Çıtayı Epey Yükseğe Koymuşlar: İlk Filmlerinden Daha İyisini Bir Türlü Çekemeyen 15 Yetenekli Yönetmen

İlk atışta muhteşem filmler!

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır. 

1. David Mamet - House of Games (1987)

Ünlü oyun ve senaryo yazarı David Mamet’in büyük övgülerle karşılanan ve artık klasikleşen ilk filmi Oyun Evi’nde, bir kadın psikiyatr, aynı zamanda bu alandaki eserleriyle de çok saygın bir yerdedir. Ama, ona çeşitli sorunlarını anlatan bir hastasına ilgi duyup onun özel ve de gizemli hayatına karışınca, başına gelmedik bela kalmaz...

2. Frank Darabont - The Shawshank Redemption (1994)

Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankerdir. Karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçundan yargılanır ve ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır: Red. Bir Stephen King uyarlaması olan filmde Morgan Freeman ve Tim Robbins başrolde. Film, 1995'te, aralarında en iyi film adaylığı da olmak üzere tam 7 dalda Oscar'a aday gösterildi.

3. Lawrence Kasdan - Body Heat (1981)

Tembel ve fırsatçı bir avukat olan Ned Racine, tanıştığı kadınları bir şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirir ve Matty Walker'la tanıştığında da işlerin bildiği şekilde idare etmeye niyetlenir. Son derece varlıklı bir adamın eşi olan Matty, Ned'in bu ilgisini karşılıksız bırakmaz. Ned, kendi çıkarlarının peşinde olsa da bir süre sonra Matty'nin en başında kurduğu planla asıl oyuna getirilenin kendisi olduğunu fark eder...

4. Neill Blomkamp - District 9 (2009)

Değişik senaryosu, enteresan kurgusu ve bilim kurgu anlayışına alternatif bir gözle bakan içeriği ile, Yasak Bölge 9 hatırı sayılır büyüklükte bir izleyici kitlesine ulaşmayı başardı. Filmde, 1982 yılında hayatta kalan son uzaylıların, yaşamlarını idame ettirebilmek için dünyayı mesken tutmalarının hikayesi anlatılıyor. Güney Afrika'nın bir bölgesine yerleşen uzaylılar çok geçmeden bir araştırma ekibi tarafından keşfedilip gözlem altına alınırlar. MNU isimli özel bir şirketin denetimi altında tutulan uzaylılar, District 9 isimli bir bölgeye konuşlandırılırlar. Bu şirketin yetkilileri uzaylıların teknolojisinin sırlarını öğrenip uygulamayı, böylece de muazzam paralar kazanma peşindedir. Bunun için gerekli olan şey ise uzaylı DNA'sıdır. MNU çalışanı Wikus van der Merwe esrarengiz bir virüs tarafından saldırıya uğrar ve uzaylılara benzemeye başlar. Şirket şimdi kendi çalışanının peşine düşecek, Merwe ise tek sığınabileceği yer olan District 9'a doğru yola çıkacaktır.

5. John Singleton - Boyz N the Hood (1991)

Üç arkadaş Los Angeles'ın arka sokaklarında bir arada büyümektedirler. Tre, Ricky ve Doughboy... Hayatlarını uyuşturucunun ve şiddetin hüküm sürdüğü mahallelerde, hayatta kalmaya çalışarak geçirmektedirler. Seçimleri, onların hayatta kalma vaziyetine direkt olarak etki edeceklerdir.

John Singleton'ın kariyerinin ilk döneminde çektiği Boyz N the Hood, yönetmenin ilk çıktığı dönemde bir dahi olarak adlandırılmasına yok açmıştı.

6. Jared Hess - Napoleon Dynamite (2004)

Napoleon Dynamite gerçek anlamda bir nerd, inek ya da 'tuhaf' denilebilecek tiplerden biridir. Ne evde, ne sokakta, ne de okulda gerçek anlamda bir arkadaşlık ya da insani bir ilişki yürütebilmektedir. Liger adını verdiği bir hayvan çizerek kimseyi etkileyememektedir çünkü bir kaplan ile aslanın kombinasyonu ilgi çekmez. Tüm bu sıkıcılıklar bir gün Pedro adındaki okula kaydını yeni yaptıran öğrenci vesilesiyle sona erecek, biçare Napoleon da bir kahramana dönüşecektir.

