6. Çocuğunuz sizinle bir şey paylaşırken söylediklerine değer verdiğinizi göstermek için ona odaklanın. Çocuğunuz konuşurken yüz ifadesi ve beden dilini takip edin. “Hmm, gerçekten mi, peki ya sonra?” gibi destekleyici ifadeler kullanın. Çocuğunuz saçma veya yanlış bir cümle kursa bile sözünü kesmeyin.
7. Çocuğunuzun hem olumlu hem de olumsuz duygularını sizinle paylaşması için fırsat yaratın. Mutluluk, üzüntü, kızgınlık, korku, hayal kırıklığı gibi farklı duygularında yanında olduğunuzu hissetmesi çocuğunuzu rahatlatır, duygularını anlamlandırmasına ve baş etmesine yardımcı olabilir.
8. Her çocuğun farklı özellikleri, istekleri, becerileri, güçlü ve zayıf olduğu yönleri vardır. Çocuğunuzun kapasitesinin, neyi yapıp, neyi yapamayacağının farkında olun. Ondan beklentileriniz yaşına ve gelişim seviyesine uygun olsun. Kardeşi ve diğer yaşıtlarıyla kıyaslamayın.
9. Çocuğunuza ilgi alanları ve becerileri doğrultusunda farklı sosyal aktivitelere katılarak kendini denemesi, güçlü olduğu yönleri keşfetmesi için fırsat yaratın. Benzer şekilde yaşıtları ve farklı yetişkinlerle zaman geçirmesi, farklı ortamları tanıması için onu cesaretlendirin.
10. Belki de en önemlisi çocuğunuza olan sevginizin onun başarılarına veya becerilerine bağlı olmadığını açıkça ifade edin. Yaramazlık ta yapsa, kötü not da alsa varlığının sizin için ne derece önemli olduğunu, her ne olursa olsun onu daima seveceğinizi sözlerinizle ve davranışlarınızla her fırsatta gösterin…
Uzm. Psk. Deniz BAYEL
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
YouTube
Cok cok dogru da.. Her maddeyi yapmasi kolay degil 😇