Cinsellik Tarihinin Önemli Keşiflerinden Prezervatifin İcadı

İnsanlığın cinsel tarihinin gelişiminde kapsamlı bir yere sahip olan prezervatifin varlığı oldukça eskilere dayanıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan doğum kontrolündeki etkin rolüne cinsel sağlık anlamında ne kadar önemli olsa da hâlâ toplumsal tabulardan biri olan prezervatife aslında bilimsel bir ciddiyetle yaklaşmak gerekiyor. Gelin de prezervatifin ne koşullarda keşfedildiğini ve tarihsel gelişimini birlikte inceleyelim!

“Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.”

Kaynak: 1 2 3

Bilinen ilk prezervatif örneği M.Ö. 11.000'de Fransa'da bir mağara resminde görüldü.

Prezervatifin varlığını ilk kez M.Ö. 11.000 yılında Fransa'daki bir mağarada keşfedilen duvar resminde görüyoruz. Bir erkek ve kadının cinsel ilişkiye girdiği resimde erkeğin penisi hayvan derisiyle kaplı şekilde tasvir edilmiş. Ayrıca Antik Mısır, Antik Yunan ve Roma'da da prezervatifin varlığı belgelendi.

Girit Kralı Minos keçi mesanesinden yapılan prezervatifler kullanıyordu.

Antik Yunanlı Antoninus Liberalis'in anlattığı bir Minos efsanesine göre; Girit Kralı Minos, keçi mesanesini prezervatif olarak kullanıyordu. Kral, menisinin içinde 'yılanlar ve akrepler' olduğuna inandığı ve karısı korumak istediği için prezervatif kullanmaya başvurmuştu.

Çin'de kuzu bağırsağından, Japonya'da ise kaplumbağa kabuğundan yapılma 'penis başı' prezervatifler yaygındı.

15. yüzyıl dolaylarında Fransa'daki askerlerde baş gösteren frengi hastalığı zamanla tüm Avrupa'ya yayıldı. Hastalık Asya'ya da sıçradıktan sonra Çin'de ipek kağıt ve kuzu bağırsağından, Japonya'da ise kaplumbağa kabuğu ve hayvan boynuzundan yapılan ve sadece penis başını örten prezervatifler kullanılmaya başlandı.

Gabriele Falloppio, 16. yüzyılda frengiden korunmak için tasarladığı keten prezervatifin tarifini paylaştı.

16. yüzyıl İtalya'sında yaşayan bilim insanı Gabriele Falloppio, keten kılıfların kimyasal bir solüsyona batırılan ve kuruduktan sonra kullanılan bir prezervatif tarifi hazırladı. Bu tarif, Falloppio'nun ölümünden iki yıl sonra, 1564'te frengiyle mücadele etmek için paylaşıldı.

Kral I. Charles'ın askerleri de frengiden korunmak için prezervatif kullandı, ancak bu prezervatifler tüm penisi kaplıyordu.

İngiltere Birmingham yakınlarındaki Dudley Şatosu'ndaki bir tuvalet kazısında, tarihi 1640'lara dayanan balık ve hayvan bağırsağından yapılma kılıflar keşfedildi. Kral I. Charles'ın askerlerinin frengiye karşı korunmak için kullandığı bir prezervatifler, Çin ve Japonya'dakilerden farklı olarak sadece penis başını değil tüm penisi kaplıyordu.

18. yüzyılda kükürt kokan kauçuk prezervatifler üretildi ve seri üretim olmadığından herkes prezervatifini yıkayıp tekrar kullanıyordu.

Amerikalı mucit Charles Goodyear'ın kauçuğu keşfetmesinin ardından 1855 yılında ilk kauçuk prezervatif üretildi. Sadece penis başını kaplayan, kalın ve pürüzsüz olan bu prezervatifler ağır bir kükürt konusuna sahipti. O dönem seri üretim olmadığı için prezervatifler yıkanıp tekrar tekrar kullanılıyordu.

Ancak herkes prezervatif kullanımını desteklemiyordu, psikanalizin babası Freud da dâhil...

Psikanalizin babası kabul edilen Sigmund Freud, cinsel hazzı azalttığını düşündüğü prezervatife tamamen karşıydı. Ayrıca Avrupa'da bazı ülkeler de nüfusun azalmasını bahane ederek prezervatif karşıtı kampanyalar yürüttüler. Prezervatif karşıtlarının çoğunluğu ya dindardı ya da ahlak bekçisi...

Lateks prezervatifin keşfiyle seri üretim başladı.

1919 yılında ilk lateks prezervatif icat edildi. Bugün hâlâ varlığını sürdüren Durex markası 1929'da yaratıldı ve ilk Durex prezervatif fabrikası da 1932'de açıldı. Lateksin keşfiyle seri üretime de başlandı.

AIDS'in yayılmasıyla prezervatif kullanımı bir kez daha önem kazandı.

1980'lerde cinsel yolla bulaşan AIDS'in hızla yayılmasıyla prezervatif kullanımını destekleyen kampanyalar başlatıldı. Hatta bazı kesimlere ücretsiz olarak prezervatif dağıtıldı.

1990'larda siyah prezervatifler üretildi ve en revaçta olanı kola aromalı olandı.

İsveç Cinsellik Eğitimi Derneği, 1990'larda partnerlerin daha iyi hissetmesi için üretilen siyah prezervatifleri tanıttı. Daha sonra farklı aromaları üretilen bu prezervatiflerden en revaçta olan kola tadında olandı.

Bonus bilgi: Kadınlar için de prezervatif var.

İstenmeyen gebelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kadınlara özel prezervatifler de var. Vajina duvarlarına tutunan bu kondomun kapalı ucu rahime yerleştiriliyor. Ayrıca yapısından dolayı ısı iletkenliği de var.

Hem kendimin hem de partnerimin cinsel sağlığına önem veriyorum diyorsanız, sizi buraya alalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

''Bu Kadar da Çeşit Olmaz Ya!'' Dedirtecek Tarih Boyunca Kullanılan En İlginç Prezervatifler
13 Bin Yıldan Fazla Süredir Kullanılan Prezervatifin Tarihi ile İlgili Birbirinden İlginç Detaylar
Kondom Kullanırken Yapılırsa İstenmeyen Hamileliklerden Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Kadar Götüren 19 Hata
Cinsellik Hakkında Daha Önce Duymadığınız İçin Hayıflanıp Uzaklara Dalacağınız 20 Şey
Dikkat! Kamu Spotu Gibi İçerik: Kadınlarda Cinsel Uyarılma Hakkında Her Şeyi Masaya Yatırıyoruz!
2021’in Şimdiye Kadar En Çok Talep Gören Harika Yorumlara Sahip Kozmetik Ürünleri
5 Temmuz - 8 Ağustos Watsons Kataloğu

Popüler İçerikler

"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
Elazığ’da 3 Kişi “Bizi Cin Çarptı” Diyerek Yardım İstedi, Polisler Hoca Çağırdı!
YORUMLAR

Merhaba bayanlar tanışmak istiyorum bekarim İstanbul yalnız yaşıyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