Çocuk Sahibi Olmak İçin İdeal Yaş Nedir?

Her çiftin aklındaki soru: Kaç yaşında anne/baba olmalıyım? Karar vermenizde etkili olabilecek durumları sizler için araştırdık.

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.

Her insanın beyninde doğuştan gelen bir mekanizma var ve büyüme, uyku ve üreme gibi fizyolojik süreçleri düzenliyor.

2011 yılında yapılan bir çalışma, kadınların ve erkeklerin bebek sahibi olmak için dürtüsel, içgüdüsel olarak istek yaşayabileceklerini gösterdi. Yani insanlar içgüdüsel olarak çocuk sahibi olmak istiyor..

Ancak artık çoğu çift, genç yaşta çocuk sahibi olmayı düşünmüyor.

Bunun nedeni maddi sıkıntılar ve kadınların da iş hayatına girmesiyle birlikte hem babanın hem de annenin almaları gereken sorumlulukları erteleme isteği olarak görülüyor.

İş görüşmelerinde kadınlara "Çocuk düşünüyor musunuz?" soruları yöneltiliyor ve çalışmaya bir engel olarak görüldüğü çoğu zaman kapalı, bazense açık açık izah ediliyor.

Hal böyle olunca geçimini zaten zar zor sağlayan çiftler çocuk yapma planını ertelemek durumunda kalabiliyor.

Hatta Apple, Facebook ve Google gibi birçok büyük şirket artık sağlık paketlerinin bir parçası olarak çalışanlara yumurta dondurma hizmeti sunuyor.

Bu hizmet iyi mi, kötü mü siz karar verin.

Öncelikle yaş ilerledikçe doğurganlık şansının azaldığı bir gerçek.

Yaş vücudu etkilediği gibi yumurtaları da etkilemektedir. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği'nin raporlarına göre, 30 yaşındaki bir kadının her ay gebe kalma şansı yüzde 20'dir, 40 yaşında bir kadın için ise yüzde 5. Genetik sorunlarla birlikte küçülen bir yumurtalık rezervi sıklıkla bir kadının hamile kalmasını engelleyebilir. Erkeklerde de 40 yaşından sonra üreme yetisi oldukça azalıyor.

Ancak bu durum kişiden kişiye göre yaştan bağımsız olarak değişkenlik gösterebiliyor.

67 yaşında baba olan Müzisyen Billy Joel ve daha birçok kişi gibi...

Alkol ve sigara alımını bırakmak ve herhangi bir madde bağımlılığı varsa tedavi olduktan sonra çocuk sahibi olmayı düşünmek gerekiyor.

Araştırmalara göre annelerin hamile kalmadan 3 ay önce kesinlikle bırakması gerekirken sigara içen babaların da bebeklerinin DNA'sında bozulmalar oluyor.

Hamilelikten önce beslenmeye de dikkat!

Hamile kalmadan 3 ay önce beslenme düzeni oluşturulmalı ve gerekli destek maddeler alınmalı. Bu, bebeğin vücut sağlığı için elzem bir durum.

Tabii çocuk sahibi olmanın getirdiği birçok sorumluluk var. Bunlardan belki de en önemlisi ona göstermeniz gereken ilgi ve sevgi.

Zaten yüksek düzeyde olan sorumluluk üzerine sorumluluk demek bu.

Hal böyle olunca çocuk sahibi olmak için en iyi yaş aslında onunla daha doğmadan öncesinde ilgilenmeye başlayabileceğiniz yaş oluyor.

Doğmadan önce gerekli sorumluluklar yerine getirilip doğduktan sonra işten arta kalan zamanda gitmek istediğiniz sinema veya diğer etkinlik planları yerine tüm enerjinizi asla sıkılmadan ve yorulmadan ona harcamanız gerekiyor.

Masraflarını karşılayabilecek maddi durumun da yerinde olması eğitim ve diğer giderlerin çokça zamlandığı şu dönem için önemli.

Servis, kitap, bez, mama gibi giderler insanın belini bükebiliyor.

Türkiye şartlarını düşünecek olursak iş hayatının düzene girip yeterli maddiyatın sağlanabildiği 35-40'lı yaşlar ebeveyn olmak için ideal olabilir ama her aile için böyledir denilemez tabii.

Bu yaşlarda işiniz ve maddiyatınız düzene girdiği için onunla daha çok ilgilenebilir, masraflarını daha rahat karşılayabilirsiniz. (Tabii ki herkes için geçerli bir yaş söylenemez.)

Çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız çevre baskısını bir kenara bırakın ve tüm durumları göz önüne alıp eşinizle konuşarak hazır olup olmadığınıza karar verin.

Çocuk sahibi olmanın hem psikolojik hem manevi hem de maddi açıdan çok büyük sorumluluklar getirdiğini unutmayın.

Çünkü onlar daha dünyaya gelmeden bile ailenin her şeyi oluyorlar.

Çevre ve besinler de dahil olmak üzere artık hiçbir şey eskisi gibi değil, çok daha fazla özen istiyor çocuk büyütmek. Ona her şeyi doğru şekilde verebileceğinizden emin olmanız iyi bir evlat yetiştimenizin temelini oluşturuyor. Tabii çok fazla üzerine düşmek de doğru değil, bunun sınırını belirlemek; gerekirse bir uzmandan yardım almak gerekiyor.

Kaynak: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Gözaltına Alınan 65 Kişiden Biri Olan 'Basel' Tutuklandı
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
29.01.2020

35 yaşında biri olarak cevaplıyorum : "hiç bir yaş" insanoğlunun çok uzun zaman önce üremeyi durdurması gerekirdi. ağızına s.çtık güzelim dünyanın yeterince, bi bitelim bence.

29.01.2020

35 yaşında çocuksuz biri olarak sana katılıyorum, tamamen haklısın..

29.01.2020

Çocuk sahibi olmaktaki en büyük korkum ona yetişememek.Enerjim şimdiden bitik bir de bebek eklenirse galiba ben yok olurum:)

29.01.2020

Bebek bakımı görece olarak daha kolay (uykusuz her geceyi saymazsak), büyüdüklerinde bombalar geliyor :))

29.01.2020

37 yaşında taze bir baba olarak bildiriyorum. Gerçekten 35 yaşından sonra insan metabolizmasından mıdır iş vs stresinden midir nedir 20li 30lu yaşlardaki kadar enerjik olmadığımızdan çocuklara yetişmek zor oluyor. İlk kızımda 30 yaşındaydım. O zaman daha enerjik ve tahammüllüydüm. Şimdi yeni bebenin de herşeyi doğru olsun diye enerjiyi sonuna kadar kullanıyoruz. ama ondan sonra pertimiz çıkmış şekilde yatıyoruz :)

TÜM YORUMLARI OKU (10)