Anadolu Üniversitesi'nin yeni mezunlarından Gökçe Hiçyılmaz, ülkenin kanayan yarası 'Çocuk Gelinler'e dikkat çekmek üzere, oldukça etkileyici bir proje hazırlamış.
Anadolu Üniversitesi'nin yeni mezunlarından Gökçe Hiçyılmaz, ülkenin kanayan yarası 'Çocuk Gelinler'e dikkat çekmek üzere, oldukça etkileyici bir proje hazırlamış.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yıl sonu sergisinde görücüye çıkan heykel, oldukça ses getirmiş. Gökçe, sanatını yalnızca sanat dalıyla uğraşanlar için değil, her kesimden insana ulaşabilmeyi hedefleyerek icra etmek istemiş.
“Biliyorsunuz bu N.Ç. davası sürecinde 13 yaşındaki bir kızın 26 kişinin tecavüzüne uğrayıp sonra ‘rıza vardır’ denilerek hepsinin yaklaşık 4 sene hafifleştirilmiş ceza almasıyla ve Yemen’deki 8 yaşındaki bir kızın da gerdek gecesi iç kanama geçirmesiyle duygusal bir dehşet durumuna düştüm. Bunların ardından elime malzemeler de geçince bir iş yapmaya karar verdim ve ortaya böyle bir iş çıktı.”
Çocuk gelinlerin yalnızca Türkiye'de değil, maalesef dünyada devam eden bir sorun olduğuna dikkat çeken Gökçe, duyduğu rahatsızlığı bu şekilde dile getirmek ve bu proje ile bir farkındalık yaratmak istemiş.
Eserinin kolektif bir sergide yer almasını ve herkese ulaşmasını isteyen Gökçe, sözlerini şu şekilde noktalıyor: 'Sonuçta bu hepimizin yaşadığı toplumsal bir olay ve çocuklar değerlidir. Çünkü çocuk gelinler bir çeşit şiddet olan tecavüze maruz kalıyorlar. Geçen interneti açıp, çocuk gelinlerin ilk geceki deneyimlerini, travmalarını okudum ve yani kendimi onların yerine koyunca korkuya kapıldım. Ellerinden hiçbir şey gelmiyor ve hayat onlar için hep bu şekilde devam ediyor. Zaten çocuk gelinlerle beraber olan erkeklerin de zaman içinde onlara şiddet uygulama olasılığının da yüzde 90 olduğunu da öğrenince iyice korkuya kapıldım. Bu durumdan çok rahatsızım.”