Çocuğunuz İçin Her Şeyin En İyisini İstiyorsanız Ona Asla Söylememeniz Gereken 20 Cümle

Çocuklarımıza söylediğimiz her şeyin onlar için bir anlamı olduğunu ve yetişkinlik yaşantılarında etkisinin bulunacağını unutmayalım.

1. “Beni üzersen, hasta olurum.”

Bu cümleyle çocuğunuzu tehdit ettiğinizi bir kenara bırakalım, olası bir hastalık durumunda çocuğunuzun kendisini suçlu hissetmesine neden olursunuz. “Annem benim yüzümden hasta oldu” düşüncesi büyük bir çocukluk travmasına yol açabilir.

2. “Korkacak bir şey yok.”

Bu cümleyle korkan çocuğunuza yardım etmez, onun hislerini yok sayarsınız. Çözüm beklerken sizin iyi niyetle söylediğiniz bu cümleyle karşılaşınca kendisini boşlukta hisseder.

3. “Baban gelince bütün yaptıklarını anlatacağım.”

Bu cümleyi söyleyerek, çocuğunuzu disipline etmeye çalışırken onunla tüm iletişim kanallarını kapatırsınız. Babası ile tehdit etmek ve korkutmak ileride yaşayacağı psikolojik sorunlara kapı açar.

4. “Sen abi/abla oldun artık.”

Bu cümleyle çocuğunuzu bağımsızlaşmaya teşvik ettiğinizi düşünürsünüz ama olan şudur: Çocuğunuz üzerine yüklenen sorumlulukla yoğun bir kaygı ve değersizlik hissiyle baş etmek zorunda kalır.

5. “Büyüklere karşı gelinmez.”

Bu cümleyle çocuğunuza büyüklere saygı göstermesi gerektiğini öğrettiğinizi düşünürsünüz ama onun haklarını da görmezden gelirsiniz. Bir kişiliği olduğunu unuttuğunuz gibi, saygının karşılıklı olması gerektiğini de hatırlamazsınız.

6. “Ağlama.”

Bu cümleyi duyan çocukların çok büyük bir kısmı elbette ağlamaya devam eder ama bir yandan da duygularını ifade etmenin kötü bir şey olduğunu öğrenir. Bu da onu sessizliğe iter ve içe kapanık bir birey haline getirir. “Erkekler ağlamaz” da bunun toplumsal cinsiyet içereni…

7. “Seni burada bırakırım ve giderim.”

Olumsuz davranışlarını bırakması için kullandığınız bu cümle çocuğunuzun ayrılık kaygısı yaşamasına neden olur. Ayrılık kaygısı yaşayan ve anne ya da babasından bir türlü kopmak istemeyen çocuklar fiziksel yakınmalara başvurunca elbette tehditlerin boyutu artar.

8. “Her şey yoluna girecek.”

Çocuğunuzu sakinleştirmek ve stresini üzerinden atması için yatıştırmak üzere söylediğiniz bu cümle onun beklentiye girmesine ve sonucunda hayal kırıklığına uğramasına yol açar. Siz her şeyin yolunda olduğunu düşünseniz de, bu onun için geçerli olmayabilir.

9. “Çok meşgulüm, şu an seninle ilgilenemem.”

Gerçekten işiniz olsa bile, bu cümle çocuğunuza kendisini değersiz hissettirir.

10. “Sana böyle ağlamak hiç yakışmıyor.”

Ağlamanın duyguları ifade etmenin bir yolu olduğunu unutmanız bir tarafa, duygularını yok saymanız çocuğunuzun ileride psikolojik problemler yaşamasına neden olur.

11. “Sen çok iyi bir çocuksun.”

Her ne kadar iyi niyetle söylense de, bu cümleyle çocuğunuza taşıyabileceğinden daha fazla sorumluluk yüklersiniz. Sonuçta hiç kimse mükemmel değildir.

12. “Sen küçüksün, anlamazsın.”

Çocuğunuz elbette yaşı ve tecrübeleri nedeniyle birtakım şeyleri anlayamaz ama bu şekilde ifade ederek onu bilinmezliğe sürüklersiniz. Bu da kaygı bozukluğuna neden olur.

13. “Sana yardım edeyim.”

Yine çok iyi niyetli olmasına rağmen bu cümleyle çocuğunuzun hata yapma şansını elinden alırsınız. Her defasında yardımına koştuğunuzda hata yapmayacak ve sürekli başkalarına ihtiyaç duyacak. Bunun böyle olmasını gerçekten ister misiniz?

