Öncelikle çocukla birebir konuşmak için yalnız kalabileceğiniz bir yer bulmalısınız. Yanında oturduğunuz çocuğun size güvenmesi çok önemli. Anlattığı her şey için onu suçlamadan, yalnızca dinleyerek teskin etmelisiniz.
İzin almadan dokunmamalısınız. Hassas olduğu bu konuya özen göstermelisiniz. Böylece size daha rahat açılabilir.
Konuşmanın en kötü taraflarında bile sakinliğinizi korumalısınız. Duygularınızı, mimiklerinizi ve beden dilinizi kontrol edebilmeli; gördüklerinizi ve duyduklarınızı sakin karşılayabilmelisiniz. En önemlisi onu dinlemeniz.
Her ne kadar pek çok şey yaşamış olsa da, onun hala bir çocuk olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle, onun dilinden konuşmalı, anlayamayacağı kelimeler kullanmamaya gayret etmelisiniz.
Onu zorlamamalı ama cesaretlendirmelisiniz. Yaşadıklarının yanlış ve onun suçu olmadığını bilmeli. Onu desteklemeli, takdir etmelisiniz.
Eğer izni varsa, aynı travmayı yeniden yaşamaması adına konuşmayı kaydetmelisiniz.
Bunu yetkililere ve uzmanlara haber vermek için onu ikna etmelisiniz. Aile bireylerinden herhangi birinin istismarı duyduğunda ona zarar vermeyeceğine dair güvence vermelisiniz. Henüz ikna olmadıysa, gizliliğe saygı göstermeli ve doğru zamanı beklemelisiniz.
Süreklilik içeren istismarın devam etmemesi için yetkilileri ve uzmanları bilgilendirmek zorunda olduğunuzu söyleyebilir, onu korumak istediğinizi gösterebilirsiniz.
Ve kendisini yalnız hissetmemesi için yetkililer ve uzmanlarla görüşmelerinde her zaman yanında olacağınızı bilmeli.
Nirengi Derneği olarak istismar ve şiddete maruz kalan çocuklara ve bakım verenlerine 0850 216 53 67 numaralı telefondan ulaşılabilen destek hattımız ile ücretsiz psikososyal destek ve yasal danışmanlık sağlıyoruz. Fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik tüm istismar ve şiddet türleri bu hattın kapsamı içindedir. Destek hattına hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında ulaşılabilmektedir. Daha fazla bilgi için www.nirengidernegi.org