7. Cameron Crowe - Say Anything... (1989)

Lloyd Dobler, hobi olarak kick boks yapan, ortalama notlarla okulu bitirmiş bir öğrencidir. Çıkma teklif ettiği Diane Court ise aynı okulun birincisidir. Diane İngiltere’deki bir üniversiteden burs kazanmıştır ve yaz bitince oraya gitmenin planlarını yapmaktadır. Derslerindeki başarısını o güne kadar sosyal hayatına yansıtamamış olan Diane, Lloyd’un çıkma teklifi karşısında heyecanlanır ve onunla görüşmeyi kabul eder. Bunun ardından genç ikili, birbirlerini sıklıkla görmeye başlayacaklardır.

8. Larry Clark - Kids (1995)

16 yaşındaki Telly ile en iyi arkadaşı Casper, New York'ta yaşayan ve zamanlarının çoğunu yollarda geçiren iki gençtir. Parklarda paten kayan, uyuşturucu ve alkol kullanan ve sırf eğlenmek için hırsızlık yapan iki arkadaştan Telly'nin hayattaki en büyük eğlencesi daha önce kimseyle birlikte olmamış kızları bulup onlarla birlikte olmaktır. Bu kızlardan biri olan Jennie, Telly dışında hiç kimseyle birlikte olmamıştır. Bir gün en yakın arkadaşlarından Ruby bir şüpheden ötürü HIV testi yaptırınca, o da arkadaşına eşlik eder ve kendisi de testten geçer. Ancak sonuç pozitif çıkıp AIDS olduğunu öğrendiğinde işler her biri için bir hayli karışacaktır...

9. Kimberly Peirce - Boys Don't Cry (1999)

Nebraska’nın Falls şehri, Brandon Teena (Hilary Swank) adındaki delikanlıyla ilgili dedikodularla çalkalanıyordu, tüm kadınların olduğu gibi tüm kasabalının da dikkatini ve ilgisini çekmişti. Karizmatik kişiliği ve masum yüzünün arkasında kocaman bir sır gizliyordu. O herkesin olduğunu zannettiği kişi değildi.

Her genç insan gibi hatalar yapıyordu ve bu hatalarını da çok pahalıya ödemek zorundaydı. Yeni sevgilisi Lana ve gözü pek arkadaşı John arasındaki sınırları yanlışlıkla aşınca sır, bir vahşetle ortaya çıktı.

Brandon Teena; hararetli bir aşık, toplumdan dışlanmış kimsesiz bir hayalperest, cesur bir hırsız ve haksızlığa uğramış trajik bir suçluydu.

10. Orson Welles - Citizen Kane (1941)

Yurttaş Kane, ölen bir iş adamının ölmeden önce söylediği bir sözün sırrını açığa çıkarmaya çalışan bir muhabirin hikayesini konu ediyor. Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci bulmacanın parçalarını birleştirmeye başlar. Usta yönetmen Orson Welles’in başyapıtı Yurttaş Kane, sinema tarihinin en önemli kilometre taşlarından biridir.

11. Zack Snyder - Dawn of the Dead (2004)

Genç ve güzel hemşire Ana, hastanedeki günlük mesaisini bitirip evine, çok sevdiği kocasına döner. Aşkla sevişip birlikte uyurlar. Ertesi gün kocası yan komşu tarafından öldürüldükten sonra yeniden hayata döner. Ana, mahallede olan kaosu ve etrafta birikmeye başlayan zombileri fark ederek evden kaçar. Kendine geldiğinde bir polis ve diğer kurtulmak isteyenlerle karşılaşır. Bir alışveriş merkezinde hep birlikte güvenlik ararlar. Çok geçmeden diğer kaçanlar da gelirler ve eğer hayatta kalmak istiyorlarsa birbirlerine kenetlenmeleri gerektiğini öğrenirler. Dünya ölüler tarafından yönetilmek üzeredir. Bu küresel kaos içinde hayatta kalmanın yolu nedir?

12. Stuart Gordon - Re-Animator (1985)

Başarılı bir tıp öğrencisi ve bir hastanede asistan olarak görev yapmakta olan Dan, dekanın kızı Megan’la birlikte güzel bir hayat sürmektedir. Bir gün ev arkadaşı ilanıyla Herbert West isimli birisi ilgilenir. West, ölenleri hayata döndürme üzerine deneyler yapan İsviçreli garip bir bilim adamıdır.

West’i evine kabul eden Dan, bu adamın evinin bodrumunda deneyler yapmasına izin verir. Megan’la sahip oldukları ölü kedileri üzerinde deney yapan West’in daha büyük deneklere ihtiyacı vardır. West’in çalışmalarından çok etkilenen Dan, yardım etmeyi kabul ettiğinde başına geleceklerden habersizdir.

13. Todd Field - In the Bedroom (2001)

Matt, küçük bir kasabada doktorluk yaparak hayatını kazanmaktadır. Karısı Ruth, okuldaki koroyu çalıştırmaktadır; oğlu olan Frank ise kendi halinde bir öğrenci olarak öğrenim hayatına devam etmektedir. Bir süre sonra Frank, kendisinden çok yaşlı, dul ve iki çocuklu Nathalie ile birlikte olmaya başlar. Matt ve Ruth bunun geçici bir ilişki olduğunu düşünürler ancak Frank kısa bir süre sonra Nathalie için okulu bırakma kararı alacaktır. İşler fazlasıyla karışmak üzeredir. Nathalie'nin eski kocası Richard ise kısa süre sonra bu genç çocuğun peşine düşecektir.

14. Ron Underwood - Tremors (1990)

Küçük bir çöl kasabası, insan yiyen dev bir yaratığın istilasına uğrar. Bacon ile Ward, kasabayı bu canavarlardan kurtarmak için harekete geçerler. Komedi ve gerilimin iyi harmanlandığı, özel efektleri ve oyuncuların performansıyla kült olmuş bir yapım...

15. Charles Laughton - The Night of the Hunter (1955)

Virginia’nın izbe bir yerleşim bölgesinde geçen film, iki kişinin öldüğü bir soygunun faili olarak idam cezasına çarptırılır. Suçlu bulunmasına rağmen çalınan para ortaya çıkmamıştır, çünkü Ben, tutuklanmadan önce parayı sadece küçük oğlu John’un bildiği bir yere saklamıştır. Para John’un geleceğini garanti altına almak için yerinde beklemektedir. Bu esnada hikayeye ilginç bir rahip çıkagelir. Sağ ve sol kollarında 'SEV' ve 'NEFRET ET' yazılı dövmeler bulunan ve çeşitli suçlar işleyen rahip Powell, Ben Harper’ın hücre arkadaşıdır ve paranın peşindedir. Tüm denemelerine rağmen paranın yerini öğrenemeyen rahip, Ben’in uykusunda sayıkladığı bir cümleden yola çıkarak paraya ulaşmaya çalışacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Bildiğiniz Tüm Rekorları Unutun: Sinemanın Temel Taşı Hollywood'da Kırılmış En İlginç Rekorlar
Bu Çiftler Sizin Bildiklerinize Benzemiyor: Sinema Tarihinde Görüp Görebileceğiniz En Çılgın 15 Aşık
Çocuk da Yaparım Kariyer de: Film Çekimleri Esnasında Hamile Olduğunu Asla Çaktırmayan Birbirinden Başarılı Kadın Oyuncular

Popüler İçerikler

Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
Sefo Kadınlara Kaptırdık Demişti, Bartu Konsere Çıkmıştı: Alişan'ın Etek Gündemi Yorumları Tartışma Yarattı
Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!