Çocuk Ölümleri Başladı: Kızamık Nedeniyle İstanbul'da 2 Çocuk Yaşamını Yitirdi

Aşı karşıtlığı nedeniyle özellikle de çocuklar tehlike altında. Türkiye'de bu yılın ilk 2 ayında 343 kızamık vakası görüldü. Kızamık nedeniyle bu yıl içinde İstanbul'da 2 çocuk yaşamını yitirdi. Uzmanlar, çocuk ölümlerinin ve acil servislere başvuran hasta sayısının arttığına dikkat çekti. 

Kızamık hastalığının hızlıca yayılması sonucu sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. Sosyal medya kullanıcıları kızamık hastalığının göçmenler nedeniyle yayıldığına dikkat çekti. 

Dünya genelinde 380 çocuk, kızamık nedeniyle hayatını kaybediyor

Dünya genelinde kızamık salgınına ilişkin ciddi önlemler alınmaya başladı. Uzmanlar, aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık vakalarının yükselişe geçtiğini dikkat çekerek vakaların ölümle sonuçlandığını vurguladı. 

Sizler için kızamık hastalığına ilişkin uzmanların görüşlerini ve hazırladıklarını verileri derledik. 

Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur. İnsanlar bilinen tek kaynaktır.

Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile seyretmektedir. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. Kızamığın kesin tanısı laboratuvar doğrulamasıyla konur.

Dünya genelinde, her gün aşıya ulaşamayan 380 çocuğun kızamık nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

'Kızamık su çiçeği ile birlikte dünyada en çok bulaş özelliği taşıyan iki hastalıktan biridir'

NTV'nin haberine göre, İstanbul'da kızamık hastalığı nedeniyle 2 çocuk yaşamını yitirdi. Nisan 2022 - Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa'da 3. sırada yer aldı. Vakaların 343'ünün ise 2023'ün ilk 2 ayında görülmesi ise dikkat çekti.

Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Cerrahpaşa Çocuk Kliniği'ne 4.5 ayda 22 kızamık vakası geldiğini açıkladı. Çokuğraş, vakaların 11 tanesinin aşısız, 11 tanesinin aşılı olduğunu belirterek, 'Bu 22 vakanın 3 tanesi yabancı uyruklu ama çoğunluğu Türk. Bir kere aşısızlar ciddi risk altında. Ama aşılı olmak da her zaman çok yeterli değil. Koruyuculuğu yüzde 96-98 gibi. Yani 100 çocuğa aşı yaparsanız bunlardan 3-4 tanesi korunamıyor' dedi.

Kızamık salgınının en önemli nedeninin aşı karşıtlığı olduğunu belirten Çokuğraş, şöyle devam etti:

'Pandemiden sonra özellikle aşı karşıtlığında bir artış söz konusu. Öte taraftan yurt dışından çok sayıda kontrolsüz insan ülkemize girdi. Ne yapıp edip çocuklarımızı yüzde 100 ya da ona yakın bir oranda aşılamamız gerekiyor.'

'Kızamık Covid'e benzemez!'

Salgın riskine ilişkin Cumhuriyet'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan kritik uyarılarda bulundu ve önlem alınması gerektiğini belirtti. Ceyhan 'Kızamık Covid'e benzemez!' dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Türkiye'de 2007-2011 yılları arasında bu hastalık o kadar azalmıştı ki senede 4-7 vaka görür olmuştuk. Artan aşı redleri ile birlikte aileler çocuklarına aşı yaptırmak istemedi, bunun sebebi de aşı karşıtlarının doğru olmayan söylemleridir. Bu sebeple aşılama oranı giderek düştü.Bunun ardından 2013'te ve 2019'da kızamık salgınları yaşandı. Tüm dünyada da bu kızamık artışı bekleniyordu. Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiği verilere göre 2023'ün ilk üç ayında 447 vaka görüldü. Avrupa bölgesinde Tacikistan ve Rusya'dan sonra üçüncü sıradayız. En çok vakanın görüldüğü ülke ise Hindistan, Hindistan'dan sonra ise bizim ülkemize giriş çıkışların yoğun olduğu Pakistan, Afganistan ve Irak' dedi. 

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Kızamık Covid'e benzemez' dedi ve şöyle devam etti: 'Kızamık su çiçeği ile birlikte dünyada en çok bulaş özelliği taşıyan iki hastalıktan biridir. Bir kızamıklı çocuk diyelim ki bir sınıfa girdi ve orada on tane aşısız çocuk var, dokuzuna mutlaka bulaşır. Kızamığın kontrol altına alınması için aşılama oranı yüzde 95 olmalı.Bu oranın altına inerse salgın başlar. Türkiye'de 2020'de aşılama oranı yüzde 98, bu yıl oran yüzde 96'ya düştü. Ancak düzensiz göçmenlerin büyük bir kısmı bu orana dahil değil. Aşılama oranları çok az bile düşse risk altındayız. Aşı karşıtlarının söylemleri sebebiyle çocuğuna aşı yaptırmak istemeyen aile sayısı 2007'de 183'tü, 2017'de 40 bine ulaştı. Şu anki rakamı bilmiyoruz çünkü Sağlık Bakanlığı açıklamadı.'

