kazanma olasılığı daha yüksek.

Harvard Business School'un araştırmasına göre, çalışan bir annenin varlığının çocuk gelişimi üzerinde oldukça pozitif etkileri var.

Araştırma, annesi çalışan kız çocuklarının çalışmayanlara kıyasla %23 oranında iş yerinde daha çok yükseldiğini, daha iyi maaş aldığını ve daha yüksek tahsil yaptığını söylüyor. 

Erkek çocuklar için de sonuçlar ilginç: Annesi tam zamanlı çalışan erkek çocukların, yetişkinliklerinde çocuk bakımını üstlenme ve ev işlerine vakit ayırma konusunda daha yardımsever oldukları görülmüş.

4. Küçük yaşta cinsel taciz kurbanı olmuş çocukların ise, yetişkinliklerinde obez olma olasılığı daha yüksek çıkmış.

Esasında bu savı doğrulayan tek değil, birçok araştırma mevcut. Neredeyse tüm çalışmalar, küçükken cinsel tacize uğramış olmakla yeme bozukluklarına sahip olmak arasında pozitif korelasyona işaret ediyor. 

2007'de yapılan bir çalışma, kadınlarda bu şekilde gelişen obezite riskinin %27 oranında arttığını göstermiş. 

2009'da yapılan bir çalışmaya göreyse, bu oran erkeklerde tam %66.

5. Yaşından büyük davranarak "cool" görünmeye çalışmak da yetişkinlikte alkol ve uyuşturucu bağımlılığını tetikleyen bir başka sebep.

Ergenlikte olduğundan büyük ve olgun davranarak popülaritesini artıracağına inanan gençlerin, erken 20'lerinde daha fazla alkol ve uyuşturucu kullandığı, ayrıca daha fazla suça isimlerinin karıştığı belirlenmiş. 

Alkol, uyuşturucu kullanmak, geç saatlere kadar dışarıda kalmak ve erken denecek bir yaşta cinsel ilişkiyle tanışmak, sizi olduğunuzdan büyük ve olgun göstereceğinden, çok sık tercih ediliyor ve bu da ilerleyen zamanda çeşitli bağımlılıklar geliştirmeniz riskini artırıyor. University of Virginia'dan Joseph P. Allen'a göre, çok genç yaşta bu alışkanlıklar sayesinde yakaladığınız popülerlik, ileride daha uç kötü alışkanlıklar edinmeye olan meylinizi de tetikliyor.

6. Stanford Üniversitesi'ne göre ise, ailenin gelir düzeyi arttıkça çocukların sınavlardaki başarısı da artıyor.

Ancak yine aynı araştırmaya göre, günümüz yıllarına yaklaştıkça zengin - yoksul aile çocuklarının sınav başarısı konusunda aralarındaki uçurum ise kapanmakta.

7. Eğer yoksul büyüdüyseniz, kısa süreli belleğiniz daha az gelişkin oluyor.

Oregon Üniversitesi'nin araştırması, daha düşük sosyoekomik sınıflara dahil ailelerin çocuklarında bu şekilde bir hafıza sıkıntısı geliştiğine dikkat çekmiş.

8. Çocuk yaşta TV'de çokça şiddet içeren görüntüye maruz kalmak, ilerleyen yaşta şiddet eğilimli olma ihtimalini tetikliyor.

15 yıllık bir çalışmada, şiddetin ödüllendirildiği programları izleyen çocukların 15 yıl sonraki davranış biçimleri inceleniyor. Buna göre, örneğin bir kanun kaçağını şiddetli biçimde döverek etkisiz hale getiren bir dedektifin alkışlanması gibi bir sahne, bu çocukların ileride adaleti şiddetle sağlama eğilimini destekliyor.

9. Okul öncesi temel matematik eğitimi, ilerleyen yaşlardaki başarıyı belirleyen başka bir etken.

Northwestern Üniversitesinden araştırmacı profesör Greg Duncan'a göre, henüz okula başlamadan sayıları, sayıların sıralamasını ve buna benzer çok temel matematiksel bilgiyi kavrayabilen çocukların yetişkinliklerinde hem daha iyi işlere girebildikleri, hem de daha başarılı birer iş hayatı geçirdikleri tespit edilmiş.

