Çivilerden Yapılmış Bir Yatağa Yattığınızda Fizik Kuralları Sizi Nasıl Korur?

Bazı şeyler göründüğü kadar korkunç olmayabiliyor. Bu içeriğimizde bilim sayesinde bazı nesnelerin ne kadar sivri olursa olsun sizi neden delemeyeceğini anlatıyoruz. 👇

Geçtiğimiz günlerde internete yayılan Kuzey Koreli askerlerin yer aldığı videoda, askerler bir dizi inanılmaz performans gösterisi yapıyorlar...

Bu inanılmaz performansların olduğu videoda askerler dövüşüyor, tuttukları tahtaları ve kalın tuğlaları yumrukları ile kırıyorlar. Bu videodaki bütün bu olaylar aslında fizik kuralları çerçevesinde gerçekleşiyor. Gelin bu kuralların nasıl çalıştığına birlikte bakalım.

İlk performans şöyle başlıyor...

İlk olarak adamın biri bir sürü çivinin olduğu bir tahtaya sırt üstü uzanıyor ve başka bir adam, çivinin üzerinde yatan adama bir tuğla veriyor. Sonrasında ayakta olan adam bir balyoz ile çivinin üzerinde yatan adamın tuttuğu tuğlayı kırıyor.

Diğer bir versiyonda ise çivileri kırık cam ile değiştiriyorlar...

Ama hiç merak etmeyin temel fizik kuralları aynı işler.

Çivili yatak, basınç ve güç.

Şöyle düşünelim, evinizdeki evin duvarını itiyorsunuz, çoğunlukla hiçbir şey olmaz. Ne kadar sert iterseniz itin, siz ve duvar olduğu yerde kalmaya devam edecektir. Fakat durumu şu şekilde değiştirelim. Duvarı ittiğimiz ellerimizin yerine bir çivi koyalım ve aynı basınçla çiviyi itelim. Çivinin duvarı delmesi çok muhtemel. İki durumda da uyguladığınız güç aynı fakat basınç farklı. Burada bahsettiğimiz basınç, belirli bir alana uygulanan güç.

Tuğlanın kırılması, kütle ve ivme arasındaki bağ.

Çivi yatağında yatan adam örneğine geri dönersek, fiziğin buradaki temel kanunu Newton'un ikinci kuralı olan hareket kanunu. Burada, uygulanan güç, objenin kütlesi ve objenin ivmesi arasında önemli bir ilişki var. Nesnenin tek bir boyutta hareket ettiğini. varsayalım.

Nesnenin ne kadar ivmelendiği bize hızını söylüyor.

Eğer nesne ivmelenmiyor (hareket etmiyor) ise bu onun hızının 0 km/s olduğunu söyler. Ancak cisim hareket halinde bile olsa hızı değişmiyor ise ivmelendiğini söyleyemeyiz. Konumuzu çok dağıtmadan son olarak yüzey alanı faktörüne bakalım. Ayakta duran bir insanın metrekareye uyguladığı basınç ile yatan bir insanın metrekareye uyguladığı basınç farklıdır. Kayakların kara batmamasının sebebi ağırlığınızı geniş bir alana yaymasıdır. Aynı şey tank gibi paletli araçlar için de geçerli.

Çivi yatağındaki adam örneğine geri dönersek...

Çivi yatağında yatan adamın zarar görmemesi, ya da minik yaralar almasının sebebi basıncın alana dağılımı. Balyozdan gelen gücün (basıncın) bir kısmı tuğlayı kırmaya harcanıyor. Kalan basınç adamın kolları aracılığı ile yatan adama, adamdan da eşit bir biçimde yattığı alana dağılıyor. Yüzey alanı basıncın azalmasına, bu nedenle de çivilerin adama zarar vermemesine sebep oluyor. Adamın canı biraz acısa da zarar görmeden ayağa kalkabiliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.👇

Fizikçilerin Kara Deliklerle İlgili Kazara Bulduğu Sonuçları Duyduğunuzda Kulaklarınıza İnanamayacaksınız!
Zamanın Resmini Çizen Fizikçi Isaac Newton'la İlgili Olarak Birçoğunuzun İlk Defa Duyarak Şaşıracağı Bilgiler
Ne Tam Olarak Sert Ne de Yumuşak! Newton Yasasına Uymayan Bir Madde

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR

Neyse anlamadık. EKmek 2,00 TL doğalgaza %48 zam ve elektriğie son 6 ayda 3. zam ile birlikte devam ediyorum ben. Saygılar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