Çocuk Düşünen Herkesin Aklından Mutlaka Geçen O Soru: Bir Bebeğin Masrafı Ne Kadardır?

Yoğun şehir yaşamı ile birlikte insanlar artık her şeyin maliyetini hesaplar oldu. Çünkü yapılan tasarruflar, yazın çıkılacak tatilde harcanacak paranın, gelecek yatırımlarının, hobilere ayrılan bütçelerin kaynağı oluyor. İnsanlar yoğun iş yaşamı sebebiyle kaçırdıkları hayatı bir şekilde yakalamak için farklı arayışlara yöneliyor. Hal böyle olunca da çocuk planlarken yapılan ince hesaplamalar birçok genç çifti bebek düşüncesinden vazgeçiriyor. Yapılan bir araştırma, dünyaya yeni gelen bir bebeğin günümüz şartlarındaki maliyetini ortaya koyuyor.

Bebek sahibi olmak oldukça doğal bir arzu.

Maalesef doğal bir arzu olması bunun ucuz ve kolay olacağı anlamına gelmiyor.

Bebek sahibi olma konusunda yapılan son araştırmalar acı gerçeği gün yüzüne çıkarıyor.

Yapılan çalışmalar bebek yapmak ve bakmanın masraflarının algılanandan çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Bir başka bilimsel gerçek de var, o da bu faktörü genelde gözardı ettiğimiz.

Çocuğu olmayan ya da evlilik arefesinde olan çiftler çevrelerinde bir bebek gördüklerinde o büyülü anların mutluluğuna kapılıp, çocuk yapmaya karar veriyor. Yani her bebek aslında yeni bir bebeğin yolunu açıyor. Bu noktada duygular mantığın önüne geçtiğinden, çocukların maliyeti elbette düşünülmüyor.

Çiftlere sorulan sorular gerçeği gün yüzüne çıkarıyor.

Son 3 sene içinde bebeği olan çiftlere bebeklerinin masrafları sorulduğunda neredeyse tümünün düşündüklerinden çok daha fazla olduğu yanıtı alınıyor. Yani çocuğun bu kadar maliyetli olduğunu kimse tahmin edemiyor.

Yenidoğan bir bebeğin ilk senesi için harcanan para dudak uçuklatıyor.

Bu noktada satın alma gücü ve standartların eşit olmaması sebebiyle net bir miktar söylemek pek mümkün değil; ancak yapılan araştırmalar ilk çocuğun ilk senesinde hane gelirinin %51'inin minik için harcandığını gösteriyor.

Araştırmalar bebek sahibi olmaya aday çiftlerin yarısından fazlasının yanıldığını gösteriyor.

Amerika'da yapılan bir araştırmada bebek sahibi olacak çiftlerin %54'ünün yenidoğan bir bebeğin yıllık masrafının 5 bin Dolar'ın altında olduğunu düşündüğü sonucuna varılmış. Yenidoğan'ların ortalama gelirli bir ailede yıllık maliyeti ise 21 bin Dolar seviyesinde.

Bir de doğum ve hastane masrafları var.

Aynı araştırma Amerika'da sigortanın kapsamadığı bir doğum için hastanelerin istediği ortalama ücretin 17 bin Dolar olduğunu söylüyor. Ülkemizde de hamilelik boyunca gidilen özel jinekologların ve özel hastane doğum masraflarının hiç ucuz olmadığını belirtelim. İyi bir hastanede sezaryen için 13 bin TL gibi bir ücreti gözden çıkarmak gerekiyor.

Aile geliri artıkça, gelir içindeki pay düşüyor ancak harcanan para yükseliyor.

Yani zengin çiftler çocuklarına daha fazla para harcamaya yöneliyorlar ancak aile geliri içinde bu oran düşüyor. Özetle her bebeğin büyümesi için sabit bir maliyet var ve zengin de olsanız, fakir de bu parayı harcamak zorundasınız.

Bebek bezi fenomeni o kadar da doğru değil.

