Çocuk Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk cerrahisi, pediatrik cerrahi olarak da bilinir. Pediatrik cerrahinin alt uzmanlık alanları bulunur. Bunlar yenidoğan cerrahisi ve fetal cerrahidir. Ayrıca yan dal uzmanlık alanları da vardır. Pediatrik kardiyotorasik cerrahi, nefrolojik cerrahi, beyin cerrahisi, acil cerrahi, fetüsler ve embriyo cerrahisi, ergen ve genç yetişkin cerrahi, hepatolajik, gastrointestinal cerrahi, ortopedik ve plastik cerrahi gibi alanlar yan dallarıdır. Çocuk cerrahileri diğer tıp bölümlerinde olduğu gibi tek başına çalışmaz. Yoğun bakım ünitesi, travma ve onkoloji çocuk cerrahisinin en çok birlikte çalıştığı bölümlerdir. Peki, çocuk cerrahisi nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Sağlık kuruluşlarında bulunan çocuk cerrahisi, yeni doğan ve çocukların hastalıkları ile ilgilenir. Bazı ilaçların ve diğer tedavi yöntemlerinin yetmediği durumlarda cerrahi yöntem uygulanır. Çocuk cerrahileri, kişilerin hastalıklarının tedavilerini fizyolojik ve psikolojik durumlarını göz önünde bulundurarak yaparlar. Çocukluk dönemlerindeki hastaların fiziksel ve zihinsel yapıları yetişkinlerden oldukça farklıdır. Bağışıklık sistemleri henüz gelişmediğinden dolayı enfeksiyon alma riskleri daha yüksektir. Aynı zamanda bebeklerde ve çocuklarda hücre bölünmesi daha hızlı olduğundan iyileşmeleri daha kolay olur. Bu cerrahi bölümü sadece hastalıklar ile ilgili değil, düşme, trafik kazaları, kesici aletlerle yaralanma gibi pek çok durumla ilgilenir. Çocuk cerrahisi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Çocuk Cerrahisi Nedir?

Doğum öncesi anormalliklerden, doğum sonrası 16 yaşına kadar çocuklarda görülen ürolojik gibi bazı cerrahi gerektiren hastalıklarla ilgilenen tıp bilim dalıdır. Hastalığın ortaya çıkış şekilleri, nedenleri ve bulguları, teşhisleri, cerrahi işlemleri ve bu işlemlerden sonraki bakımları ile ilgilenir.

Çocuk Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Solunum sistemi hastalıkları: Çocuklarda solunum sistemine bağlı pek çok hastalık gelişebilir. Akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, soluk borusuna kaçan yabancı cisimler, göğüs kafesi hastalıkları bu grupta değerlendirilir.

  • Baş ve boyun hastalıkları: Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan kistler, sinüslerle ilgili rahatsızlıklardır.

  • Sindirim sistemi hastalıkları: Çocuklarda mide darlığı, ince bağırsak tıkanıklığı, iltihaplı bağırsak hastalıkları, makatta fisül ya da çatlak, göbek fıtığı, kasık fıtığı, hemoroid, ülser, gastroözofagial reflü, karaciğer kistleri,  basur ( hemoroid), polip tümör gibi rahatsızlıklardır.

  • Hormonal hastalıklar: Nadir olmakla beraber çocuklarda bazen hormonal bozukluktan kaynaklı hastalıklar görülebilmektedir. Bunlar pankreas, tiroit bezi, böbrek üstü bezlerinden kaynaklı hormonal rahatsızlıklardır. Bunlar cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

  • Kanser hastalıkları: Özellikle yumuşak doku, akciğer, testis, yumurtalık, lenf bezi, böbrek ve karaciğer tümörleri çocuklarda görülen kanser türleridir.

  • Anorektal malformasyonlar: Bağırsaklar, genital sistem, idrar yolları ve kalın bağırsakta görülen problemlerdir. Bunlar genellikle bebeğin ilk 3 ayında görülen anüs darlığı, anüsün önde olması,  anüsün zarla kaplı olması gibi durumlardır.

  • Doğumsal duedonal Tıkanıklar: On iki parmak bağırsağında görülen tıkanıklıklardır. Bu durum bağırsak sisteminin çalışmasını engeller.

  • Ekstrofi vezika: Doğum sırasında bebeğin mesanesinin dışarda olması durumudur. Erkeklerde daha fazla görülür. Hatta kasık fıtığı oluşumu da olabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Periodontoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?
Geriatri Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?
Genel Cerrahi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı