İdrarın güneş sarısı renginde olmasının temel sebebi içinde barındırdığı ‘urobilin’ adlı madde. Vücut yeterli miktarda su ile buluştuğunda urobilin adlı madde bol suda çözünür ve idrar normal güneş sarısı renginde olur. Kehribar renginde idrar su kaybının çok fazla olduğunun, çok açık renkli idrar ise aşırı su tüketiminin göstergesidir. Aşırı su tüketimi demişken, çok fazla su tüketmek su zehirlenmesine neden olabilir.
Peki, çişiniz sarı değil de kırmızı mavi ya da siyahsa? İşte o zaman çözmeniz gereken birkaç soru var:
Son zamanlarda çok fazla pancar yediniz mi? Çok pancar tüketmek çişinizin kırmızı ya da pembe olmasına sebep olabilir. Aynı şekilde çok fazla çilek ya da ravent otunu mideye indirmek de benzer bir senaryoyla karşılaşmanıza sebep olabilir.
Yeni bir ilaç mı kullanıyorsunuz? İçine katılan metilen mavisi katkısı idrarınızı şaşırtıcı biçimde yeşil ya da maviye dönüştürebilir. Çok fazla kuşkonmaz ve gıda boyası tüketmek de yeşilimsi bir çişe sahip olmanıza yardımcı olur. Turuncu çiş ise tedavi ya da aldığınız vitaminlerle ilgili olabilir; belki de dün geceki havuç partisi aklınızdan çıkmış da olabilir.
Not: Eğer idrarınız kızılımsı, koyu kahverengi, siyah, veya katımsı bir yapıdaysa bir doktora görünün. Romalılardan beri idrar hastalık teşhisinde kullanılan önemli bir metottur, idrara bakarak, koklayarak ve tadarak anlamışlardır. Merak etmeyin, doktorlar artık bu kadar ileri gitmiyor, ne de olsa tıp çok ilerledi.