Çizgi Roman Tarihinde Kadın Sanatçıların Rolü

18. yüzyılın karikatürlerinden günümüzün çizgi romanlarına kadar süregelen tarihi ele aldığımızda, kadın sanatçıların çizgi roman tarihinde önemli bir yeri olduğu görülür. Ancak genelde aksi bir kanı vardır.

Bu kanıyı yıkmak için 100 kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı bir sergi düzenleniyor. “Comic Creatrix:100 Women Making Comics” adlı sergi, İngiltere’nin alanında öncü kadın sanatçılarının eserlerini barındıran en büyük sergi olma özelliğini taşıyor. Sergi, aralarında Maria Duval, Tove Jansson, Posy Simmonds, Audrey Niffenegger ve Nina Bunjevac’ın da bulunduğu çizgi roman sanatçılarının en önemli eserlerini meraklısı ile buluşturuyor. 

Comic Creatrix, sadece günümüzün sanatçılarının eserleriyle sınırlı kalmıyor; 1800’lü yıllardan günümüze kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda eser vermiş kadın sanatçıların eserlerini sergiliyor. En önemli çizgi roman ödüllerinden Grand Prix’nin adayları arasında bir kadın sanatçının bile olmaması ve dünyanın en büyük çizgi roman festivallerinden Angoulême’in yine aynı şekilde hiçbir kadın çizere yer vermemesi kafalarda soru işaretleri bırakmış ve oldukça tepki çekmişti. Comic Creatrix ise bu konuda bir farkındalık yaratıyor.

Dünyanın en geniş çizgi roman koleksiyonuna sahip Billy Ireland Çizgi Film Kütüphanesi’nin (Billy Ireland Cartoon Library) küratörlerinden Caitlin McGurk ise düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: “Son 100 yıldır Amerikan çizgi romanının gelişmesinde kadınların varlığı yadsınamaz. 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren, kadın çizerler eserlerinin yayımlanabilmesi için her iki cinse uygun veya maskülen isimler adı altında çizimlerini yapıyorlardı. Örneğin Wonder Woman’dan önce bir kadın tarafından yaratılan ilk kadın aksiyon kahramanı olan Miss Fury’nin çizeri June Mills, cinsiyetini gizlemek için ortanca adı olan ‘Tarpé’yi kullanıyordu.”

Comic Creatrix, 15 Mayıs’a kadar İngiltere’deki House of Illustration adlı sanat galerisinde sergilenecek.

Anne Harriet Fish’in “Awful Weekends, Your In-Laws Come to Stay” eseri

İngiliz karikatürist Anne Harriet Fish, 1920 ve 1930 yıllarında cinsiyet ayrımcılığını önlemek için “Fish” imzasını kullanmıştır.

Marcia Snyder’in “Camilla” eseri

Marcia Snyder New York’un 1940’larda en çok kadın çalışan alan şirketi “New York’s Fiction House” ta çalışmıştır.

Jackie Ormes’un “Torchy in Heartbeats” eseri

Jackie Ormes Amerika’nın önde gelen çizgi roman yazarlarından.

Audrey Niffenegger’ın “The Night Bookmobile” eseri

“The Night Bookmobile” adlı eserde, Alexandra bir gece saat 4’te gezici kütüphaneye gider ve orada okuduğu her kitabın içinde yer aldığı bir koleksiyonu keşfeder. Bu koleksiyon aynı zamanda Alexandra’nın hayatının bir yansımasıdır. 

Kültür Servisi

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!