Kızamık nasıl bulaşır?

Kızamık bir insan hastalığıdır ve başka herhangi bir hayvan tarafından bulaştırılmaz. Kızamık virüsü hastanın ağız ve burun boşluğuna yerleşir. Döküntü başlamadan önceki ve başladıktan sonraki 1 haftalık dönemde konuşma, hapşırma, öksürme ile havaya atılan damlacıklarla virüs etrafa yayılır. Enfekte insanlar, döküntülerin ortaya çıkmasından dört gün öncesine ve dört gün sonrasına kadar kızamığı başkalarına bulaştırabilir. Havadaki virüs sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınır. Kızamık virüsü çok bulaşıcıdır ve havada ve yüzeylerin üzerinde 2 saate kadar canlı kalabilir.

Belirtileri nelerdir?

Kızamığın ilk belirtisi genellikle yüksek ateştir. Virüse maruz kalındıktan 7 ila 14 gün sonra başlar ve 4-7 gün boyunca sürebilir. Başlangıç aşamasında burun akıntısı, gözlerde kızarma, sulanma, öksürük ve semptomlar başladıktan 2 ila 3 gün sonra ağızda yanak içlerinde küçük beyaz lekeler (Koplik lekeleri) görülebilir.

Kızamık döküntüsü, ilk semptomlardan birkaç gün sonra, (yaklaşık olarak virüse maruziyetten 14 gün sonra (7-18 gün) ) genellikle yüz ve üst boyun bölgesinden bir döküntü başlar.

Yaklaşık 3 gün içinde döküntü tüm vücuda yayılır. Döküntü 5-6 gün sürdükten sonra kaybolur.

Kızamık geçiren kişiler hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanırlar

Hastalanan bazı kişilerde kulak enfeksiyonu, ishal ve zatürre gibi ciddi akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Ciddi vakalar nadir görülmekle birlikte, kızamık beyin ödemi ve ölümle de sonuçlanabilir.

Kızamık özellikle küçük çocuklarda, beslenme bozukluğu olanlarda, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde (HIV enfeksiyonu, kanser, bazı ilaçlar yada tedavilerin sonucu olarak) ciddi seyredebilir.

Kızamık geçiren kişiler hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanırlar.

Kızamık aşısı uygulama takvimi

Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve (1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere) 48.ayına girmiş olan tüm çocuklara iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır.

1 Temmuz 2016 tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların KKK ikinci dozu ise 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim dönemlerinde okul aşılamaları şeklinde uygulanacaktır.

Kızamık hastalığının hızlıca yayılması sonucu sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. Sosyal medya kullanıcıları kızamık hastalığının göçmenler nedeniyle yayıldığına dikkat çekti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
Eda Ece'nin Sözlerine Bir Tepki de İsmail Küçükkaya'dan Geldi: 'Hiç Olmazsa Susun Kardeşim'
Bursa'da Üzücü Olay: SGK’ya Dava Açan Kanser Hastası, Kazandığını Göremeden Öldü

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
14.06.2023

yavrularım benim ya şu aşı karşıtı or*spu çocuklarıni biri silkelesin, yalnız şu yıllardır görünmeyen hastalıkların sebebi de yine mülteciler. Allah sabırlar versin ailelerine

14.06.2023

maalesef öyle yıllarca çıkmayan her tür mikrop yeniden türedi.

14.06.2023

1 yaşında kızım var.Aşılarını tam yaptırdım hatta devletin yapmadığı ücretli aşıları bile yaptırıyorum.İçim gidiyor aşıyı yaptırırken sanki benim canım acıyor ama iyiliği için diyorum hastalanmasın diye diyorum.Gelip saçma sapan bir halttan anlamayan aşı karşıtı tipler yüzünden çocuğum neden hasta olsun.Aşı yaptırmıyorsa sokağa da bırakmasın okula da yollamasın.Senin cahilliğini benim çocuğum çekmek zorunda değil.

14.06.2023

umarım geleceği güzel olur.. laik hukuk sosyal Türkiye Cumhuriyetinde yaşar,başarılı olur memlekete faydalı olur.. şimdi 20 yaşındaki oğlumun 1 yaşını hatırladım gözüm yaşardı.. hiçbirşey iyiye gitmedi...

Pasif Kullanıcı
14.06.2023

Aşı karşıtlarının hastalandıklarında hastaneye gitmemesi tavsiye ediyorum. Sizin yüzünüzden biz randevu bulamıyoruz. Yine aşı karşıtları doğumu da evde hatta tarlada yapsınlar bir zahmet, onlara hastane yakışmaz. Malum doğum esnasında da aşılar, serumlar yapılıyor neme lazım çip falan enjekte ederler 🤣🤣🤣

14.06.2023

sen nasıl sağlıkçısın.😄

TÜM YORUMLARI OKU (23)