Çipras, CHP ve HDP Heyetleri ile Görüştü

Ankara'da Çipras'ın ikamet ettiği otelde gerçekleşen görüşmeye Kılıdaroğlu'nun yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Aylin Nazlıaka, ve İrfan İnanç Yıldız da katıldı.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonra Faik Öztrak gazetecilere açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu-Çipras görüşmesinde neler konuşuldu?

Öztrak, görüşmede bölgede yaşanan mülteci sorununun, Kıbrıs ve Ege sorunlarının, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin ele alındığını kaydetti.

'Hem Kıbrıs’ta hem Türkiye’de, Türkiye ile Yunanistan arasında kültürel faaliyetleri daha da geliştirilmesinin iki ülke arasındaki samimi ilişkileri daha da güçlenmesine katkı sağlayacağı üzerinde duruldu' diyen Öztrak, şunları kaydetti:

'Avrupa Birliği ile ilişkiler, Yunan hükümetinin Türkiye’ye vereceği destek, Kıbrıs konusu, Kıbrıs konusundaki gelişmeler, çözümü kolaylaştıracak biçimde geliştirilmesi için Genel Başkanımız tarafından ifade edilen iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı yapının kurulması gibi karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.'

"HDP'nin mücadelesini hayranlıkla izliyoruz"

Çipras daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Eş Genel Başkanı Nazmi Gür ile bir araya geldi. Görüşmede Yunan Dışişleri Bakanı Nikolaos Kotzias ve Çipras'ın politika ofisi üyeleri de yer aldı.

'HDP'nin mücadelesini hayranlıkla izliyoruz'

Milliyet'in aktardığına göre HDP heyeti ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çipras, HDP'yi yakından takip ettiklerini ve HDP'nin verdiği mücadeleyi büyük bir hayranlıkla izlediklerini söyledi. Çipras yapılan son seçimlerde yüzde 10 barajına karşın HDP'nin büyük bir başarı elde ettiğini ve Syriza olarak bu başarıdan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

"Syriza'yı kardeş partimiz olarak gördük"

Eş Genel Başkan Yüksekdağ ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, parti heyetleri arasında verimli bir görüşme gerçekleştiğini kaydetti.

Çipras'la karşılıklı planlamalar çerçevesinde bir araya geldiklerin belirten Yüksekdağ, 'Bizlerin Yunanistan Hükümeti ve Syriza ile ilişkisi, sadece bu görüşmeden ibaret değildir. Bizler aynı zamanda, Syriza'yı sınırın ötesindeki kardeş partimiz olarak gördük ve değerlendirdik' dedi. Syriza ile gerek muhalefet döneminde gerekse de hükümet görevini aldıkları dönemde karşılıklı dayanışma ve işbirliği içerisinde hareket etmeyi esas aldıklarını anlatan Yüksekdağ, şunları kaydetti: 

'Bu daha önceye dayanan dayanışma temelli ilişkilerimizden ötürü, oldukça samimi, açık, doğrudan bir görüşme gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Gündeme getirilen konular, bölgede Ortadoğu'dan Balkanlar'a kadar alanda, bir bölgesel barış sürecinin geliştirilmesiydi. Sayın Çipras da bölgesel barışın geliştirilmesi noktasındaki dileklerini ve çabalarını dile getirdi. Bizler de bu konuda Türkiye'deki bir muhalefet partisi olarak gösterdiğimiz çabayı ve bölgesel barış siyasetimizi kendileriyle paylaştık.' 

'Mülteci sorunu insanlık trajedisine dönüştü'

Mültecilerin ve göç sorununun insanlık trajedisine dönüştüğünü bildiren Yüksekdağ, mülteciler ve göç sorunu çözümünün bölgede bir barış siyasetinin geliştirilmesiyle mümkün olacağını savundu. 

Çipras'ın Suriye'de ve Türkiye'de bir 'barış zemininin' oluşturulmasının önemli olduğuna vurgu yaptığını belirten Yüksekdağ, 'Çipras'ın vurguladığı noktalardan birisi de aynı zamanda Türkiye'de Kürt sorununda çözüm ve demokratikleşme sürecinin ve müzakere sürecinin yeniden başlatılması vurgusu oldu. Bunu aynı zamanda hükümetle ve Başbakan'la yaptıkları görüşmede de dile getirdiğini ifade etti. Bunu sadece Türkiye'de barış çabası ve siyaseti olarak değil, Suriye'de Ortadoğu'da ve Balkanlar'a kadar uzanan bir alanda barış ve demokratik bir siyasetin geliştirilmesi ihtiyacı olarak tarif ettik karşılıklı' diye konuştu. 

Çipras’ın Yüksekdağ’a ‘mücadelenizi hayranlıkla izliyorum’ ifadelerini kullandığını hatırlatan gazeteciye Yüksekdağ, “Sayın Çipras, Türkiye’de çok zorlu bir demokrasi mücadelesi yürütülüyor ve zorlu koşullarda sizlerin bu direnme azmini, çizginizde ısrar etme azminizi göstermeniz bizim ilham aldığımız bir duruş’ diye ifade etti. Biz tabi ki kimsenin gerek Sayın Çipras gerek başka siyasetçinin hayranlığını uyandırma kaygısıyla değil, Türkiye’de gerçek anlamda insanların yaşamından memnun ve hoşnut zemin teşkil edecek demokratik yaşamın oluşturulması ve kurulması amacıyla mücadele ediyoruz' dedi.

'Gladyo tarzıyla hareket eden güvenlik güçleri var'

Bölgede çeşitli evler ve duvarlardaki yazılara ilişkin olarak Yüksekdağ, “Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerde gladyo yapısı devrede. 90’lı yıllardan çok iyi bildiğimiz hala izlerini silemediğimiz gerçekliktir. Silvan izlenimlerini aktarırken de ifade etmiştim; Özel Harekat ve Özel Harekata yakın duran kesimlerde, bir gladyo hareket tarzıyla davranan güvenlik güçleri var' değerlendirmesinde bulundu.

İHA, AA ve Milliyet

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı