Cinsiyet Geçiş Operasyonları ile İlgili Herkesin Çok Merak Ettiği 13 Sarsıcı Gerçek

Her ruh, ait olduğu bedende barınmıyor olabilir. Cinsiyet geçiş ameliyatları da işte tam da bu yüzden var. Dışarıdan bakıldığı zaman herkesin magazinel kısmıyla ilgilendiği bu operasyonlar, hiç de o kadar basit bir süreç değil. Biz de bu konuyla ilgili merak edilenleri araştırdık ve Doç. Dr. Serdar Nasır'ın konuyla ilgili verdiği bir röportajdan faydalandık. Bakalım gerçekler nasılmış?

1. Cinsiyet geçişi için öncelikle temel şartları karşılamak gereklidir. Bu şartlar olmadığı taktirde süreç genellikle başlamaz.

Bu şartlar şöyle:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak

  • Mahkemenin izin vermesi

  • Bekar olmak

  • Cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından artık zorunlu olması

2. Bu geçişi sağlamak için ülkemizdeki prosedürler, Avrupa'dan bir miktar daha zor. En önemli aşama da konsey raporu.

İlk olarak yapılacak iş, nüfus müdürlüğüne cinsiyet değişikliği davası açmak. Daha sonra mahkeme, araştırma hastanelerinde bulunan cinsel kimlik konseyinden rapor istiyor. İlk aşamada bir psikiyatr, geçiş ameliyatı olmak isteyen kişinin ruhen müsait olup olmadığını inceliyor. Olumlu rapor sonrası mahkeme, geçiş için onay veriyor ve plastik cerrah, ürolog, endokrinolog ve jinekologtan oluşan ekiple birlikte operasyon sürecine giriliyor.

3. Erkek bedenden kadın bedenine geçişte penis ve yumurtalıkları ürolog alıyor.

Plastik cerrahlar da vajinayı şekillendiriyor. Kadın bedeninden erkek bedenine geçişte ise kadın üreme organlarını jinekologlar alıyor, plastik cerrahlar da memeleri alıyor.

4. Kadından erkeğe geçiş operasyonu diğerine göre daha zor çünkü yeni bir organ, yani sıfırdan bir penis yapılıyor.

Penis için, hasta kolunun iç yüzeyinden bir deri kesiti alınıyor. Bu sadece yumuşak dokuyu oluşturmak için yapılan bölüm. Ereksiyon içinse yumuşak dokunun içine bir protez konulmak zorunda.

5. Penis protezleri iki farklı şekilde uygulanıyor: Mutluluk çubuğu ya da küçük bir kemik

Bu çubuklar, kırılabilir özellikte. Normal zamanda kırık bir şekilde duruyor, cinsel ilişki sırasında bir düğmeye basılıp dik bir konuma getiriliyor. Bir de pompalı olanı var bu çubukların. Testislerin altında bulunan bir butona tıklandığı zaman ebat olarak büyük ve geniş hale geliyor. Yeni yöntem ise kaval kemiğinden alınan bir parça. O da sürekli sert bir şekilde duruyor.

6. Yeni yapılan penislerin boyu ise standart oluyor: Ortalama 14-15 cm

Yani bu, kişinin daha büyük bir cinsel organı olmasını talep etmesinden bağımsız bir durum çünkü doktorlar bu talepleri gerçekleştirmiyorlar. Olması gerekeni yapıyorlar.

7. Erkek bedeninden kadın bedenine geçişte ise iki yöntem var: Penis derisi ya da bağırsaktan vajina yöntemi.

Penisin derisi dipten uca kadar yüzülüyor, testisler çıkartılıyor. İçerde kalan yumuşak doku, kasık derisi altına gömülüyor. Bu aşamadan sonra vajina yapısı genellikle penis derisi ile kaplanıyor. Ancak bu, cinsel ilişki sırasında kuruluk yarattığı için mikrocerrahi yöntemiyle bağırsaktan alınan bir kesit ile kayganlık sağlayan bir yapı da doktorlar tarafından oluşturulabiliyor.