10. Ebeveynleri uyuşturucu kullanan çocuklarda ise, sorumluluk duygusu fazlasıyla gelişmekte.

Portland Lifestyle Counseling'e göre, eğer bir çocuk ebeveynlerinin uyuşturucu kullanan haline şahit olarak büyüyorsa eğer, bir noktada kaçınılmaz olarak 'ebeveynlerinin ebeveyni' olma rolünü üstleniyor. Fakat aynı zamanda bu çocuklar, yetişkinliklerinde fazla ciddi ve temkinli bireyler haline geliyorlar ve eğlenip hayatı yaşamak kavramlarından epeyce uzaklaşmış oluyorlar.

11. Eğer anneniz üniversite mezunuysa, sizin olmama ihtimaliniz hayli düşük.

Michigan Üniversitesinin 2014 tarihli araştırmasına göre, yüksek okul mezunu annelerin çocuklarının da bu izden gitme olasılığı fazlalaşmakta. 

1998 yılında ana okuluna başlamış 14.000 çocuğun 2007'deki durumları incelendiğinde, üniversite bitirmiş annelerin çocuklarının üniversite mezunu olduğu, ama orta okul veya lisenin hemen ardından tahsile devam etmeyerek erkenden evlilik yapmış annelerin çocuklarının bazılarının liseyi dahi bitirmediği gözlemlenmiş.

12. Küçükken çokça dalga geçilmeye maruz kalan çocukların da elbette yetişkinliği hayli sıkıntılı geçmekte.

7,771 İngiliz çocuğunu 7 yaşından 50 yaşına kadar izleyen kapsamlı araştırmaya göre, çocukken aşağılanıp sürekli dalga geçilen çocukların yetişkinlikte kurdukları ilişkiler sorunlu, depresyona yatkınlıkları fazla, anksiyete seviyeleri yüksek ve eğitimle araları kötü hale geliyor. 

Bu durum, özellikle de erkek çocukların ileride intihara meyilli hale gelme riskini de artırıyor.

13. Çocukken popomuza yediğimiz şaplaklar, yetişkinlikte bizleri sinsileştiriyor.

'Drive,' isimli kitabında yazar Dan Pink, ceza ve ödül yönteminin neden arzu edilen davranış biçimiyle sonuçlanmadığını detaylı olarak anlatmış. Yazara göre ceza sistemi, çocukta yalnızca 'bir daha nasıl yakalanmam?' tarzı akıl yürütme becerisini geliştiriyor.

14. Ve size ait tüm kararları ebeveynlerin vermesi ise, duygusal ilişkilerinizde sizi "bağımlı" taraf haline getiriyor.

Ne giyeceğimizden kiminle görüşeceğimize, ne bölüm seçeceğimize, ne izleyip ne yiyeceğimize kadar bize dikte eden ebeveynlere sahip olduğumuzda, kendi kararlarını vermekten aciz; hatta bu konuda kolaya kaçan bireyler haline geliyoruz ve duygusal ilişkilerimizde kontrol daima karşı tarafın elinde olsun istiyoruz.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR

Eğer bu tespitler doğruysa ben bir mucizeyim.

27.09.2016

Dersim Ovacık da her sene başarı yüzdesi İstanbul'la kıyaslanırsa daha yüksek her sene Teog 'da başarılı il oluyorlar zenginlik hikaye insanın içinde olacak dagdaki çobanda ODTÜ'lü olabiliyor lüks hayatı yaşayanda sınıflaştırılmasın kimse

28.09.2016

öncelikle zengin fakir dieyerek burjuvalık var halen bastırırım parayı okuturum düşüncesi var Tunceli küçük bir yer olabilir ama dünya kıyasla belki 10 yıl içinde dünyaya kafa tutabilir tuncelide robert koleji amerikan okulları yok ama çocugu zengin fakir diye ayırmak dogru birşey degil en küçük bir hata çocugun ömür boyu hayatına bedel olabilir. Kahrolsun Bağzı Şeyler

27.09.2016

Hülasa gelmisiz surada 2016nin sonuna, "kucukken alay edilen cocuklar ilerde depresyona meyilli oluyor" demek cok da yenilikci sayilmaz. Evebeynleri bosanmis/babasi evi terketmis kisilerin ilerde guven problemleri yasadigini/yasayabilecegini biliyoruz artik, paranizi carcur etmeyin bunlara arastirmacilar, o parayla öküz aliriz.. pardon yeni seyler arastirirsiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