Çıplak Kadın ve İki Adam Figürüyle Ressam Manet'nin Zengin Sınıfa Rest Çektiği Tablo: Kırda Öğle Yemeği

Her hafta çıktığımız sanat yolculuğunda birbirinden değerli eserleri incelemeye alıyoruz, bu hafta ise Édouard Manet'nin 'Kırda Öğle Yemeği' isimli tablosu kadrajımızda! İlk bakışta bir çıplak kadın, iki de erkek figürünün oturup konuştuğu tabloda, arkadaki gizli kadın da dahil olmak üzere birçok ilginç detay, arkasında yatan önemli bir de mesaj var! Merak ediyorsanız buyurun...

Her hafta sanat dünyasından değerli bir eserin ince detaylarına bakarak birlikte inceliyor ve hikayelerini öğreniyoruz sizlerle…

Geçtiğimiz haftanın içeriği burada 👇

İlk Bakışta Sıradan Bir Aile Portresi Gibi Görünmesine Rağmen Gizemlerle Dolu Meşhur Tablo: Amerikan Gotiği

Gerçekçilik akımından izlenimciliğe doğru önemli bir rol oynayan Fransız ressam Édouard Manet’nin en ilgi çeken tablolarından birini konu alıyoruz bu hafta: Kırda Öğle Yemeği!

Asıl adı ‘Le Déjeuner sur l'herbe’ olan eser 1862-63 yılları arasında tamamlandı ve an itibarıyla Paris’teki Orsay Müzesi’nde sergileniyor.

Manet bu tablosunu tamamladıktan sonra Paris Salonu’na başvurmuş ancak jüri tarafından reddedilmiş, kendi tablosu gibi reddedilen 3 bin eserle birlikte ‘Reddedilenler Salonu’ açılarak burada sergilenmiştir.

Peki tablomuz neden bu dönem sergilerden reddedilerek büyük tepki gördü? Öncelikle sadece tablonun konusu ve çıplak kadın figürü değil, çalışma tekniği de sorun yarattı.

Fransa’nın o döneme kadar görmeye ve sergilemeye alışık olduğu mitolojik hikayeler, periler ya da aristokratlar yoktu bu tablonun içinde, sadece sıradan görünümleri ile Paris’te yaşayan gerçek insanlar vardı!

Gelin şimdi biraz daha yakından inceleyelim….

Tabloya baktığımız anda çıplak bir kadın ve yanında oturup konuştuğu iki erkek figürü çekiyor dikkatimizi. Bu üç kişinin bir konuşma yaptığını varsayıyoruz ilk olarak.

Biraz daha yakından baktığınız ise sadece tek bir kişinin konuşmaya çalıştığını,

Figürlerin hiçbirinin aslında birbirine bakmadığını ve konuşulanları dinlemediğini fark ediyoruz.

Hatta kadın tam olarak bize, yani tabloya bakan kişinin gözlerinin içine odaklanmış halde!

Çıplak kadın hakkında gözden kaçmayan bir detay ise kendisinin o döneme kadar çizilmiş çıplak kadın portrelerinden çok daha farklı bir pozisyonda, albenili ve çekici halde değil de neredeyse gerçekçi bir şekilde resmedilmiş olması.

Kendisinin bu şekilde poz vermediğini, bilmediğimiz bir sebepten ötürü kıyafetlerini aslında bir kenara çıkarıp attığını görüyoruz.

Kadının saçında gizli bir bandanası bile bulunuyor!

Manet’nin çizdiği bu kadının izleyicilerin gözünün içine bakması ve ayağının bile seyirciye dönük olması, müzelerde gezen elit Paris kitlesine karşı gelmek için atılmış bir adım.

Şimdi gelelim dikkatimizi çeken, görenleri sonradan rahatsız eden arkadaki kadın figürüne… Bu kadın resmin tam merkezinde olmasına rağmen arkada duruyor, arkada durmasına rağmen perspektif olarak fazla büyük çizilmiş!

Sanki suyun içinden bir şey almaya çalışıyormuşçasına uzanan bu kadın ayrıca konuşan adamın eline uzanıyormuş gibi görülüyor.

Arkadaki kadın da dahil olmak üzere tabloda bulunan tüm figürlerin teknik olarak doğru orantılı olarak çizilmemiş olması, o dönem eserin eleştirilerek tepki toplamasına neden oldu.

Son olarak tablomuzu ve ressam Manet’yi bariz bir şekilde etkileyen Titian’ın 1509 tarihli Pastoral Concert eserinde olduğunu da altını çizelim.

Tüm bu düzgün olmayan açılar ve perspektifler Manet’nin sanatla ilgilenen Fransa’nın aristokrat sınıfına yaptığı bir gönderme, diyor sanat tarihçileri.

Siz nasıl buldunuz bu tabloyu? Haftaya görüşmek üzere! 

Bu eserleri de yakından incelemek isterseniz:

Sıradan Bir Manzaraya Benzese de İnce Detaylarla Dolu Tablo: Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası
Michelangelo’nun Bir Annenin Oğlunu Kaybetme Acısını Elleriyle Tek Tek İşlediği İnanılmaz Heykel: Pietà
Her Köşesine Ünlü Bir Figürün Gizlendiği Rafael'in 'Atina Okulu' Eserinin Muhteşem Detaylarını İnceliyoruz!

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
14.10.2022

Tablo çok güzel, kadının yüz ifadesi çok canlı. Tanıdık ve samimi geliyor. Siz tabloyu incelerken o da sizi inceliyor gibi gerçekten. İçeriğe gelirsek, verilmeye çalışılan mesaj tam olarak neydi onu da anlayabilsek daha hoş olurdu. Ayağının altının yüzümüze dönük olması anlaşılabilir evet ama genel olarak anlatılmak isteneni bilmiyoruz.

14.10.2022

Sanırım akım olarak bir tepki var, gerçekçilik ve izlenimcilikten bahsediyor, muhtemelen idealize edilerek çizilen tablolara ve kadın figürlerine karşı durmak için. Baktığınızda da her anlamda tablonun merkezinde kendisi var zaten, hoş.

14.10.2022

İyi de senin yazdıklarını biz tablodan da görüyoruz zaten ben de hikayesini aciklayacaksin sandım hevesle okudum 😡

14.10.2022

doğru düzgün İnceleme yapın sayın onedio

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