14. “Bu söylediklerin çok saçma.”

Çocuğunuzun hayal gücünü yerle bir edeceğiniz bu cümle ileride özgüven sorunları yaşamasına neden olur.

15. “Sen bunu yapamazsın, hiçbir şeyi beceremezsin.”

Bu aşağılayıcı ve küçümseyici ifadeler çocuğunuzun özgüven sorunları yaşamasına yol açabileceği gibi, hırslarının kurbanı olan bir yetişkin olmasına da neden olur.

16. “Sen her şeyin en iyisini, en güzelini yaparsın; her şeyi başarırsın.”

Yukarıdaki cümlenin tam tersi olan ve iyi niyetle söylenen bu cümleyle çocuğunuzu mükemmel olmaya itersiniz ama mükemmel diye bir şey yoktur. İnsan hatalarıyla var olur.

17. “Bak Ali’ye/Ayşe’ye, o hiçbir şeyden korkmuyor.”

Çocuğunuzu bir başka çocukla karşılaştırmanız ve ona düşmanlık beslemesine yol açmanız bir tarafa, bu cümleyle onun kişiliğine saygısızlık edersiniz.

18. “Bu kıyafet sana hiç yakışmadı, güzel olmadı.”

Bu cümleyle çocuğunuzun bedenine yönelik algılarını yanlış bir şekilde kurarsınız. Kendini değersiz ya da çirkin hissetmesi bir tarafa başkalarına da bu şekilde yaklaşmasına neden olursunuz.

19. “Çünkü ben öyle istiyorum, ben ne dersem o olur.”

Bu cümle çocuğunuzun özgüvenini zedelediği gibi, ileride size karşı saygı tutumlarında bir sorun olarak karşınıza çıkacaktır.

20. “Bunu kimden öğrendin?”

srv.onedio.com

Bu cümleyle çocuğunuzun başka birini suçlamasına yol açarsınız.

BONUS: Tembel, inatçı, sakar, şımarık, mızmız gibi olumsuz etiketler…

Büyüme evresindeki çocuğunuza karşı kullandığınız bu olumsuz sıfatlar, çocuğunuzu gerçekten böyle bir insan olmasına yol açar.

Bunu da buraya bırakalım:

Hiçbir İşe Yaramadığı Gibi Zarar Veriyor: Çocuğunuza Bağırmayı Bugün Bırakmanız İçin Geçerli Sebepler

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
05.03.2018

Bu içerikten çıkarılacak sonuç: Çocuklarla konuşmayın.

Pasif Kullanıcı
05.03.2018

şimdiki psikolojik sorunları olan,hırsız,müptezel,katil,tecavüzcü,tacizci vs insanların çoğunun sebebi bu tarz davranan,sırf çocuk yapmak için yapan cahil ana babalar ve onların ana babaları işte!!!😒bu böyle devam edip gider.çocuk büyütmek çok önemli bi iştir,çocuk toplumu oluşturur,iyi yada kötü yönde.

Pasif Kullanıcı
05.03.2018

#8 her ne kadar hayal kırıklığıyla tanıştırsa da,tekrar denemek için büyük motivasyon olacaktır. #11 karakterini taktir etmektir.her zaman değil ama arada sırada söylendiğinde kötü çocuk olmaktan uzak tutacaktır.Bakın günümüze,kötülüklere bunlara hata ya da kusur diyemeyiz,vicdanla alakalıdır.İyi birisin demek ona vicdani sorumluluk yükleyecek.İşte bunu öğretin ki başkasına kötülük etmeden önce vicdanını da dinleyebilsin. #13 Eğer çocuğunuza "sana yardım edeyim"demezseniz,hata yaptığında gerçekten ihtiyacı olduğunda sizden yardım isteyemeyecek.Ne çok kadın var bu Ülke'de,pisliğin biri musallat olsa da ailesinden korkup söyleyemeyen,yardım isteyemeyen.Kaç kişi vardır sadece bu sebeple hayatı kararan.Aşağılayıcı,gurur kırıcı değil destekleyici olmak lazım,fazlaca övüp yükseklere çıkartan değil tam olarak olduğu yeri,İNSAN olduğunu öğretmek lazım.Doğruysa taktir edin,yanlışsa neden yanlış olduğunu anlatın zaten bir daha yapmaz.Her şeyin ortası karar :)

TÜM YORUMLARI OKU (18)