8. Ameliyat sonrası 7 gün hareketsiz olarak yatılıyor, hatta soldan sağa dönmekte bile güçlük çekiliyor.

Bu ciddi operasyon, geçiş aşamasının en zorlu yanı. Özellikle kadın bedeninden erkeğe geçiş operasyonlarında, en zorunun memelerin alınma süreci olduğunu söylüyor doktorlar.

9. Kadın bedeninden erkek bedenine geçmiş bir kişiyle ilişki yaşayan kadınlar, lezbiyen değil.

Toplumda böyle yanlış bir algı var. Kadın, geçiş süreci yaşayan kişiyi kadın olarak değil, erkek olarak görüyor, dolayısıyla ilgisi kadınlara yönelik değil. Eğer bu geçişi yaşayan kişiyle birlikte olmasaydı yine başka bir erkekle birlikte olacağını belirtiyor psikiyatrlar.

10. Her iki geçişte de cinsel haz fiziksel olarak yaşanmaya devam ediyor.

Kadında klitoris korunuyor ve yeni penis, bu yapının içine yerleştiriliyor. Dolayısıyla klitoral orgazm kişide eskisi gibi yaşanıyor. Erkeklerde de orgazm yaşanıyor. Zaten uzmanlar, bunun cinsel organlardan gelen uyarılar sonucu zihinde yaşanan bir haz olduğunu söylüyorlar. Yani kişi zevk alıyorsa orgazm yaşıyor demektir.

11. Türkiye'de cinsel geçiş ameliyatını yapan dört tane hastane var.

İzmir Dokuz Eylül, İstanbul Cerrahpaşa, Ankara Hacettepe ve İstanbul Çapa Hastaneleri uzun yıllardır bu operasyonları gerçekleştiriyor ve bu hastanelerde cinsel kimlik konseyi bulunuyor.

12. Cinsiyet geçiş ameliyatları dünyada en fazla Tayland ve İran'da gerçekleşiyor.

Tayland, resmi olarak trans bireyleri üçüncü cinsiyet olarak tanıyor. Geçiş yapan bireyler, toplumda kabul görüyor ve her alanda iş sahibi olabiliyor. İran'da ise durum farklı. Eş cinselliğin cezası idam olduğu için, kişiler kendilerini öyle hissetmeseler dahi operasyon geçirmeye zorlanıyor ve bu şekilde hayatta kalıyor.

13. Cinsiyet geçiş operasyonları, sadece fiziksel bir değişiklikten ibaret.

Çünkü kişi, ruhen aslında geçiş yapmak istediği cinsiyetin mensubu. Dolayısıyla sadece bir görüntü değişikliği ve ait olunan bedene geçiş yapılmış olunuyor.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
05.07.2017

Rabbim kimi insanı duyguları ile kimi insanı da malı, canı ile sınav yapar. Eşcinsellere daima saygım var. Asla hor görmüyorum. Allah yardımcıları olsun.

06.07.2017

Başka yoruma gerek yok ağzına sağlık kardeşim.

06.07.2017

insanların cektikleri acı toplum tarafından dalga gecilme asagılanma iş bulamama ötekileştirilme bunlar cok ciddi seyler ben büyük saygı duyuyorum bu kadar ameliyata acıya ve toplumun önyargılarına göğüs gerip risk alıyorlar ki kimsenin böyle bir şeye keyfi kalkısacagına inanmıyorum

05.07.2017

Aslında her şey yine zenginlere güzel. Eğer zenginsen cumhurbaşkanının iftar yemeklerine kadar gidebiliyorsun ama fakirsen sağda solda bi köşede katlediliveriyorsun kimsenin umrunda olmuyor...

05.07.2017

Çok doğru ama alakaya maydanoz olmuş.

TÜM YORUMLARI OKU (69)