• Bebekler kitaptan ne anlar demeyin. İlk aylardan itibaren bebeğinize günlük olarak kitap okumaya başlayın. Bunun için bebeğinizin aç veya uykulu olmadığı, keyfinin yerinde olduğu bir zaman aralığı seçin. İlgisini takip edin. Sıkıldığını fark ettiğinizde okumayı bırakın.
• Bebeğiniz için parlak, büyük, renkli resimli, farklı duyuları harekete geçirecek özellikler içeren, yıpranmaya, ısırılmaya dayanaklı, yıkanabilir bir malzemeden yapılmış, elleriyle tutabileceği boyutta kitaplar tercih edin.
• İlgisini çekecek şekilde sesinizi alçaltıp yükseltin, kitaptaki karakterlerin seslerini taklit edin, mimiklerinizi kullanın. Kitaptaki resimleri göstererek onun da göstermesi için teşvik edin. Kitabın sayfalarını tutmasına, çevirmesine, kitabı fiziksel olarak hissetmesine izin verin.
• Çocuğunuz büyüyünce beraber kitapçıları düzenli olarak ziyaret edin. Kitapları beraber inceleyin. Kitapların üzerinde ya da sunuldukları raflarda belirtilen yaş aralıklarına bakarak kitabın çocuğunuzun yaşına uygun olduğunu kontrol edin. Gerekirse görevlilerden yardım isteyin.
• Kitabın verdiği mesajlara, görsellerine muhakkak göz atın. Dilin düzgün kullanıldığı, çizimleri çocuğun ilgisini çekebilecek kitapları tercih edin. Merak ettiği, ilgi duyduğu konulara yönelik, okurken keyif alıp, heyecanlanabileceği, yeni bilgiler edinmesine yardımcı olabilecek kitaplara yönlendirin. Bir kitap serisini sevdiyse muhakkak serinin devamını da alın. Karikatür, çizgi roman gibi farklı kitap türlerini denemesine fırsat verin.
Evimiz kütüphane gibi. Ben çok severim kızımda sevsin istiyorum ama dijital şeyler daha çok ilgisini çekiyor. Yatarken okuyor sadece. Ama yazıda okuduklarımı uygulamaya çalışıcam 😉