Araştırma çiftlerin bebek bezi maliyetini yüksek düşündüğünü ve aslında bu maliyetin düşünülenden daha düşük olduğunu gösteriyor. Yani bez aslında hiçbir şey, çok daha büyük maliyetler var. Aileler yıllık bez giderinin 700-800 Dolar civarında olduğunu düşünüyorlar. Ancak gerçek maliyet bu rakamların altında. Özellikle toplu alımlarda bu rakamlar çok daha aşağılara düşüyor.

Planlama her şeyden önemli.

Evet çok tatlılar, onlar ile dünya daha güzel bir yer oluyor; ama uzmanlar bu ciddi adımı atmadan önce çok sıkı bir şekilde planlama yapılması gerektiğini savunuyor. Aksi takdirde atılan her adımda hem bebeği, hem de çiftlerin ruhsal ve fiziksel sağlığını tehlikeye atacak sorunlar baş gösteriyor.

Doğru çocuk yetiştirmek birçok şeyin de anahtarı.

Eğer çocuklar planlı ve doğru bir biçimde yetiştirilirse, her aile gelirini hesaplayarak çocuk sahibi olursa; tüm toplumun mutluluğu da nesilden nesile garanti altına alınıyor. Bu doğru yapılmadığında da sonuç zaten hepimizin bildiği gibi.

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
06.05.2017

O masraf büyüyünce daha da katlanır. Buna Türkiye şartlarındaki okul, sınav, işsizlik gibi masrafları da eklerseniz büyür de büyür. Şahsen biz babamın elinde avucunda ne varsa aldık. Bütün yılların birikimini evlatlar olarak iç ettik. Ana babalar için yemez yedirir sözü doğru yani. Neleri var neleri yoksa el koyduk. Tuhaf bi hal gerçekten. Sen çocukların iyi yaşasın diye yaşamıyosun. Sonra onlar da kendi çocukları yaşasın diye yaşamıyolar. Çok salakca bi kısır döngü. Ama ben yaşiycam. Son kuruşuna kadar. Ölürken de bi tek kuruş miras bırakmadan hepsini kendim yicem.

Pasif Kullanıcı
09.05.2017

O ana babanın emeklerine yazık olmuş.

07.05.2017

doğum kontrol yöntemlerini kullanmadan her sevişmeden sonra tavşan gibi üremenin anlamı yok. Yapabildiğin kadar değil, bakabildiğin kadar çocuk dünyaya getirin. Bunun; bezi, maması, mobilyası, okulu, harçlığı, sünneti, evliliği, evleri için mobilyaları var. İş sadece çocuk doğurmakla bitmiyor, Allah rızkını verir diyerek işin kolayına kaçmanın manası yok ...

07.05.2017

Çocuğun maliyetini hesaplayanlara küfürler edilmiş aşağıda, fakat çocuğun hem maddi hem manevi ihtiyaçlarını karşılama konusunda bir plan yapmadan çocuk sahibi olanlar o kadar zorluk çekiyor ki gelecek yıllarda. Gelecek yılları boşver, içerikte de denildiği gibi doğum masrafından başlıyor. Atılan yorumlara şaşırdım desem yalan olur, çünkü ülkedeki çocuk sahibi olan neredeyse bütün aileler aile planlaması yapmıyor. Şahsen, çocuk yapmaya karar verecek ailelerin belli bir miktar geliri mutlaka olmak zorunda. Eğer anne veya babadan biri çalışmıyor, diğeri bütün yükü üstleniyorsa da olmaz. Ve bu gelir ailenin bütün bireylerine(3 kişilik bir aile üzerinden hesaplıyorum) en az 2500 lira düşecek şekilde paylaştırılmalı. Devlet bunu anayasa olarak alsa inanın yoksulluk oranı ciddi anlamda düşer. Tabii maddi ihtiyaçlarını karşılayınca da her şey bitmiyor. Manevi ihtiyaçları ne olacak çocuğun? Bunları karşılayamayacak kişiler de anne baba olmamalı.

TÜM YORUMLARI OKU (15)